Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избраха 17-годишен бг-математик за участие в изследователска школа в САЩ

Ангел Райчев от София впечати журито със собствена теорема

Снимка: facebook.com/125sou

Ангел Райчев, ученик в столичното 125 Средно училище „Боян Пенев“ защити своя теорема, с което беше избран от Института по математика и информатика към БАН за участие в престижната лятна изследователска школа за ученици в САЩ (RSI).

Ангел Райчев е впечатлил журито от БАН с проекта „L-полимино“. Самият той признава, че винаги е харесвал повече цифрите отколкото буквите, а сериозно с математика се занимава от трети клас. 

Квотата за участници от България в лятната изследователска школа за ученици в САЩ е само за двама – един по математика и един по информатика, а кандидатите и тази година са били десетки. Обучението на изявени математици от цял свят, които ще работят по проекти под ръководството на известни учени, ще се състои през лятото в Бостън и ще продължи шест седмици.

Снимка: www.facebook.com/125sou

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Традиционната журналистика у нас няма своя младежка публика

Според изследване на Националния статистически институт (НСИ) за 2023г. над 88% от домакинствата в Българияимат постоянен достъп до Интернет. Повечето потребители изпoлзвaт aĸтивнo oнлaйн мpeжaтa вceĸи дeн, а над 95% от тях ca aĸтивни и в социалните..

публикувано на 16.04.24 в 10:50

Президентът поздрави юристите за Деня на Конституцията 16 април

На днешната дата с благодарност си спомняме за далновидността, политическата мъдрост и чувството за отговорност на участниците в Учредителното събрание, които преди 145 години в Търново приеха Търновската конституция и положиха основите на..

публикувано на 16.04.24 в 10:08

Български аромати и козметика се представят в Париж

Български аромати и козметика ще участват в започващото днес изложение IN-COSMETICS GLOBAL 2024 в световната столица на парфюмерийната индустрия - Париж, съобщиха от Българската национална асоциация "Етерични масла, парфюмерия и козметика"...

публикувано на 16.04.24 в 06:10