Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

По-важните акценти от региона в седмицата 01-05 март 2021 г.

Сърбия поиска по-очевидна европерспектива за Западните Балкани


„На Западните Балкани им трябва по-очевидна европейска перспектива“. Това е заявил сръбският външен министър Никола Селакович на пресконференция в Берлин с германския си колега Хайко Маас. Той е подчертал, че регионът принадлежи към европейското семейство както географски, така и по своята култура и манталитет, предаде Танюг. По повод отношенията с Косово Селакович е подчертал, че Сърбия е за компромис, но не „едната страна да получи всичко, а другата – нищо“.

Ден преди тази пресконференция от Прищина в Белград пристигна специалният пратеник на ЕС Мирослав Лайчак. На среща със сръбския президент Александър Вучич той е предупредил, че Сърбия и Косово трябва да възобновят преговорите помежду си, за да постигнат напредък по пътя към членство в ЕС, предаде „Свободна Европа“.

Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 г., но Белград, както и 5 страните от ЕС, не я признават.

Турция дава мощно финансово рамо на Северен Кипър


Турция и признатата само от Анкара Севернокипърската турска република (СКТР) са подписали споразумение за финансово сътрудничество през 2021 г., съобщи БТА. Това е станало след среща на турския вицепрезидент Фуат Октай с премиера на СКТР Ерсан Санер. „Нашата цел в това споразумение са инвестиции, да съдействаме за създаване на самостоятелна икономика на СКТР), е казал Октай на съвместна пресконференция. Споразумението предвижда тази година Турция да вложи в СКРТ 2,5 млрд. лири (336,83 млн. долара), а общият размер на подкрепата е 3,25 млрд. лири (437,88 млн. долара). Октай е заявил, че Турция като родина майка и страна гарант ще продължи да прави всичко възможно за това кипърските турци да продължат да живеят в мир, спокойствие и просперитет.

Йоханис: Румънците имат право да знаят, кой е виновен за насилието


Румънският президент Клаус Йоханис поиска обяснения от министрите на правосъдието и на вътрешните работи заради прекратяването на делото за потушаването на антиправителствен протест на 10 август 2018 г., при което пострадаха стотици демонстранти, информира БТА. „Румънците имат пълното право да знаят, кой е виновен за насилието над мирните демонстранти“, написа президентът в профила си във Фейсбук.

Решението за окончателно прекратяване на разследването срещу бивши ръководители на жандармерията беше обявено от Букурещкия съд на 2 март, след което граждански организации организираха протест пред съда в знак на недоволство. Протестът от 2018 г. срещу тогавашното правителството на Социалдемократите събра близо 80 000 души на Площада на победата в Букурещ. Силите на реда разпръснаха демонстрантите със сълзотворен газ, водни оръдия и палки. Най-малко 450 души, включително 30 жандармеристи, бяха ранени.

Земетресение с магнитуд 6 по Рихтер разлюля Централна Гърция


Трус с магнитуд 6 по Рихтер с епицентър в близост до град Еласона, на 24 км северозападно от Лариса, разлюля Централна Гърция. Той бе усетен и на териториите на Албания, Северна Македония, Косово, Черна гора и в България. При земетресението на 3 март, последвано от вторични трусове, има ранени, но няма загинали. Много хора са били извадени от развалините на рухнали сгради. Деца са били евакуирани от стара училищна сграда в Дамаси. Десетки жители в района прекараха нощта извън домовете си, като много от тях спаха в колите си. Други бяха настанени в палатки на стадион, както и в пет хотела в градовете Трикала и Лариса, предаде БТА.

Летището в Загреб отново е признато за най-добро в Европа


Международно летище „Франьо Туджман“ в Загреб, Хърватия, е признато за най-доброто в Европа в категорията летища с годишен капацитет от 2 до 5 милиона пътници за трета поредна година. Класацията е на базата на анкета сред пътниците, организирана от Международния съвет на летищата (ACI) за качеството на услугите на летищата през 2020 г. – „най-трудната в историята на гражданската авиация“.

Съставила: Миглена Иванова

Снимки: ЕПА/БГНЕС и aa.com.tr

Още от категорията

Антъни Блинкен: Съюзниците в Черно море могат да разчитат на САЩ

Инвестицията в сигурността на Черно море ще гарантира мира и свободата в регионален план и Европа. България подкрепя мирната формула на украинския президент Володимир Зеленески и ще участва в мирната конференция на високо равнище за Украйна в през..

публикувано на 15.04.24 в 11:52

България и Украйна домакинстват конференция, посветена на сигурността в Черно море

България и Украйна ще бъдат съвместен домакин на Втората конференция, посветена на сигурността в Черно море, в рамките на Международната Кримска платформа. Форумът е организиран от българските и от украинските министерства на външните работи и на..

публикувано на 15.04.24 в 06:00

Започва регистрацията на партии и коалиции за участие в изборите на 9 юни

От днес Централната избирателна комисия започва да приема документи за регистрация на партии и коалиции, които желаят да участват в изборите на 9 юни за европейски и български парламент. Крайният срок за подаването на заявления е 24 април. В..

публикувано на 15.04.24 в 07:00