Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 363

Пета градска болница
Снимка: БТА

Софийските болници спират плановия прием от 8 март

Плановият прием, плановите операции и свижданията във всички болници в София ще бъдат спрени от понеделник, 8 март. Заповедта е на Столичната здравна инспекция на фона на данните, че заразените с коронавирус в София са над 440 на 100 хиляди души.

Ще бъдат допускани само планови дейности, свързани с трансплантации, лечение на онкологични заболявания, асистирана репродукция и раждане, рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ.

Забраняват се и посещенията на външни лица/свиждания в лечебни заведения за болнична помощ на територията София-град, с изключение на свижданията на пациенти в терминален стадии. Временните противоепидемични мерки, определени с днешната заповед, ще бъдат променени в зависимост от развитието на епидемичната ситуация на територията на София-град.

Проби от България ще бъдат тествани в Германия за британския Covid-19

България е изпратила 600 проби за изследване в Германия, за да се прецени каква е честотата на разпространението на британския щам на коронавируса в нашата страна. Това е съобщил във Велико Търново министърът на здравеопазването Константин Ангелов, предаде кореспондентът на БНР Здравка Маслянкова. Ангелов е уточнил, че засега не се предвижда единно затягане на мерките в цялата страна. Здравният министър е посочил, че се обсъжда въвеждането на зелени ваксинационни паспорти за чуждестранните туристи у нас, за да не бъде провалено началото на летния туристически сезон. Още по темата –ТУК.

Новозаразените с коронавирус са 18% от 12 167 тестове

2198 са новозаразените с коронавирус в страната. Положителни са 18% от направените 12 167 теста, сочи Единният информационен портал. Най-много са новите случаи в София-град – 607. Следват Пловдив със 183 и Варна със 142. Общият брой на заразените от началото на епидемията достигна 255 381. Активните случаи са 34 237. Хоспитализираните са 5 307. Пациентите в интензивни отделения са 440. Излекувани за денонощието са 1638 болни. От началото на пандемията излекуваните са 210 638. Починали са 93-ма заразени, с тях смъртните случаи вече са 10 506 души. През последните 24 часа са имунизирани 20 376 души. Ваксинираните вече са общо 268 544. С втора поставена доза са 46 712 българи.

Няма да има пряко договаряне за руската ваксина „Спутник - V“

Депутатите не подкрепиха предложението на най-голямата опозиционна партия в НС парламентът да задължи правителството да "предприеме всички необходими действия" за осигуряване на руската ваксина „Спутник - V“ за българските граждани. Управляващите редактираха текста и решението само задължава кабинетът да започне "своевременни консултации с Еврокомисията за проучване на възможностите за покупка на ваксини във връзка с пандемията от Covid-19, които са получили разрешение за употреба в държави извън ЕС или Европейското икономическо пространство". Така разрешението за употреба на руската ваксина в България ще зависи от одобрението на Европейската агенция по лекарствата.

Музиканти поискаха подкрепа в условията на пандемията

Десетки музиканти от различни стилове на свободна практика, сред които редица популярни имена, изпратиха открито писмо до премиера Бойко Борисов с настояване да бъде изработен адекватен механизъм за тяхното подпомагане в условията на коронакризата. Те посочват, че всички засегнати сектори в държавата са получили някакъв вид компенсации, музикантите на свободна практика обаче не са получили никаква защита. В писмото се подчертава, че много от тях са останали без абсолютно никакви доходи за неопределено време.

„Музиката не е декоративен лукс, който да ценим в добри времена. Това, което бъде загубено сега, после трудно ще бъде възстановено“, посочват в писмото си артистите.

Има объркване с партидни номера на ваксините на места

Лични лекари правят ваксини, които не се водят на тяхната практика. За това съобщи пред БНР общопрактикуващият лекар д-р Станислава Крайселска. На места има проблеми с обработката на партидни номера на ваксините, които не са били описани коректно от РЗИ, посочи тя. „Масово се оказва, че на тяхното име, на тяхното лечебно заведение не се води отпусната ваксина. И ги отхвърля. И се оказва, че тази ваксина се води на някой друг медицински център.“ Винаги сме с надежда и на старт да се включим активно, стига някой да ни даде този шанс, декларира общопрактикуващият лекар, уточнявайки че личните лекари не са включени в системата за електронно записване за ваксиниране.  Цялото интервю чуйте ТУК

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Редактор: Гергана Манчева  + Екип „Новини“

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 12 април 2024 г.

В „България днес“ ви отвеждаме до Източна Албания , където се срещаме с поредните герои от поредицата ни „Радио България при българите във…“ . Те са от село Връбник – най-източната точка на Албания , някои от тях вече живеят извън селото, но..

публикувано на 12.04.24 в 19:00

България днес – 11 април 2024 г.

В „България днес“ на 11 април отбелязваме 60-та годишнина от първия български граждански презокеански полет, разговаряме с художничката и авторка на плакати Радослава Боор за плакатната изложба, посветена на правата на жените, която тя представя..

публикувано на 11.04.24 в 19:00

България днес – 10 април 2024 г.

В „България днес“ на 10 април ви разказваме за Рамазан Байрам – мюсюлманският празник с послание, срещаме ви с Елена Ганева-Роблес, преподавател на български и британски деца в Лондон. Разбираме и защо едно българско семейство загърби бизнеса си у..

публикувано на 10.04.24 в 19:00