Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 368

Снимка: БГНЕС

София въведе регионални ограничения срещу пандемията
От 12 до 26 март, всички ученици от 5-ти до 12-ти клас в София преминават на онлайн обучение. Преустановява се присъственото обучение във висшите училища и при извънкласните занимания. Забранява се провеждането на организирани екскурзии, фестивали и събори и събиране на голям брой хора на открито. Всички заведения ще работят с ограничено работно време до 22.00 ч., реши Оперативният щаб в столицата. Препоръчва се на работодателите да организират дистанционна работа от вкъщи или на смени, където е възможно.
София премина прага от 500 заболели на 100 000 души. Средната възраст на заразените с Covid-19 спада и вече е 51 години, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова. Още по темата - ТУК.

В Бургас затварят молове и фитнес зали от петък
В Бургас от петък затварят молове и фитнес зали, а учениците от 5 до 12 клас преминават към онлайн обучение за 2 седмици. Носенето на маски на открито е задължително, ограничават се масовите мероприятия на открито и закрито. Намалява работното време на заведенията до 22 часа – обяви здравният министър Костадин Ангелов след заседание на Общинския кризисен щаб. "Увеличава се броят на леглата в болниците от нивата от септември 2020 година", каза министърът и съобщи, че няма да има карантина за пристигащите от Занзибар. Повече по темата – ТУК

Допълнителни Covid мерки и в областите Благоевград, Плевен и Шумен
Преминаване към дистанционна форма на обучение за децата от 5 до 12 клас, затваряне на големите търговски обекти, фитнеси и спортни зали, забрана на всякакви масови мероприятия и намалено работно време до 22 часа за заведенията и ресторантите. Това са мерките, които се приемат от местните РЗИ за районите с висока заболеваемост, като те ще са в сила през следващите две седмици.

В болница са над 6000 души с Covid-19
3502 са новите случаи на Covid-19 за денонощието, като 76 от тях са медицински служители. Според данните на Единния информационен портал, над 20% от направените 17 193 проби са положителни. Хоспитализирани са 6017 болни, като 497 са в интензивни отделения. За денонощието са изписани 3403 пациенти, а 138 души са починали. Най-много новозаразени има в София- 882, Бургас - 441, Варна -272 и Пловдив – 217. Ваксинираните през последното денонощие са 8019 или общо 302 151 души. Реваксинираните са 51 644.

Уязвимите групи в България ще бъдат ваксинирани до м. май
Нормализиране на ситуацията е целта от въвеждането на допълнителни мерки, които областните щабове ще приложат в червените зони  с висока заболеваемост от Covid-19 в страната. Това е заявил министър-председателят Бойко Борисов по време на редовното правителствено заседание, предаде БТА. Премиерът е изразил притеснение, че новите варианти на вируса заразяват много по-бързо и по-млади хора. На заседанието стана ясно, че до месец май се очаква най-уязвимите групи да бъдат имунизирани.

Нарастват желаещите да се ваксинират срещу Covid-19
Расте желанието за ваксиниране, съобщи "Галъп интернешънъл болкан" на базата на представително изследване проведено от 22 февруари до 1 март.
Ако през януари и февруари 27% от пълнолетните българи са искали да се ваксинират срещу коронавирус, а 48% са били против, сега 36 на сто заявяват желание, а 41% са против. 3 на сто са отговорили, че вече са ваксинирани. Според „Галъп“ поне 1,5 млн. пълнолетни българи вече се преболедували вируса - от не повече от 5,2 млн. трайно пребиваващи в страната пълнолетни граждани.

Математикът Петър Велков прогнозира 4-кратен ръст на смъртността
9 000 души може да достигне броят на хоспитализираните у нас в рамките на 6 седмици, прогнозира в ефира на Нова ТВ математикът Петър Велков. Той припомни, че рекордът до този момент е 7200 души от 13 декември миналата година, т.е две седмици след затварянето през ноември. Според изчисленията през следващите седмици смъртността ще скочи с до 4 пъти и през април ще надхвърлим 16 хиляди смъртни случаи. „При британския вариант на вируса шансът за хоспитализация е с 60% по-висок. Всички данни показват, че пораженията върху икономиките биха били по-големи, ако не се вземат навременни медицински мерки”, заяви Петър Велков. "Основният капитал на икономиката са хората. Проучванията сочат, че около 10% от заболелите прекарват "Long Covid-19", което означава, че имат дългосрочни последствия от заразата", добавя специалистът.

Д-р Павлина Здравкова: Все по-млади се разболяват от Covid-19
Разхлабването на мерките и топлото време са направили хората непредпазливи и е довело спадане на възрастта на заболелите до 25-30 годишни, които карат болестта средно тежко. Това наблюдение изказа пред БНР д-р Павлина Здравкова, общопрактикуващ лекар и главен секретар на Столичната лекарска колегия на Българския лекарски съюз. По думите ѝ британският щам на вируса заразява по-бързо, по-тежко протича заболяването, бързо стига до белите дробове, температурата по-бързо се вдига и тя е по-висока - 38 - 39 градуса, има задух и кашлица, както и отново силни мускулни болки.
Според д-р Здравкова „зелените коридори“ са изключително важни при масовото ваксиниране на по-младите граждани. Повече по темата – ТУК

Възстановено е имунизирането срещу Covid-19 в област Враца
В област Враца беше възстановена имунизацията срещу Covid-19. Причината за прекъсването беше липса на вакисни. В Регионалната здравна инспекция днес бяха раздадени над 1000 дози от препарата на АстраЗенека. Новите ваксини бяха разпределени между имунизационни кабинети и общопрактикуващи лекари. Повече по темата – ТУК

Задължителни ваксини не могат да бъдат изисквани в работата
Ситуацията налага изготвянето на изцяло нова нормативна уредба, налагаща известен „мек“ натиск за убеждаване на хората да се ваксинират. Действията, обаче трябва да са много добре премислени, за да не се стигне до вид дискриминация, каза пред БНР юристът и правозащитник Михаил Екимджиев. Според него ЕС не би могъл правово да наложи ваксинационни паспорти, но може да издаде препоръки с определени данни за такъв документ. Държавите членки обаче са тези, които ще решат дали да въвеждат такива паспорти, кога и за колко време. Юристът обаче е категоричен: "Не бива да отнемаме на хората нито правото на труд, нито на свободно придвижване!". Работодателите също не би следвало да изискват ваксиниране от своите служители или новоназначени такива. Повече по темата – ТУК

Без PCR тест за транзитно преминаващите с лични автомобили през Румъния
Транзитно преминаващите през територията на Румъния граждани, пристигащи от държави от така наречената жълта зона, включително и България, с лично превозно средство, са освободени от изискването за представяне на отрицателен RT-PCR тест. Това съобщи българското външно министерство, като се позова на Министерството на външните работи на Румъния.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Съставил: Весела Кръстева


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 26 март 2024 г.

В "България днес" на  26 март говорим за бежанците от Източна и Беломорска Тракия, които намират подслон в пределите на България в началото на ХХ век. Към историческите събития ни връща честването на Деня на..

публикувано на 26.03.24 в 19:00

България днес – 25 март 2024 г.

Благовещение е! На днешния християнски празник на жената, в предаването "България днес" на Радио България, ще говорим за вярата, думите и истината в нас и около нас. Ще отбележим няколко важни събития, който ще бележат днешния 25 март - Денят на..

публикувано на 25.03.24 в 19:00

България днес – 22 март 2024 г.

В "България днес" на 22 март отбелязваме Световния ден водата, говорим за историята и употребата на термалните извори в столицата. Обобщаваме събитията от изминалата седмица на Балканите, след което се отправяме към Рим, където е организирана фотографска..

публикувано на 22.03.24 в 19:00