Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Враца е на път да се превърне в бялата лястовица на Северозапада

Снимка: БГНЕС

В българските представи Северозападна България често се свързва с разруха и бедност, заради което иронично я наричат "Северозападнала". След краха на социализма и упадъка в селското стопанство, мнозина бяха принудени да напуснат региона в търсене на поминък и по-достоен живот. Други се опитаха да намерят решение и да вложат капацитета и усилията си в нещо градивно.

Преди повече от шест години, група млади ентусиасти полагат основите на "Враца софтуер общество". Целта на сдружението е чрез качествено образование да се даде възможност на повече хора от Враца да намерят добре платена работа в динамичния IT сектор, без да напускат родното си място. За целта, софтуерните специалисти разработват курсове за ученици, безработни и работещи, в които да изучават програмиране и да се подготвят за IT кариера. Повод за гордост на младия екип е, че за всички тези години над 30 души, преминали обучението са останали да работят в IT сферата във Враца.

"Започнахме с курс по програмиране, след това добавихме и курс по дигитален маркетинг, имаме и такъв по дизайн – отбелязва Емилиян Кадийски, един от създателите на организацията. –  Говорим за професии, които могат да се работят от Враца – за клиенти от цял свят. В днешно време е важно какво знаеш и можеш, а не къде се намираш, поне така е в дигиталната индустрия. Далеч сме от това да постигнем промяна на ниво град, но сме позитивен пример. Доволен съм да бъда тук. Семейството ми е тук, виждам предимството пред големия град".

През 2018 година екипът на софтуерното общество получи голямата награда на инициативата "Достойните българи". Софтуерната компания на Емилян Кадийски е лидер сред най-препоръчваните в Източна Европа за изминалата година, според класацията на платформата за оценки и отзиви "Клъч". Създателите на екипа обмислят да работят и в други региони на страната – със същата концепция, но като разширяват професиите и географския си обхват. Предстои проект за обучение по програмиране в Северозапада, който ще обхване Монтана и Плевен, предвидени са и други градове като Пловдив и Велико Търново.

На територията на Враца действа и MindHub - иновативна мрежа от академии по програмиране за деца и юноши:

"Дейността е насочена към децата от 6 до 15 години - да се научат на основите на програмирането, благодарение на които се развиват логическото и аналитичното мислене – отбелязва Доротея Владова, ментор в Академията. – За мен удовлетворението идва от това, че се докоснах до децата. Станах приятел, на когото могат да разчитат. Когато виждам прогрес, когато родителите са доволни, а децата нямат търпение за ново занятие – значи съм се справила. Мотивирам се да не спирам да работя. Ентусиазмът в децата е важен за бъдещето на младите във Враца.“

В очите на Иван Стрижлев родната му Враца изглежда по-младежки от когато и да било.

"За мен беше важно да се занимавам с това, което съм учил, което ми харесва – отбелязва Иван, който се занимава с тренинг обучения и тиймбилдинги. – Почти веднага след завършването на висшето ми образование реших да остана във Враца. Забелязва се промяна в града – не само има повече млади хора, но се развива инфраструктурата и социалният живот. Не е това, което беше преди години. Враца е място за хора, харесващи различен от динамичния стил на столицата.Тук е подходящо да създадеш семейство, да отглеждаш деца. Днес вече има и повече възможности за развитие. Има много ценни неща – стил на живот, Балканът, за 15 минути си някъде там в гората, местата са красиви, гледките също. Харесвам и хората. Тук са моите приятели. Тези неща допълват моя избор и се радвам, че виждам все повече лица, решили да останат."

Тихомир Машов е още един млад врачанин, решил да се развива в най-големия град в Северозападна България:

"Останах и оставам, защото смятам, че нашият край има потенциал, който зависи от нас. Трябва да спрем да се оправдаваме с другите. Стига да искаш да работиш, ще го направиш навсякъде. Аз прогнозирам, че повече хора ще се връщат към родните си места. "Северозападнала" България отново ще разгърне потенциала си, за да бъде това, което винаги е била в историята – един от факторите за развитие. Вярвам го, виждам и младите лица, които го вярват също.“

Съставил: Дарина Григорова (по интервюта на БНР-Видин)

Снимки: БГНЕС, БТА, hack.vratsa.net




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

ЦИК

"Избираме заедно" е слоганът за изборите за Евро- и български парламент

От 16 април Централната избирателна комисия започва разяснителна кампания за предстоящите избори 2 в 1 - за Евро- и български парламент, насрочени за 9 юни, предаде репортерката на БНР Цветелина Стоянова. Слоганът за изборите ще бъде „Избираме..

публикувано на 15.04.24 в 18:16

Над 1 милион лева от "Америка за България" за туризма в българския Северозапад

17 проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". За тях ще бъдат предоставени 1 312 000 лв. за развитието на туристически продукти и..

публикувано на 15.04.24 в 18:06

"Зелено движение" напуска ПП-ДБ

След широко допитване до членовете си партия "Зелено движение" напуска коалиция "Продължаваме промяната" – "Демократична България" и ще се яви на европейските и предсрочните парламентарни избори на 9 юни отделно. Предстои да бъде решено дали тя..

публикувано на 15.04.24 в 17:56