Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тема от европейската радиомрежа „Евранет плюс“

ЕК прие Стратегия за правата на хората с увреждания 2021-2030 г.

Снимка: БГНЕС

Високи тротоари, непристъпни прагове и рампи, водещи за никъде; липса на социални придобивки и достатъчно работни места; бедност и институционализирано бездушие – хората с увреждания всеки ден изпитват на гърба си колко дълъг е все още пътят до приобщаването им към едно толерантно и равнопоставено общество. И докато в Европейския съюз вече обсъждат новата Стратегия за правата на хората с увреждания през следващите десет години, у нас тази уязвима група все още е поставена на ръба на оцеляването.

Елена Саръева е прикована на инвалидна количка и на 69 г. е принудена да работи, защото не може да преживее с пенсията си от 140 лв. Всъщност принадлежи към групата на малкото „щастливци“ в подобно положение, упражняващи трудова заетост. Тя е един от хората с увреждания, на които европейският стратегически документ ще трябва да гарантира свободно движение на територията на ЕС, самостоятелен живот и по-добри социални услуги, както и равни възможности и защита от всякаква форма на дискриминация и насилие.


Въпреки че се отчита постигнатия през последното десетилетие напредък, хората с увреждания все още са изправени пред значителни пречки и са изложени на по-висок риск от бедност и социално изключване – казва българският евродепутат Асим Адемов. – Целта на тази стратегия е да гарантира, че те ще могат да се възползват от своите човешки права. Така, независимо от пол, раса или етнически произход, религия или убеждения, възраст или сексуална ориентация, хората с увреждания ще имат равни възможности за участие в обществото и в икономиката, ще могат свободно да решават къде и с кого да живеят, ще се придвижват свободно в Европейския съюз. И, разбира се, няма да стават обект на дискриминация.“

Асим Адемов
Много хора с увреждания продължават да се сблъскват с пречки например когато търсят работа или използват обществения транспорт“, подчерта по време на дебатите комисарят по въпросите на равенството Хелена Дали. По думите й, най-належащите условия, които трябва да бъдат осигурени на всички граждани, са самостоятелен живот, учение в приобщаваща среда и работа при подходящи норми. А според зам.-председателя на Европейската комисия Вера Йоурова хората с увреждания са най-силно засегнатите от кризата с коронавируса.

Хелена Дали
„Защитата на правата на хората с увреждания трябва да бъде в центъра на нашите усилия – особено в тежкия период, през който минаваме в борбата си с коронавируса – казва още Асим Адемов. –
Нека се замислим колко по-голямо предизвикателство за тях е Covid-19, тъй като именно те плащат най-високата цена заради силната социална изолация, наложена от пандемията, и по-трудния достъп до здравни и социални услуги. Тези хора всеки ден преодоляват различни препятствия и трудности, за които ние дори не се замисляме. Затова и моят призив е да бъдем по-добри и по-толерантни, да се подкрепяме взаимно, защото силата на едно общество се измерва и с отношението му към най-уязвимите групи.“

Участието в обществото наравно с останалите граждани е невъзможно, когато физическата или виртуалната среда не е достъпна, се казва в европейския документ. В България през последните години има напредък, но все още уязвимите групи хора трудно намират работа и не навсякъде успяват да се придвижват свободно, признава Асим Адемов.

Най-вече доходите на хората с увреждания трябва да се вдигнат и да се разкриват повече работни места за тях – казва Елена Саръева от първо лице. – Това ще им създава и самочувствие, и пълноценен начин на живот. Иначе ще продължават да живеят като просяци – специално моите близки, които са в подобно положение, така живеят. И ако някой не им помага, не могат да се справят. Повечето хора с увреждания дават почти всичките си пари за лекарства, и то за много скъпи. А със социалната добавка от десетина лева какво могат да си купят, може би един аналгин?“

Според Асим Адемов през 2030 г. всеки човек с увреждания в ЕС ще бъде интегриран в обществото, ще се радва на свободен достъп до всички блага и няма да търпи дискриминация.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

ИТН върна неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство веднага при връчването му

Партия "Има такъв народ" (ИТН) благодари за доверието на президента Румен Радев и върнаха обратно третия мандат за съставяне на правителството. Папката беше върната празна от заместник-председателя на парламентарната група на ИТН Ивайло Вълчев с..

публикувано на 28.03.24 в 12:09

Николай Денков, ПП-ДБ: Българските граждани ще решат как да продължим

Президентът Румен Радев връчи съгласно конституционната процедура мандат за съставяне на правителство на Николай Денков, кандидат за министър-председател, излъчен от втората по численост парламентарна група в 49-ото Народно събрание - тази, на..

публикувано на 27.03.24 в 16:29

Президентът Румен Радев връчва мандат за кабинет на ПП-ДБ

След като парламентът одобри отказа на кандидата за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел да състави кабинет с първия проучвателен мандат, днес президентът Румен Радев ще връчи мандат на втората по големина парламентарна сила – ПП-ДБ. Нейният кандидат за..

публикувано на 27.03.24 в 07:35