Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 366

Снимка: архив

Една година от първия случай на Covid-19 в България

Днес се навършва една година от първия регистриран случай на коронавирус у нас. От тогава досега в страната са регистрирани над 260 хиляди инфектирани като близо 213 хиляди са излекувани.Починалите с коронавирус са повече от 10 600.

На много места спяха плановия прием в болниците

От днес в София и в редица градове в страната е спрян плановият прием и свижданията в лечебните заведения. Допускат са само планови дейности, свързани с трансплантации, онкологични заболявания, асистирана репродукция и раждане, рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ. Забранени са свижданията, освен при пациенти в терминален стадий.

Британският щам на вируса е установен в 15 области у нас

В 15 области в страната е доказано разпространението на британския вариант на коронавируса, причинител на Covid-19. Това съобщиха от Националния център по заразни и паразитни болести. Пробите са изследвани в България и в Германия.

Не е засечен бразилски, южноафрикански и нигерийски вариант на Covid-19

Над 85% от циркулиращите у нас вируси са от британския щам на коронавируса, уточни пред БНТ проф. Тодор Кантарджиев - директор на Националния център за заразни и паразитни болести. Засега не е засечена бразилската, южноафриканската или нигерийската мутация. Специалистът увери, че тези мутации се покриват от ваксините с изключение на нигерийската, която се изкарва по-леко. Проф. Кантарджиев каза още, че наесен може да се наложи да се прави нова ваксина, ако наличните не неутрализират новопоявяващите се варианти на Covid-19. Според него преболедувалите  е достатъчно да се ваксинират с една доза.

В интервю за БНР експертът прогнозира, че Covid-19 вероятно ще придобие сезонен характер през следващите години. „В края на есента, началото на зимата мисля, че коронавирусът ще придобие ендемичен характер, ще се явява в отделни колективи, семейства в следващите години, но няма да има този масов характер на епидемия и пандемия“. Цялото интервю с проф.Тодор Кантарджиев чуйте ТУК.

Опасни стоки на пазара, свързани с Covid-19

Спирт за горене, продаван като дезинфектант, и хипноза с психологически ефект срещу коронавирус са две от опасните стоки, които са предлагани на българския пазар от началото на епидемията, информира чрез БНР Димитър Маргаритов - председател на Комисията за защита на потребителите. Според системата за бързо реагиране на Европейския съюз най-опасните продукти за м.г. са именно маските и дезинфектантите и 9% от сигналите се отнасят до продукти, свързани с Covid-19. “По време на кризата се обръща много сериозно внимание на групи стоки, засягащи личната защита”, каза още Маргаритов. Той даде за пример случаи, в които след уведомление на Агенция „Митници“ е бил спиран вносът на лични предпазни средства.

Пристигна ново количество ваксини на Pfizer-BioNTech

21 060 дози от ваксината на „Файзер”/”Бионтех“ пристигнаха тази сутрин у нас. Това е втората от общо пет доставки, очаквани през март, съобщи Богдан Кирилов - директор на Изпълнителната агенция по лекарствата. Той добави, че компанията вече е потвърдила обещаните за този месец 105 300 дози, които ще получим в пет пратки.

Днес се работи с много по-добри тестове

"Само ваксините могат да спрат новите варианти на коронавируса", заяви категорично пред БНР проф. Радка Аргирова - вирусолог, председател на Дружеството на вирусолозите. По думите ѝ не трябва да бъде игнорирано значението на противоепидемичните мерки и предпазни средства. Тя обясни, че скоро ще има резултати от изпитания на медикаменти, които са безвредни и за които има данни, че са склонни да потискат размножението на вируса. 

5776 души с Covid-19 на лечение в болниците

497 са новоустановените случаи на Covid-19 през последното денонощие при направени  2971 теста, показват данните на Единния информационен портал. Става ясно, че положителни са близо 17% от всички проби през изминалите 24 часа. Броят на новозаразените е най-висок в София -160, следвана от  Пловдив – 30 и  Плевен - 29. На лечение в болниците се намират 5776 души, от тях 456 са в интензивно отделение. Починалите са 21, а оздравелите - 385. Девет нови случаи на заразени медици са регистрирани вчера при общо 10 455 от началото на епидемията. Ваксинирани за денонощието са 1513 души. Имунизираните с две дози до момента наброяват 50 056.

Проверяват качеството на храната за социално слабите

Управляващият орган на европейската Оперативната програма за храни започва проверка за изпълнението на проекта „Топъл обяд в условията на пандемията от Covid-19“, съобщиха от социалното министерство. От мярката, която предвижда осигуряването на супа, основно ястие, хляб и веднъж седмично десерт, се възползват близо 60 хил. бедни и самотни хора. Ще бъдат проверявани условията, при които се приготвя храната, както и дали менюто отговаря на изискванията за балансирано и качествено хранене.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Съставил: Йоан Колев + Екип „Новини“

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 11 март 2024 г.

На 11 март в „България днес“ продължаваме вече започнатия с доц. Адриана Любенова от Пловдивския университет разговор за българското образование зад граница, в контекста на предстоящ тематичен форум в Португалия. От нея днес ще..

публикувано на 11.03.24 в 19:00

България днес – 8 март 2024 г.

В деня, който почитаме майките и жените в нашия живот, в предаването ни „България днес“ ви срещаме с Деница Секуличка - сърцето и душата на българската общност в Братислава, с доц.д-р Адриана Любенова разговаряме за  – българското..

публикувано на 08.03.24 в 19:00

България днес – 7 март 2024 г.

В "България днес" на 7 март ще погледнем към Северна Македония през призмата на литературата – с романите на македонския писател Владимир Плавевски, ще разговаряме с проф. Наташа Япова за Трифон Силяновски, български пианист и композитор, жертва на..

публикувано на 07.03.24 в 19:00