Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 370

Снимка: Радио ВИДИН

Спира имунизацията с „Астра Зенека” и в България

Премиерът Бойко Борисов разпореди да се спре имунизацията с ваксината на „АстраЗенека“, докато Европейската агенция по лекарствата /ЕМА/не отхвърли всички съмнения за безопасността ѝ, съобщи правителствената пресслужба. 

Блокиране на наличните в страната количества от ваксината срещуCovid-19с производител AstraZeneca, нареди със заповед изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. Основание за заповедта е информация за настъпили недопустими нежелани лекарствени реакции при правилна употреба на ваксината и започналата в тази връзка проверка на Европейската агенция по лекарствата, както и сигнал от РЗИ-Пловдив от днес за сериозна нежелана лекарствена реакция след приложение на ваксината на 11 март, съобщи пресслужбата на здравното министерство.Ваксините ще останат блокирани до установяване на обстоятелствата и получаване на препоръки от Комитета за лекарствена безопасност към ЕМА.

Блокирането на „Астра Зенека” спря и регистъра за ваксиниране

Докато има проблем с "Астра Зенека", работата на електронния регистър за заявки за виксиниране спира, каза в Пловдив здравният министър Костадин Ангелов.По думите му, няма притеснения за хората, които вече са имунизирани с тази ваксина, а спирането на препарата е само превантивна мярка. В брифинг пред болница „Св. Георги“ министърът потвърди, че решението да се спре ваксинацията с "Астра Зенека" е заради случай на фатален край при жена на 57 години с много придружаващи заболявания. Очакваме заключението на съдебните медици, но категорично няма образуване на тромби, обясни министърът и допълни, че няма пряка причнно-следствена връзка на ваксинацията със смъртта на пациентката.  

Положителните проби за Covid-19 са 3121
Новите случаи на Covid-19 за денонощието са 3121. От направените 17 277 проби над 18 % са положителни. Според данните на Единния информационен портал най-много новозаразени има в София- 911, Бургас - 285, Пловдив -255 и Варна - 184.Активните случаи са 39 823. В болници се лекуват 6604 пациенти, като 502 са в интензивни отделения. За денонощието са изписани 1734 пациенти, а 95 души са починали.  
За последните 24 часа са имунизирани 1530 души. С тях общият брой на ваксинираните вече е 324 446. 

България е ощетена за ваксини в ЕС, предположи австрийският канцлер

„Спрямо броя на населението си, Малта ще получи до юни 3 пъти повече ваксини от България. Малта се откроява с голям брой ваксини, България - с малък”. Това заяви на извънредна пресконференция австрийският канцлер Себастиан Курц, критикувайки остро политиката на разпределение на ваксините в ЕС, съобщи БТА.
Дозите в ЕС не се разпределят както е договорено, според броя на населението на отделните страни членки, заяви канцлерът и съобщи, че съществуват улики за допълнителни уговорки на "базар" между отделни държави членки и фармацевтичната индустрия. Ако тенденцията се запази, страни като България ще могат да ваксинират населението си едва в края на лятото или дори през есента, твърди Курц. 

В първа реакция по случая Европейската комисия отхвърли предположението, че има отклонения от предварително договорената зависимост между числеността на населението и броя на ваксините. Комисията държи на своята цел до края на лятото всички пълнолетни граждани на ЕС да бъдат ваксинирани, съобщават австрийски медии, цитирани от БТА.  

България се солидаризира с Австрия за разпределението на ваксините

В телефонен разговор със Себастиан Курц премиерът Бойко Борисов е подкрепил инициативата на канцлера внимателно да се разгледа доставката и разпределението на ваксините, договорени от ЕК. България иска да се приложи принципът, около който се обединиха страните на Европейския съвет на 21 януари. Тогава бе решено, че ваксините в ЕС ще се доставят едновременно и пропорционално на база населението на страните членки. „Знаем, че сме по-силни, когато сме единни и никоя държава няма да е защитена от Covid-19, ако всички не сме в безопасност“, е напомнил Борисов. По думите му е въпрос на солидарност всички в ЕС да имат еднакъв достъп до ваксините, предаде БТА.

Скоро ще има излишък на ваксини в Европа
Няма търговска война за ваксините - има проблем и се търси виновен, каза  Деян Денев, шеф на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България. Той посочи пред БНР, че в рамките на още няколко месеца в Европа ще има излишък на ваксини. Денев сравни поръчването и снабдяването с ваксини с уравнение с няколко неизвестни, на фона на сложния производствен процес. Досега разработката на „АстраЗенека“ е изглеждала най-бърза и най-обещаваща и държави, които са заложили повече на нея се е наложило да наваксват с доставката на други разработки, допълни Денев. От друга страна, голяма част от населението на света, включително на България, няма никакво намерение да се ваксинира, което означава, че този вирус ще мутира. Затова прилаганите ваксини ще трябва да се подобряват и адаптират. 

Работещи в спортни зали се готвят за протест
С въвежаднето на двуседмични по-строги противоепидемични мерки у нас, в някои области на страната фитнес залите са затворени, а други работят до 30% капацитет. В София фитнесите работят до 50%, но управителите им са обезпокоени от динамичната ситуация, в която всеки нов ден може да донесе нови рестрикции или затваряне на залите. Пред БНТ управителят на фитнес зала в София Мария Станчева подчерта, че ако отново се стигне до затваряне на фитнес залите и намаляване на капацитета на посещаемост, тяхната зала ще се включи към протеста, който подготвят колегите им в страната. Припомняме, че вчера, заради частичното затваряне в някои области, собственици на фитнес зали и молове протестираха в Благоевград и Плевен. 

Зачестяват проверките за спазването на Covid мерките в София

Заради усложняващата се епидемична обстановка Столичната община зачестява проверките за спазването на противоепидемичните мерки в търговските обекти, ресторантите и заведенията, както и в градския транспорт. От началото на седмицата служители на общинската полиция и Столичния инспекторат са направили над 2 500 проверки. Съставени са 4 акта, обяви заместник-кметът по финанси и здравеопазване Дончо Барбалов, който инспектира спазването на мерките на Женския пазар в София. В пазарния петъчен ден десетки софиянци се извиха на опашки пред един от входовете на най-големия столичен пазар. Въведена е организация за еднопосочно придвижване, каза директорът на "Пазари-Възраждане" Драгомир Димитров.  В градския транспорт също имаме проверки, има 9 акта от началото на месеца, а следващите дни предстои да се засили контролът на пътниците. 


Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България

Редактор: Гергана Манчева  + Екип „Новини“

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Спасителния център на “Зелени Балкани” се излюпиха три ловни соколчета

Три ловни соколчета се излюпиха в Спасителния център на “Зелени Балкани”. Те се намират в бебешката стая, отглеждането им ще продължи седем дни, след което ще бъдат върнати на своите родители. “ Ловният сокол беше изчезнал вид в продължение на..

публикувано на 13.04.24 в 16:30

Български и румънски пилоти отбелязаха в Балчик влизането по въздух в Шенген

Около 40 малки самолета кацнаха на летището в Балчик. По този начин румънски и български пилоти отбелязаха приемането по въздух на двете държави в Шенгенското пространство. Пилотите и гостите бяха поздравени от изпълнителния директор на Летище София..

публикувано на 13.04.24 в 14:32

В петиция до столичния кмет “За Земята” настоява за свързани и безопасни велоалеи

Екологичното сдружение “За Земята” ще връчи през следващата седмица петиция на столичния кмет Васил Терзиев за обезопасени кръстовища и целогодишна поддръжка на велоалеите. Под предложенията за велосипедното придвижване в града са се подписали над 5..

публикувано на 13.04.24 в 10:38