Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

Какви нови ограничения при пътуване бяха въведени в последните дни

Снимка: pixabay

Много държави продължават да затягат мерките срещу разпространението на Covid-19. В това число бяха направени или се подготвят промени по отношение на режима за влизане на граждани от България и други страни. Вижте повече:

Чехия въведе изискване за отрицателен тест за Covid-19 при транзитното преминаване през страната. Oт 1 март 2021 г. всички транзитни пътници трябва да представят антигенен тест, направен не повече от 24 часа преди пристигането, или PCR тест, направен не повече от 72 часа преди влизането в страната. Изискването се отнася и за преминаващите транзитно по суша, след като преди това са пристигнали в Чешката република по въздушен път на някое от нейните летища.

Напомняме, че от 1 март са в сила ограничителни мерки за придвижване между различните райони на територията на Чешката република. Изключенията от тях могат да бъдат открити на интернет страница на МВР на Чешката република.

Кралство Мароко временно преустанови полетите от и до страната. В отговор на запитвания на български граждани за конкретни полети, посолството ни в Рабат се е свързало с местните власти за допълнителна информация. До второ нареждане са преустановени пътническите полети, свързващи Мароко със следните държави: Австралия, Австрия, Белгия, Бразилия, Великобритания, Германия, Дания, Ирландия, Италия, Нидерландия, Нова Зеландия, Португалия, Турция, Украйна, Чехия, Швеция, Швейцария, Република Южна Африка.

Гърция облекчи режима на тестване за Covid-19 на границата за водачите на камиони. Министерството на външните работи на Гърция уведоми българското външно министерство, че практиката за бързи антигенни тестове за всички шофьори на товарни камиони на граничен пункт „Кулата - Промахон“ е прекратена. Тестване отново се извършва единствено на случаен принцип.

Това се случи след като посолството ни в Атина постави пред гръцките власти спешно въпроса относно мярката за масово тестване по границата, която създаде неудобства за шофьорите на товарни камиони и противоречи на регулациите на ЕС.

Италия удължи срока на действие на ограничителните мерки за пътуване до страната до 6 април 2021 г. За пристигащите от България остава в сила задължението за представяне на отрицателен молекулярен или антигенен тест (чрез проба от носоглътката), направен до 48 ч. преди влизането в Италия.

Както и досега, България остава в списък от държави „C”. Освен представянето на отрицателен тест, пристигащите в Италия български граждани следва да попълнят декларация със своите данни, причините, началната и крайната точка на пътуването. Изключения се правят за транзитно преминаващите през страната с лично превозно средство, за период, който не надвишава 36 ч., за дипломатически лица, ученици и студенти, хуманитарни служители и др.

От понеделник, 8 март, всички отпътуващи от територията на Англия са длъжни да попълват нов формуляр/декларация, в който да посочват, че целта на пътуването им е разрешено в съответствие със съществуващите ограничения. Законово разрешените причини за международни пътувания включват: работa; образование; доброволческа дейност; медицински причини или т.нар. compassionate grounds (полагане на грижи за други хора); сватби, погребения и събитията, свързани с тях. Подробности - вижте ТУК

Турция удължи срока на действие на ограничителните мерки за пътуване до страната до 14 април. Остава в сила задължението за представяне на  отрицателен PCR на границата. Припомняме ви, че от българска страна организираните посещения в чужбина са разрешени от 1 април, но засега остава изискването за отрицателен PCR тест при завръщането на всички в страната ни до 30 април.

Румъния въведе нови ограничителни мерки при влизане на нейна територия. Причината е, че България е включена в списък с държави от т.нар. жълта зона. По информация на посолството ни в Букурещ пристигащите от нашата страна, които представят отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди качване в превозното средство (за пътуващите с обществен транспорт) или влизането в Румъния (за пътуващите със собствен транспорт), подлежат на домашна карантина от 10 дни. Ако престоят е до три дни (72 часа) и е представен отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди влизането в Румъния, карантина не се налага. Пристигащите от България, които при влизане в Румъния не представят тест, ще бъдат поставяни под домашна карантина за 14 дни.

Молдова въведе изискване за негативен PCR тест при влизане в страната. Властите обновиха и списъка на страните от т. нар. „червена зона“, чиито граждани не са допускани в Молдова. Новият е в сила от 1 март 2021 г., като България не е включена в него.

Българските граждани могат да влизат в Молдова, в случай че не са преминали (дори транзитно) през страна от т. нар. „червена зона“. Те задължително следва да представят удостоверение за отрицателен PCR тест, извършен до 72 часа преди влизането в страната. Документът за теста следва да бъде изготвен на английски, руски или румънски език.

Германия въведе тест за коронавирус при влизане в страната от френския департамент Мозел. Германските власти са обозначили посочения департамент с най-високата степен на риск за пътуване. Пътниците, които влизат от френския департамент Мозел във ФР Германия следва да представят удостоверение за отрицателен резултат от PCR тест или антигенен тест, направен в рамките на 48 часа преди пътуването, както и попълнена електронна декларация за влизане в страната.

Обединеното Кралство въвежда нови изисквания за отпътуващите български граждани от страната.Считано от 08.03.2021 г. всички лица, които напускат територията на Англия са длъжни да попълват декларация относно целта на пътуване. Законово разрешените причини за международни пътувания включват: работa, образование, доброволчество, медицински причини или т.нар. compassionate grounds ( действия, изразяващи загриженост или притеснение за  други лица), сватби, погребения и събития, свързани с тях.

Румъния постави отново България сред рисковите държави в от т.нар. „жълта зона“.Считано от 21:00 ч. на 6 март 2021 г. лицата, пристигащи от България, които представят отрицателен PCR тест , направен до 72 часа преди качване в превозното средство (за пътуващите с обществен транспорт) или влизането в Румъния (за пътуващите със собствен транспорт) подлежат на домашна карантина от 10 дни.

Ако престоят е до три дни (72 часа) и гражданите са представили отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди влизането в Румъния, карантина не се налага. Лицата, пристигащи от България, които не представят такъв тест, подлежат на домашна карантина от 14 дни.

Не се изисква тест за деца на възраст до три години включително, както и за ваксинирани (и с втората доза) и преболедували Covid-19 през последните 90 дни.
Важно! Транзитно преминаващите през Румъния лица, пристигащи от държави от т.нар. „жълта зона“, включително България, не са посочени сред изключенията от изискването за представяне на отрицателен PCR тест.


Съставил: Венета Николова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Изложба представя 20-годишната история на България в НАТО

Изложба, отбелязваща двадесетата годишнина от членството на Република България в НАТО, ще бъде открита на 28 март в Националния военноисторически музей в София. Експозицията е озаглавена "Българската армия – 20 години част от НАТО"..

публикувано на 28.03.24 в 06:25

Жълт код за силен вятър има за 13 области в Централна и Източна България

В четвъртък минималните температури в България ще са между 7° и 12°, в София 8°. До обяд ще е има разкъсана облачност до слънчево. Над Централна и Източна България облачността ще се увеличи до значителна и ще има валежи по места. Силен южен вятър ще носи..

публикувано на 27.03.24 в 20:05

България днес – 27 март 2024 г.

В „България днес“ на 27 март разговаряме за театъра като осмисляне на житейски ценности, срещаме ви с учителя Нучи Гроздани от Албания, научаваме как се справят в българското неделно училище „Надежда“ във Франция и ви..

публикувано на 27.03.24 в 19:00