Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симона Борисова от Етрополе – една от 24-те „посланички за един ден“

Инициативата „Посланик за един ден“ е предизвикателство и разкрива нови възможности пред момичетата в гимназиален етап на обучение

Симона Борисова с посланичката на Куба в България г-жа Каридад Ямира Куето Милиан
Снимка: Христина Тасева

„Ако бяхте посланик за един ден, кои три сектора в България бихте подпомогнали след пандемията от Covid-19?“  това беше въпросът, върху който трябваше да разсъждават момичетата, които искат да вземат участие в инициативата „Посланик за един ден“.  Тя се реализира по идея на вицепрезидента Илияна Йотова и посолството на Великобритания у нас.

Симона Борисова от Етрополе е една от 24-те избрани да участват в дейностите по инициативата тази година. Това и дава възможност да работи с посолството на Куба в България, с чиято помощ установява различни контакти и участва в няколко проекта. А посланичката на Куба в България г-жа Каридад Ямира Куето Милиан, е била избрана за „кръстница“ на Симона от другите дипломати, участващи в инициативата.


„Много ми допадна възможността да срещна хора, които са постигнали нещо значимо и да се мотивирам от тях – каза Симона. – Моите три теми по отношение въздействието на коронавируса са образование, туризъм и спорт. Лично за мен това са секторите, които са най-засегнати. Косвено или не, участвам във всяка една от тези сфери и разбирам колко е важно и трудно да се справяме с Covid-19. Срещите ни с посланичката досега бяха онлайн заради епидемията, но бяха изключително интересни. Връзките и съветите, които г-жа Ямира ми даде,  бяха много полезни и ще ги използвам в бъдеще. Освен с посолството, работих и с неправителствената организация Time Heroes. Трябваше да направим кампания или събитие с елемент на доброволчество.“

Симона сподели още, че вижда бъдещето си като мениджър, тъй като ѝ се отдава да работи с хора. „Доставя ми удоволствие когато някой е щастлив и аз съм му помогнала за това“, казва момичето. Определя себе си като много зает човек, тъй като е председател на ученическия съвет в училището, участва и в Ротари клуб. „Опитът, който натрупах тук ми помага да развивам дейностите, които прилагаме“, категорична е Симона.

В посолството на Куба, където Симона беше поканена на среща-обяд, посланик Ямира Куето разказа повече за своето участие в „Посланик за един ден“:

Каридад Ямира Куето Милиан
„След пристигането ми в България през 2019 г. участвах като гост, а миналата година проследих конкурса във виртуалното пространство заради пандемията. За Кубинското посолство беше удоволствие да работим със Симона. Разсъжденията й по отношение на отражението на пандемията в туризма, културата и спорта и за въздействието върху образованието и общуването бяха много интересни. Работихме виртуално и я свързах с хора от различни сектори, университетски преподаватели, туристически агенти, както и с училището в село Караджово, с които имаме близки контакти. Всички те й разясниха как се справят с пандемията. Тук, в посолството, й обяснихме какви са приоритетите на дипломатическата работа, запознахме я с новости от живота в Куба и й разказахме за 60-годишните дипломатически отношения между двете страни, които имат огромен потенциал за развитие. Чрез Симона доказваме приятелството, което винаги е съществувало между кубинци и българи, а също предаваме нашия опит на младите българи, за да затвърдим добрите връзки между нашите страни.“ 

Училището в село Караджово има 13-годишни приятелски отношения с кубинското посолство в България.


„Благодарение на учителката по български език и литература Ана Георгиева, която успя да запали любовта на учениците към Куба, вече 13 години участваме в националния конкурс „Куба далечна и близка“ – разказа Красимира Благоева, директор на ОУ „Васил Левски“ в с. Караджово. – За  това време 80 наши ученици са участвали и повече от 35 са взимали призови места в различни раздели на конкурса. Връчването на ученици винаги е било на специална церемония и така сме имали възможност да се запознаем не само с госпожа Ямира, а и с пет посланици на Куба. Ние сме членове на Асоциацията за приятелство “България-Куба“ и продължаваме да държим тази искрица жива и я предаваме на следващите ученици.“

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Нидерландия провежда разследване за измами с обезщетения от България

Нидерландската служба за данъчно разузнаване и разследване (FIOD) отново разследва организирани измами със социални обезщетения от България, предаде БТА. Отделът "Социални обезщетения" е получил множество сигнали за лица, които неправомерно се..

публикувано на 17.04.24 в 16:05
Станимир Михайлов

Парламентът освободи управителя на Здравната каса

Парламентът освободи управителя на Националната здравноосигурителна каса Станимир Михайлов. Решението беше взето със 116 гласа "за", "против" - 56 от ПП-ДБ, без въздържали се. Предсрочното прекратяване мандата на Михайлов, гласувано заради..

публикувано на 17.04.24 в 15:42
Снимки: БТА, БГНЕС

Колко ще струва Великденската трапеза на българите тази година

Кажи ми какво имаш на масата, за да ти кажа какво празнуваш. Така шеговито може да погледнем на празничния календар на българина от миналото до днес. Истината е, че трапезата винаги е била много важен елемент от битуването и празнуването ни. Великден..

публикувано на 17.04.24 в 13:30