Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 373

Снимка: БГНЕС

На плаж в България – с дистанция от 1,5 м между плажуващите
Със заповед на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова се въвеждат единни правила за противоепидемични мерки в туризма за предстоящия летен сезон 2021 г. В закрити обществени места са задължителни защитните маски за лице, както и дистанция от 1,5 м. На видно място на обектите за настаняване информационни табели ще посочват максималния брой на гостите. При съмнение, че гост има Covid-19, той ще бъде изолиран в предварително подготвена стая. Обектът няма да бъде карантиниран. Според правилата, на охраняемите морски плажове трябва да се спазва физическа дистанция от поне 1,5 м между отделните плажуващи. В свободните плажни зони на всеки 20 кв. м ще могат да се разполагат само 2 лица или членовете на едно семейство. Един чадър може да се ползва максимум от 2-ма души или от членовете на едно семейство. В заведенията за хранене на туристите се препоръчва да носят маски до момента на сядане на масата и след ставане от нея. Правилата влизат в сила от 1 май.

Не са необходими по-строги мерки срещу Covid-19 в София, засега
Въпреки нарастването на заболеваемостта с коронавирус, не се налага въвеждането на по-строги противоепидемични мерки в София. Това заяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова. Фитнесите и търговските центрове остават отворени, като, по думите й, продължават проверките за спазване на мерките. Остават отворени детските градини и яслите, предаде репортерката ни Евелина Стоянова. Със заповед на директора на Столичната регионална здравна инспекция от 16 март с 20% се увеличават леглата за пациенти с Covid-19 във всички болници в града.

Възможен е спад на новозаразените след 3 седмици
Ситуацията с коронавируса и натискът върху лечебните заведения са под контрол. България разполага с всичко необходимо за битката с Covid-19. Продължават и доставките на ваксини. Това е докладвано на работно съвещание при премиера Бойко Борисов, предаде БТА.
Министър председателят е подчертал, че страната е поръчала много повече от нужното количество ваксини за населението. Премиерът очаква, че скоро ще пристигнат количества и от четвърта одобрена за ЕС ваксина, от която са поръчани 2 млн. дози.
Главният здравен държавен инспектор доц. Ангел Кунчев прогнозира, че дори следващите 2-3 седмици да се достигнат високи числа на новозаболели, след това ще започне спад на новозаразените. Още по темата – ТУК.

18% са новозаразените с Covid-19 при 3759 теста
679 са новите случаи на коронавирус в страната за последното денонощие, показва Единният информационен портал. Положителни са 18% от направените 3759 теста. От началото на пандемията са установени общо 278 557 случая на заразяване. 42 090 са активните случаи към 15 март. Най-много са новозаразените в София - 223-ма, следвана от Варна - 61 и Бургас - 56. Излекувани за последните 24 часа са 584, починалите – 51. Хоспитализирани са 7101 пациенти с Covid. 533-ма болни са в интензивни отделения. Своята първа доза от ваксината за денонощието са получили 975 души. С тях общият брой на ваксинираните достигна 338 879. Броят на гражданите, с две поставени дози от началото на кампанията, достигна до 58417 души.

Антибиотична терапия само след направена снимка и консултация с лекар
Трябва да се подобри съотношението лични лекари - зелени коридори, коментира пред БНР д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар и част от ръководството на Българския лекарски съюз.„Общопрактикуващите лекари в страната сме 4100, зелените коридори са около 360. Коридорите трябва да съществуват, защото помагат за масовата ваксинация. Наблюдавам, че хората с хронични заболявания и възрастните търсят личните лекари, защото им имат по-голямо доверие“. Препоръката на д-р Николова е пациентите да не започват сами антибиотична терапия. Ако се съмняват в нещо и имат висока температура, кашлица или болка в гърдите, следва да си направят снимка и едва тогава да започнат съответното лечение.

Очакват се достатъчно ваксини за подновяване на имунизацията
21 060 дози от ваксините „Пфайзер“ пристигнаха в България, заяви пред „Нова телевизия“ директорът на Изпълнителна агенция по лекарствата Богдан Кирилов. Той уточни, че „на 19 март идват още 33 600 дози от „Модерна“, а след 21 март се очакват още 51 060. От „Астра Зенека“ също има доставки. До края на март се очаква да пристигнат общо 480 000 дози“. Пред bTV главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев каза, че в случая с починалата 57-годишна жена от Пловдив, не става въпрос за тромбози, но всички резултати от иследванията ще станат ясни най-късно в началото на идната седмица. Кунчев е на мнение, че това ще доведе до старт на масовата имунизация.

ЕС не води преговори за купуване на „Спутник V“
В момента не се водят преговори за купуване на дози от руската ваксина "Спутник V" на ниво Европейски съюз. Това са заявили от Европейската комисия пред кореспондента на БНР в Брюксел Ангелина Пискова. По-рано агенция "Ройтерс" съобщи, че страните членки обмисляли възможността за преговори с производителя на "Спутник V". На 4 март Европейската агенция по лекарствата започна оценка за достъп на руската ваксина до европейския пазар.

Почина българската рок легенда Константин Марков
След усложнения от Covid-19 почина, музикантът, композитор и основател на група „Тангра“, Косьо Марков. Трагичната новина е съобщила дъщеря му пред радио Z-Rock. Роденият през 1949 г. в София музикант е сред основателите на първата знакова рок група в България от времето на комунизма „Бъндараците“. През 1976 г. създава собствена формация „Тангра“, на която принадлежат някои от най-популярните хитове в България до 1989 г., сред които „Ако имаш време“, „Очакване“, „Богатство“, „Нашият град“ „Оловният войник“, „Бъди какъвто си“ и др.

Турция въведе предварителна регстрация за влизащите в страната по въздух
От 15 март 2021 г. Влизащие в Турция през въздушната граница на страната трябва да попълнят формуляр https://register.health.gov.tr/ за регистрация до 72 часа преди полета. Попълненият формуляр трябва да бъде разпечатан или изтеглен на притежаваното мобилно устройство, за да бъде предоставен на авиопревозвача преди качване на борда на самолета, съобщиха от Министерството на външните работи. При липса на такъв формуляр или ненадлежното му попълване, на пътниците може да бъде отказан достъп до територията на страната. Освободени от това изискване са единствено транзитните пътници.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Редактор: Йоан Колев + „Екип Новини“


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 10 април 2024 г.

В „България днес“ на 10 април ви разказваме за Рамазан Байрам – мюсюлманският празник с послание, срещаме ви с Елена Ганева-Роблес, преподавател на български и британски деца в Лондон. Разбираме и защо едно българско семейство загърби бизнеса си у..

публикувано на 10.04.24 в 19:00

България днес – 9 април 2024 г.

"Единство в многообразието"- мотото на Европейския съюз се превръща в свързващата нишка на историите, които сме ви подготвили в "България днес" на 9 април. От обичаите и традициите на мюсюлманите в страната ни в навечерието на Рамазан байрам, през..

публикувано на 09.04.24 в 19:00

България днес – 8 април 2024 г.

Впуснете се в новата работна седмица с предаването "България днес". На 8 април отбелязваме Международния ден на ромите, началото на Панаира на детската книга в Италия и ще загатнем за таз-годишните изненади в пътуващия фестивал "Лятно Театро", който ще..

публикувано на 08.04.24 в 19:00