Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Миша Майски и Евгений Кисин с концерти и майсторски класове в София

Снимка: НМА

През последните дни младите музиканти от НМА „Проф. Панчо Владигеров“ и техните преподаватели имаха възможност да се срещнат с двама от най-известните съвременни изпълнители - пианиста Евгений Кисин и виолончелиста Маша Майски, които са у нас, за да изнесат концерти в столичната зала „България“.  Преди началото на майсторските си класове, проведени в два последователни дни в концертната зала на Академията, артистите получиха почетното звание Доктор хонорис кауза на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ , връчено им на кратки церемонии от ректора проф. Сава Димитров. Благодарение на колегите от предаването „Алегро Виваче“ на програма „Хоризонт“ на БНР, ви предлагаме думите на благодарност, които Миша Майски сподели с гостите в залата:

„Нямам думи! Изобщо не съм го очаквал. Дойдох тук, за да се видя с младите музиканти, да поработим, а ето че получавам тази изненада - много приятна, и голяма чест. Много съм признателен и се радвам, че тази странна ситуация, в която живеем, има своите негативни, но и позитивни страни. Сега трябваше да съм в Америка. През февруари трябваше да започнем голямо турне с Марта Аргерич, но всичко беше отменено заради пандемията. Така се появи възможност отново да дойда в България, в София, и се надявам, че няма да е за последен път.“

Миша Майски

Нека припомним, че имаме щастието за четвърти път да посрещнем на българска сцена този великолепен виолончелист. Предишния път това се случи в началото на 2017 г., когато той беше солист на Симфоничния оркестър на БНР, под диригентството на Александър Земцов.

Сега Майски и Земцов отново бяха заедно на сцената в концерт, който се състоя на 10 март, този път със Софийската филхармония. Рециталът на Евгений Кисин е на 11 март, пианистът ще свири за пръв път у нас. Същия ден, отново в залата на НМА, майсторски клас ще проведе Александър Земцов.

Снимки: НМА, БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Приказка" на P.I.F. с нова версия

Нова и силно емоционална версия на легендарната си песен „Приказка“ ще представят музикантите от група P.I.F. Емблематични имена от българската поп-сцена са сред изпълнителите, които участват в новия запис. Така, вместо с гласа на отишлия си без време..

публикувано на 24.04.24 в 10:15

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15

Песента свързва младата Виктория Асенова с автори на хитове в Италия

Когато човек открие таланта в себе си, нищо не е в състояние да го спре да се развива и да върви по пътя на мечтите. Дарба да пее и да се изявява на сцената притежава младата изпълнителка Виктория Асенова. Тя е започнала да се занимава с музика още в..

публикувано на 20.04.24 в 07:05