Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 371

По-важното от деня, свързано с темата "коронавирус" у нас

Снимка: Ани Петрова

На 18 март може да се възстанови ваксинационният процес
“Нека хората, които са имунизирани с ваксината на “Астра Зенека”, да бъдат спокойни, няма риск за тях”, заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов. Той обясни, че ще се изчака да излязат резултатите от взетите проби в Пловдив, за да може да се разреши продължаването на ваксинацията с британския препарат. Според министъра няма притеснения, че може да има връзка между поставената ваксина и смъртта на жената в Пловдив. “Ако до сряда излязат всички резултати, които очакваме от лабораториите на Съдебна медицина в Пловдив, още в четвъртък може да възстановим ваксинационния процес”, добави той.

В България се използват само одобрени ваксини от ЕМА
Така коментира създалото се напрежение около ваксините на "Астра Зенека" министър-председателят Бойко Борисов. Той заяви, че България е поръчала ваксини от тази компанията, тъй като те са били първи в изпитанията. Той добави, че заявените 4 милиона дози не са закупени предварително. Платено е само за доставените досега ваксини. Ако руската и китайската ваксина получат одобрението на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), страната ни ще поръча и от тях, категоричен беше премиерът.

Петима премиери от ЕС искат дискусия за доставката на ваксини
Българският премиер заедно с колегите си от Австрия, Чехия, Латвия и Словения призова за дискусия на европейско ниво относно доставките на ваксини срещу Covid-19. В писмо до председателите на Европейския съвет Шарл Мишел и на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен петимата лидери изтъкват значението на европейската солидарност, която гарантира на всички държави от Европейския съюз равен достъп до ограничения ресурс, какъвто са ваксините. Премиерите припомнят заключенията от видеоконференцията на Европейския съвет от 21 януари, като според тях ваксините трябва да се доставят едновременно и да се разпределят пропорционална според броя на хората в отделните страни. Само по този начин ще може да се достигнат общите ваксинационни цели, определени от ЕК за второто тримесечие на настоящата година.

За равен достъп до виртуалните класни стаи
Просветното министерство започна изпълнението на проект по оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, с който ще противодейства на риска от отпадане на ученици от образователния процес в онлайн среда. Проектът „Равен достъп до училищно образование в условията на кризи“ цели да осигури участие на всички ученици във виртуалната класна стая, дигитална грамотност и качествено обучение по време на епидемията от коронавирус. Предвижда се също да бъдат закупени технически средства за децата и педагозите, които не разполагат с компютри. В проекта ще се включат около 478 хиляди ученици, учители, медиатори и родители.

Отново над 3 хиляди новозаразени с Covid-19
През последното денонощие са установени 3159 нови случаи на коронавирус от направените 17 161 тестове, показват данните на Единния информационен портал. 18% от пробите са се оказали положителни. Най-много новозаразени има в София - 841, в Бургас - 294 и в Пловдив - 243. Излекуваните са 1697, починали са 102 души, а в болница се намират 6818 пациенти - от тях 506 в интензивни отделения. 57 медици са се заразили с Covid-19 при 10 757 от началото на епидемията. Вчера са поставени 12 214 ваксини и с тях общият им брой става 336 660. Имунизираните и с втора доза наброяват 57 336.

Бизнесът има основания да критикува част от антикризисните мерки
Мнението изрази бившият социален министър Иван Нейков в интервю за БНР-"Хоризонт". „Кризата заради коронавируса отваря прозорците в очакванията на обществото – че сме видели проблема и че ще му намерим решение“, коментира Нейков, който понастоящем е директор на Балканския институт по труда и социалната политика. Той смята, че се нуждаем от осъвременяване на трудовото законодателство, както и че не бива да отлагаме повече проблема с дългосрочната грижа – услугите, от които се нуждаят хората, които не могат да се справят сами. „Този осигурителен риск вече трябваше да сме го въвели, а още не сме започнали“, заяви Иван Нейков, добавяйки, че всичко се е свело до раздаването на пари без ясен ефект. Той каза още, че бизнесът в много отношения има основания за критична позиция спрямо част от антикризисните мерки.

Проверяват търговски обекти в София за спазване на мерките
Масови проверки в молове, търговски обекти и ресторанти започна в столицата, за да се установи дали се спазват противоепидемичните мерки, съобщи БНТ. “До момента най-честото нарушение е неносенето на маска или неправилното й поставяне както от посетители, така и от служители”, коментира Янислав Чулев от отдел “Контрол на търговска и рекламна дейност”. От направените вчера над 700 проверки са установени само четири нарушения.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Съставил: Диана Цанкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 15 април 2024 г.

От дни начело на България е поредният служебен кабинет, този път с министър-председател Димитър Главчев. Как това ще се отрази на пътя ни към еврозоната и достатъчно ли ще е времето за изпълнение на поетите задачи – отговорите търсим в..

публикувано на 15.04.24 в 19:00

България днес – 12 април 2024 г.

В „България днес“ ви отвеждаме до Източна Албания , където се срещаме с поредните герои от поредицата ни „Радио България при българите във…“ . Те са от село Връбник – най-източната точка на Албания , някои от тях вече живеят извън селото, но..

публикувано на 12.04.24 в 19:00

България днес – 11 април 2024 г.

В „България днес“ на 11 април отбелязваме 60-та годишнина от първия български граждански презокеански полет, разговаряме с художничката и авторка на плакати Радослава Боор за плакатната изложба, посветена на правата на жените, която тя представя..

публикувано на 11.04.24 в 19:00