Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Един британски заселник, влюбен в Родопите, разказва...

Снимка: Кийт Халстед

Хиляди британски граждани са избрали България за тяхна втора родина. Те пристигат тук заради хубавия климат, ниските цени и не на последно място – природата. И нито пандемията, нито Брекзит са в състояние да ги откажат от новия им живот на Изток. Кийт Халстед не прави изключение.


Вече 9-та година пенсионираният служител от Британската армия се радва на спокойни старини у нас. Първо се установява в Пловдив, където няколко години работи като учител по английски език, но после се премества в Родопите. „Пенсията ми е малка, но в България тя ми стига. Тук мога спокойно да живея с нея без да се лишавам от нищо“- казва за Радио България Кийт. Един ден, докато се рови из мрежата, той попада на една снимка, която променя живота му. Става дума за стара каменна къща в родопското село Смилян, която е обявена за продан.

„Реших да дойда на място да я видя и се влюбих в нея. Върнах се отново в селото и отседнах в хотел, за да се запозная с района, да видя дали ми допада и наистина ме грабна. Беше юни месец, времето беше прекрасно, а планината - много живописна. И така,  реших да купя къщата. От 2016 г. живея тук и никога не съм бил по-щастлив“ – казва британският заселник.

Кийт веднага е приет радушно от местните хора, които дори му помагат да стегне старата си къща. А с какво може да се занимава един британски пенсионер в Родопите, който обича природата и желае да сподели радостта си от живота с другите? Съвсем логично - с туризъм:

„Моята къща е голяма и аз отдавам стаи под наем. През лятото посрещам гости и ги забавлявам. Миналата година, заради пандемията, дойдоха много малко хора, но преди това съм посрещал представители на около 15 различни националности. И да ви кажа, аз не се занимавам с тази дейност заради приходите от нея, а най-вече защото ми е приятно да общувам с хора от цял свят. Те идват тук заради природата.“

При Кийт отсядат предимно чужденци, живеещи постоянно в България, хора като него, които обичат Родопите и искат да опознаят красотите им. За новия сезон Кийт им е подготвил различни атракции, като например ботанически маршрути в планината.

Оказва се, че животът в малкото родопско село ври и кипи. Местен предприемач е закупил изоставена пречиствателна станция и в момента я реконструира, за да я превърне в арт център. В начинанието участват група ентусиасти, включително и чуждестранни заселници в района. Кийт, в качеството си на доброволец, подкрепя инициативата като изгражда фейсбук страницата и заснема проекта. Иска да популяризира Смилян като място за отдих и култура.

Но не всичко е розово у нас, споделя британският заселник. Подобно на други негови сънародници, и той се оплаква от бюрокрацията. Като се започне от здравеопазването, издаването на разрешение за постоянно пребиваване в страната и се стигне до стартирането на собствен бизнес. „Навсякъде срещаш пречки“ – жалва се Кийт. Сферата на услугите също не е на ниво, по думите му. Често излишно те карат да се редиш на опашка, а обслужващият персонал е намусен. Но в провинцията хората са по-приветливи. „Затова ми харесва тук, в Смилян, където се чувствам част от общността“ - казва в заключение Кийт Халстед.

Снимки: Кийт Халстед

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Цвети и нейните "щастливи" биволи от породата българска мурра

Тя е красива, стройна, млада и образована. Притежава всички качества за успешна кариера на модния подиум или в рекламния бизнес! Но избира да отглежда … биволи на село. Цветелина Недкова завършва с отличие висшето си образование в специалностите..

публикувано на 16.04.24 в 10:05

Синди Николофски – една албанка с български корени в София

Българите в Албания са признати като национално малцинство през 2017 година, но не разполагаме с официални данни за броя им, тъй като окончателни данни от преброяването на населението през миналата година все още не са публикувани. Немалко албанци с..

публикувано на 10.04.24 в 12:30
Шошана Барух

Бюрек със сирене, айрян и таратор – Шошана и нейната българска закусвалня в Бразилия

Casa Bulgara или Българската къща заема водещо място в кулинарните пътеводители на Сао Паоло – най-големия град в Бразилия с над 12 милиона жители. Закусвалнята съществува от близо половин век на един и същи адрес и е собственост на 75-годишната..

публикувано на 02.04.24 в 11:20