Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 369

Снимка: БТА

Стремително покачване на смъртността от Covid-19
С 53% е нараснала смъртността от коронавирус в сравнение с миналата седмица, съобщи на редовния брифинг за разпространението на коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски, ръководител на Националния оперативен щаб. От две седмици се наблюдава експоненциално нарастване на случаите и в момента 395 на всеки 100 хил. души е с Covid-19, което означава повишение с 38%. Броят на настанените в болница пък се е увеличил с 12% за последните седем дни и вече има лечебни заведения с изчерпан капацитет. Ръководителят на НОЩ предупреди, че “нещата не вървят в правилната посока” и трябва да се вземат мерки, защото свободните болнични легла свършват и много хора ще останат без лечение. 58% от леглата за неусложнени пациенти в момента са заети и 65% за хората в интензивни отделения.

Здравният министър: Не закъсняваме с въвеждането на строги мерки
“Когато обществото е готово да повярва в противоепидемичните мерки и да ги спазва, те ще бъдат взети”, заяви на брифинга здравният министър проф. Костадин Ангелов в отговор на въпрос защо не се предприемат по-строги действия на национално ниво предвид стремителното нарастване на броя на заразените и на починалите. По думите му, няма как да се приложат мерки там, където хората не вярват в тях. “Не закъсняваме с въвеждането им, ако се наложи, ще се вземат”, каза още министърът, подчертавайки, че обществото ни не е готово за пълен локдаун. Още информация от брифинга на здравните власти вижте ТУК.

20% положителни проби на коронавирус
2774 нови случаи на Covid-19 са установени през последното денонощие, показват данните на Единния информационен портал. От направените 13 691 проби 20% са се оказали положителни. Най-много новозаразени има в София - 734, в Пловдив - 223 и във Варна -153. В болница се намират 6395 пациенти, от които 501 в интензивни отделения. Починали са 97 души, а оздравелите са 2531. През изминалите 24 часа са поставени ваксини на 6995 души и с тях общият брой на имунизираните става 309 145.

Съмнителната партида на “АстраЗенека” не е опасна
Европейската агенция по лекарствата не препоръчва блокирането на партидата с ваксини на “АстраЗенека”, предизвикала два предполагаеми случая на тежки усложнения след имунизация в Австрия. Не е намерена причинно-следствена връзка между ваксинацията и състоянието на двамата души, информира Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата. У нас почти всичките 31 200 дози от партидата са употребени, но няма притеснение за безопасността на ваксинираните, увери той. Утре ще получим 31 200 дози от ваксината на “АстраЗенека”, а в понеделник – 21 060 от препарата на “Файзер”/”Бионтех”, съобщи още Богдан Кирилов.

Започна ваксинацията на записалите се в електронния портал
Гражданите, записали се за имунизация в електронния портал, на първо време ще бъдат ваксинирани с препарата на “Астра Зенека”. РНК ваксини пък ще бъдат поставяни на участниците в провеждането на парламентарните избори. “Ако в електронния регистър има направена заявка за определен вид ваксина, но тя не е на разположение, хората ще могат да се ваксинират с наличната или да изчакат по-късна дата”, обясни зам. здравният министърът Жени Начева.

Планират удължаване на мерките за запазване на заетостта
Мярката „60 на 40“ за запазване на заетостта по време на епидемията от коронавирус да бъде удължена до 31 май, а мярката „Запази ме“ за работещите в затворени обекти в неплатен отпуск - до 30 юни, предвижда правителството. Предложенията ще се обсъждат с бизнеса и синдикатите в Националния съвет за тристранно сътрудничество на 15 март. До 15 април работодателите ще могат да подават заявления за изплащане на средствата за периода 1 януари - 31 март. До средата на февруари по мярката "60 на 40" са изплатени общо над 430 млн. евро за запазване на заетостта на над 265 хил. работници. Още информация по темата вижте ТУК.

Туристическият бранш настоява за яснота
Туроператорите настояват да получат яснота дали ще могат да организират почивки около Великденските празници и какви са плановете за развитието на летния туризъм. Проф. Румен Драганов от Българския туристически съюз каза пред БНТ, че има много записвания за почивки, но с условието при извънредни обстоятелства хората да се откажат от пътуването незабавно и без санкции. “Това трябва да бъде гарантирано в случай, че се наложат политически мерки за затварянето на граници и налагането на карантини, възпрепятстващи пътуванията”, уточни той.

Спад в приходите от нощувки на чужденци с 81%
За началото на годината е регистриран срив на приходите от чужденци със 79%, а от български граждани с 29%, съобщи Националния статистически институт. Заетата леглова база през януари е 16% - с 14% по-малко в сравнение със същия месец на м.г. Във всички места за настаняване регистрираните нощувки са 464 хиляди или с 57% по-малко. Най-голям спад (с 63%) се наблюдава в хотелите с 4 и 5 звезди, където 76% от пребивавалите са били чужденци. При чуждите граждани е регистриран срив на нощувките с 81%, а при пренощувалите българи с 31%.

Влизането в Черна гора – с отрицателен тест за Covid-19 или ваксинация
Българските граждани ще влизат в Черна гора с PCR тест, антигенен тест или удостоверение за ваксинация, съобщиха от пресцентъра на МВнР. Мярката влиза в сила от 13 март и засега ще важи до 17 март. Новите изисквания не се отнасят до българските граждани, пристигащи от Албания, Косово, Хърватия, Сърбия и Босна и Херцеговина, за които няма ограничения за влизане в страната. Ограниченията не се прилагат и спрямо транзитно преминаващи пътници и водачите на пътнически и  товарни превозни средства.

Швейцария въвежда карантина за пристигащите от България
От 22 март Швейцария въвежда задължителна 10-дневна карантина за пристигащите от България, независимо с какво превозно средство. Както и досега пътниците ще трябва да представят отрицателен PCR тест. Десетдневната им карантина ще може да бъде отменена не по-рано от седмия ден при представяне на втори отрицателен тест. За Княжество Лихтенщайн важи същият режим за влизане като в Швейцария. От 13 март българските граждани ще влизат в Черна гора с PCR тест, антигенен тест или удостоверение за ваксинация. Мярката засега ще важи до 17 март. Още информация вижте ТУК.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Съставил: Диана Цанкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 22 март 2024 г.

В "България днес" на 22 март отбелязваме Световния ден водата, говорим за историята и употребата на термалните извори в столицата. Обобщаваме събитията от изминалата седмица на Балканите, след което се отправяме към Рим, където е организирана фотографска..

публикувано на 22.03.24 в 19:00

България днес – 21 март 2024 г.

В „България днес“ на 21 март се опитваме да осмислим политическия водевил в България с помощта на политолози и политически анализатори. Разговаряме за опасностите, които крие изкуственият интелект, и за новото..

публикувано на 21.03.24 в 19:00

България днес – 20 март 2024 г.

Точно в 5.06 часа българско време тази сутринта настъпи астрономическата пролет. В деня на пролетното равноденствие и с надежда за повече светлина в делника ни в „България днес“ обобщаваме последните политически събития около евентуалната историческа..

публикувано на 20.03.24 в 19:00