Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

По-важните акценти от региона в седмицата 01-05 март 2021 г.

Сърбия поиска по-очевидна европерспектива за Западните Балкани


„На Западните Балкани им трябва по-очевидна европейска перспектива“. Това е заявил сръбският външен министър Никола Селакович на пресконференция в Берлин с германския си колега Хайко Маас. Той е подчертал, че регионът принадлежи към европейското семейство както географски, така и по своята култура и манталитет, предаде Танюг. По повод отношенията с Косово Селакович е подчертал, че Сърбия е за компромис, но не „едната страна да получи всичко, а другата – нищо“.

Ден преди тази пресконференция от Прищина в Белград пристигна специалният пратеник на ЕС Мирослав Лайчак. На среща със сръбския президент Александър Вучич той е предупредил, че Сърбия и Косово трябва да възобновят преговорите помежду си, за да постигнат напредък по пътя към членство в ЕС, предаде „Свободна Европа“.

Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 г., но Белград, както и 5 страните от ЕС, не я признават.

Турция дава мощно финансово рамо на Северен Кипър


Турция и признатата само от Анкара Севернокипърската турска република (СКТР) са подписали споразумение за финансово сътрудничество през 2021 г., съобщи БТА. Това е станало след среща на турския вицепрезидент Фуат Октай с премиера на СКТР Ерсан Санер. „Нашата цел в това споразумение са инвестиции, да съдействаме за създаване на самостоятелна икономика на СКТР), е казал Октай на съвместна пресконференция. Споразумението предвижда тази година Турция да вложи в СКРТ 2,5 млрд. лири (336,83 млн. долара), а общият размер на подкрепата е 3,25 млрд. лири (437,88 млн. долара). Октай е заявил, че Турция като родина майка и страна гарант ще продължи да прави всичко възможно за това кипърските турци да продължат да живеят в мир, спокойствие и просперитет.

Йоханис: Румънците имат право да знаят, кой е виновен за насилието


Румънският президент Клаус Йоханис поиска обяснения от министрите на правосъдието и на вътрешните работи заради прекратяването на делото за потушаването на антиправителствен протест на 10 август 2018 г., при което пострадаха стотици демонстранти, информира БТА. „Румънците имат пълното право да знаят, кой е виновен за насилието над мирните демонстранти“, написа президентът в профила си във Фейсбук.

Решението за окончателно прекратяване на разследването срещу бивши ръководители на жандармерията беше обявено от Букурещкия съд на 2 март, след което граждански организации организираха протест пред съда в знак на недоволство. Протестът от 2018 г. срещу тогавашното правителството на Социалдемократите събра близо 80 000 души на Площада на победата в Букурещ. Силите на реда разпръснаха демонстрантите със сълзотворен газ, водни оръдия и палки. Най-малко 450 души, включително 30 жандармеристи, бяха ранени.

Земетресение с магнитуд 6 по Рихтер разлюля Централна Гърция


Трус с магнитуд 6 по Рихтер с епицентър в близост до град Еласона, на 24 км северозападно от Лариса, разлюля Централна Гърция. Той бе усетен и на териториите на Албания, Северна Македония, Косово, Черна гора и в България. При земетресението на 3 март, последвано от вторични трусове, има ранени, но няма загинали. Много хора са били извадени от развалините на рухнали сгради. Деца са били евакуирани от стара училищна сграда в Дамаси. Десетки жители в района прекараха нощта извън домовете си, като много от тях спаха в колите си. Други бяха настанени в палатки на стадион, както и в пет хотела в градовете Трикала и Лариса, предаде БТА.

Летището в Загреб отново е признато за най-добро в Европа


Международно летище „Франьо Туджман“ в Загреб, Хърватия, е признато за най-доброто в Европа в категорията летища с годишен капацитет от 2 до 5 милиона пътници за трета поредна година. Класацията е на базата на анкета сред пътниците, организирана от Международния съвет на летищата (ACI) за качеството на услугите на летищата през 2020 г. – „най-трудната в историята на гражданската авиация“.

Съставила: Миглена Иванова

Снимки: ЕПА/БГНЕС и aa.com.tr

Още от категорията

Споразумението с “Боташ” да се предоговори, реши парламентът

Народното събрание възложи на енергийния министър да предприеме действия за предоговаряне на споразумението между “Булгаргаз” и турската енергийна компания “Боташ” за доставка на газ, за да бъдат защитени интересите на българското дружество и на..

публикувано на 20.04.24 в 09:40
Жечо Станков

Споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ" влезе в парламента

На извънредно 4-часово заседание Народното събрание разгледа доклада на временната парламентарна комисия по повод споразумението между държавния газов доставчик "Булгаргаз" и турската енергийна компания "Боташ". Депутатите възложиха на министъра на..

публикувано на 19.04.24 в 19:35
Даниел Митов

Даниел Митов се отказа да бъде служебен външен министър

До момента, до който президентът не издаде указ, старите министри изпълняват своите задължения, коментира служебният премиер Димитър Главчев на излизане от президентството. След кратка среща с държавния глава Румен Радев Главчев каза: "Не съм..

публикувано на 19.04.24 в 11:53