Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За една година българският износ за трети страни е намалял с над 22%

Снимка: capital.bg

През януари 2021 г. износът на стоки от България за трети страни е намалял с 22.6 %, в сравнение със същия месец на 2020 г. и е на стойност близо 700 млн евро, информира БТА като цитира проучване на НСИ. Според данните, основни търговски партньори на България са Турция, Китай, САЩ, Сърбия, Обединеното кралство, Република Северна Македония и Руската федерация, които формират 57.3 на сто от износа за трети страни. При износа на стоки ръст на годишни бази за м. януари е отбелязан само в сектор „Храни и живи животни“ (12.8 %), в секторите „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (88.1 на сто) и „Минерални горива, масла и подобни продукти“ (69.0 на сто).

От друга страна, вносът на стоки в България от трети страни през януари 2021 г. намалява с 15.0 %, в сравнение със същия месец на 2020 г. и е на стойност над 900 млн. евро. Най-голям е вносът от Турция, Китай, Руската федерация, Перу, Сърбия и Украйна. Там увеличение спрямо януари 2020 г. е отчетено в секторите „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (22.1 % и „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)“ (3.6 %). Най-голям спад се наблюдава в сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти“ (54.3 на сто).

Външнотърговското салдо на България с трети страни през януари 2021 г. е отрицателно и е в размер на около 250 млн. евро.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

„OMV Petrom“ поема проучването за газ в българската зона на Черно море

Румънска компания „OMV Petrom“, която е част от австрийската OMV изцяло ще оперира офшорния блок "Хан Аспарух". Дружеството поема досегашното участие в концесията за издирване на газ, държано от френската "TotalEnergies“. Информацията е на „OMV Petrom“,..

публикувано на 27.03.24 в 16:05

Кишинев е домакин на Българо-молдовски бизнес форум

Българо-молдовски бизнес форум ще се състои в столицата на Молдова - Кишинев, на 26 и 27 март. На събитието ще бъдат представени актуална информация за икономиките на България и Молдова и секторите с потенциал за развитие на икономическото..

публикувано на 26.03.24 в 06:05

България иска по-висока цена за ядрените реактори предложени на Украйна

Украйна се надява да подпише през юни споразумение за закупуване на два ядрени реактора от България, за да компенсира загубата на окупираната от Русия шестреакторна централа в Запорожие, заяви за Ройтерс ръководителят на украинската компания "Енергоатом"..

публикувано на 23.03.24 в 10:16