Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 362

Снимка: БТА

Тръгва електронният регистър за ваксинация срещу Covid-19
Единният регистър за желаещите да се ваксинират стартира работа в 17 часа днес, но първият час, за който можем да се запишем, е за 11 март. Това стана ясно при представянето на платформата, изработена от „Информационно обслужване“. Здравният министър Костадин Ангелов, който присъства на представянето, съобщи, че по този начин много по-лесно ще се организира логистиката във ваксинационните центрове и няма да се допуска струпване на хора. До момента няма неоползотворена доза от доставените ваксини за разлика от останалите държави, каза още Ангелов.

Расте броят на хоспитализираните с коронавирус
1154 нови случаи на Covid-19 са установени през последното денонощие при направени 6182 тестове, показват данните на Единния информационен портал. Близо 19% от пробите са се оказали положителни. Най-много новозаразени има в София – 380, в Бургас – 190 и в Пловдив – 77. Излекуваните са 589, починали са 22 души, а в болница се намират 5093 пациенти – от тях 425 в интензивни отделения. Активните случаи са 33 770. Вчера срещу коронавирус са имунизирани 4397 души и общият им брой става 248 169. Втора доза от ваксината са получили 41 837 души.

Третата вълна на разпространение на коронавируса вече е факт
Новата вълна в разпространението на коронавируса обяснява тенденцията за плавно покачване на заболяемостта и на заетостта на болничните легла в България, обяви на редовния седмичен брифинг за актуалната епидемична обстановка в страната здравният министър проф. Костадин Ангелов. Увеличаването на случаите на Covid-19 се дължи на бързото разпространение на британския вариант, каза още той. В момента се заразяват 285 души на всеки 100 хиляди, но разликата между отделните райони е много голяма. Това налага въвеждането на локален подход по отношение на противоепидемичните мерки, заяви проф. Костадин Ангелов. Здравните власти препоръчаха и спиране на плановите операции в София, Кюстендил, Враца и Плевен. България заема 18 място по заболяемост в Европейския съюз. 48% от леглата за неусложнени пациенти са заети в болниците, както и 51% от местата в интензивните отделения. Още информация от брифинга на здравните власти прочетете ТУК.

ЦИК обяви как ще гласуват хората под карантина
Централната избирателна комисия (ЦИК) определи правилата, по който хора поставени под задължителна карантина или изолация ще гласуват с подвижна избирателна кутия на изборите след месец. Няма да се допуска тези избиратели да упражнят вота си в секция с подвижна кутия, предназначена за хора с трайни увреждания. Секциите за гласуване с подвижна избирателна кутия се образуват на територията на всяко населено място, ако до 31 март - три дни преди изборния ден, има подадени не по-малко от 10 заявления от избиратели, поставени под задължителна карантина или изолация и адресът, по който са вписани в избирателните списъци е на територията на съответното населено място. Ако един избирател отговаря едновременно на изискванията на гласуване с подвижна избирателна кутия в секция за гласуване на избиратели с трайни увреждания и в секция за гласуване на избиратели, поставени под задължителна карантина или изолация, той гласува във втория вид секция. Кой има право да гласува с подвижна избирателна кутия – вижте ТУК.

100 млн. лева повече за безлихвени кредити
Правителството одобри 100 милиона лева допълнително по Програмата за безлихвени кредити за хора, загубили работата си заради пандемията. По този начин бюджетът на програмата достига 300 млн. лева. Средствата се пренасочват от свободния ресурс по програмата в подкрепа на ликвидността на малките и средни предприятия, засегнати от ограничителните мерки заради коронавируса. Кабинетът направи и промени в Програмата за портфейлни гаранции в подкрепа на малките и средните предприятия, като възложи изпълнението им на Българската банка за развитие. Тя може да прилага гъвкав подход при управлението на парите и при нужда да преразпредели средства между бюджетите на двете програми до размера на финансовия ресурс от 700 милиона лева.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Съставил: Елена Каркаланова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 14 март 2024 г.

България скърби за своя православен пастир! На 13 март на 78-годишна възраст ни напусна Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит. В "България днес" припомняме за човека, със светско име Симеон Николов Димитров, и духовен..

публикувано на 14.03.24 в 19:00

България днес – 13 март 2024 г.

Ще се случи ли първата в историята ни правителствена ротация и как ще повлияе тя на обществото? Отговорите търсим в „България днес“ на 13 март. И още – българчетата от школа „Колорит“ на Майя Ананиева с поредно признание от..

публикувано на 13.03.24 в 19:00

България днес – 12 март 2024 г.

Днес ви срещаме доц. д-р Емилия Занкина – една българка, начело на филиала на американския университет "Темпъл" в Рим, за да разберем как изглежда страната ни през погледа ѝ на изследовател на политиките в Източна Европа, но не само.  Говорим за..

публикувано на 12.03.24 в 19:00