Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поставиха за първи път сателитен предавател на къдроглав пеликан

Снимка: bspb.org

В края на февруари екип на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) успешно постави за първи път сателитен предавател на къдроглав пеликан в района на Атанасовско езеро край Бургас. Предавателят тежи 33 грама и е поставен на участък от крилото на птицата, така че да не създава неудобство при полет и плуване. Екипът на БДЗП е маркирал пеликана и с цветни пръстени, като преди това птицата е била прегледана и измерена. Това е четвъртият уловен за този сезон къдроглав пеликан от експертите на БДЗП, като предишните птици са били маркирани само с цветни пръстени.

Улавянето и маркирането на възрастни пеликани се прави за първи път в България и е голям напредък в изследването на този рядък вид. Чрез данните от пръстените и сателитната телеметрия учените ще се запознаят подробно с местообитанието и заплахите за този вид пеликани, което ще помогне да се планират и предприемат бъдещи природозащитни мерки за тяхното опазване.


Изследването на вида чрез сателитна телеметрия, се осъществява в рамките на международния проект „Опазване на къдроглавия пеликан по Черноморско-средиземноморския прелетен път“, финансиран по програма LIFE на ЕС. Партньори по проекта, освен БДЗП, са Природен парк „Персина“, Румънското орнитологично дружество (SOR), Гръцкото орнитологично дружество (HOS), Rewilding – Украйна и Rewilding – Дунавска делта.

Скоро данните от предавателя ще бъдат качени на сайта на проекта и ще може в реално време да се следят придвижванията на птицата.

Снимки: bspb.org



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

Празничните събития за Деня на храбростта в гарнизоните в страната

Военнослужещи от различни гарнизони на страната ще проведат празнични събития на 25, 26, 29, 30 април и 2 май по повод предстоящия 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия. Гражданите ще могат да се запознаят с техниката и..

публикувано на 24.04.24 в 18:38

Приключи срокът за регистрация на партиите за изборите

Общо 23 партии и 11 коалиции са подали в Централната избирателна комисия заявления за регистрация за участие в изборите за членове на Европейския парламент от Република България и/или за народни представители. Това предаде БТА, позовавайки се на..

публикувано на 24.04.24 в 18:28