Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стремително покачване на смъртността от Covid-19

Съмнителната партида на AstraZeneca не е опасна, според Европейската агенция по лекарствата

Снимка: БТА

С 53% е нараснала смъртността от коронавирус в сравнение с миналата седмица, съобщи на редовния брифинг за разпространението на коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски, ръководител на Националния оперативен щаб (НОЩ). От две седмици се наблюдава експоненциално нарастване на случаите и в момента 395 на всеки 100 хил. души са с Covid-19, което означава повишение с 38%.

Ген. Венцислав Мутафчийски
Броят на настанените в болница се е увеличил с 12% за последните седем дни и вече има болници с изчерпан капацитет. Във Военномедицинската академия в София например тази сутрин е имало само пет свободни места, каза още ръководителят на НОЩ. Той предупреди, че „нещата не вървят в правилната посока” и трябва да се вземат мерки, защото свободните болнични легла свършват и много хора ще останат без лечение. 58% от леглата за неусложнени пациенти в момента са заети и 65% за хората в интензивни отделения.

Когато обществото е готово да повярва в противоепидемичните мерки и да ги спазва, те ще бъдат взети”, заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов в отговор на въпрос защо не се предприемат по-строги действия на национално ниво предвид стремителното нарастване на броя на заразените и на починалите. По думите му, няма как да се приложат мерки там, където хората не вярват в тях. „Не закъсняваме с въвеждането им, ако се наложи, ще се вземат”, каза още министърът, подчертавайки, че обществото ни не е готово за пълен локдаун.

Що се отнася до блокираната партида с ваксини на AstraZeneca в Австрия заради два случая с тежки усложнения след имунизация, която е използвана и у нас, Европейската агенция по лекарствата не препоръчва спирането й. Не е намерена причинно-следствена връзка между ваксинацията и състоянието на двамата души, информира Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата.

Богдан Кирилов
У нас почти всичките 31 200 дози от партидата са употребени, но няма притеснение за безопасността на ваксинираните, увери той.

Не всички членове на секционни избирателни комисии са ваксинирани – според плана това трябваше да стане до 5 март, каза здравният министър. Той добави, че за всеки от тях се пазят по две дози от ваксината. На брифинга стана ясно още, че утре (12.03) ще получим 31 200 дози от ваксината на AstraZeneca, а в понеделник – 21 060 от препарата на Pfizer/BioNTech. В момента страната ни заема 16-о място по брой на заболелите от коронавирус в Европейския съюз и 5-о място на Балканите.

Снимки: БТА и БГНЕС


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за обилни валежи е подаден за 7 области на юг и по Черноморието

В събота , 20 април, минималните температури в страната ще са между 2 и 7°, в някои котловини на югоизток и до 0°, в София 2°. През деня на изток ще е облачно с валежи от дъжд, на места значителни. На запад до обяд ще има разкъсана облачност, после..

публикувано на 19.04.24 в 20:10

България днес - 19 април 2024 г.

В "България днес" на 19 април говорим за успеха на българката Албена Василева от Чикаго, представяме ви уникалната изложба на автентични български килими, изложена в Париж и правим виртуално пътешествие до Казанлъшката гробница, открита на днешната..

публикувано на 19.04.24 в 19:00
Андрей Пленкович

По съседски: Събития с балкански адрес

В изборната битка между премиер и президент в Хърватия печели премиерът Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович и президентът Зоран Миланович се изправиха един срещу друг на извънредни парламентарни избори в страната. Борещият се за..

публикувано на 19.04.24 в 10:45