Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 17 март празнуват близо 80 милиона ирландци по целия свят

В Деня на Свети Патрик – ирландски изненади и за българите

Посланик Мартина Фийни пред БНР: В България се чувствам като у дома си

Снимка: Посолство на Ирландия

17 март е Денят на Свети Патрик – празникът на всички ирландци по света, които наброяват близо 80 милиона души. Само в САЩ хората с ирландски произход са над 40 милиона. Затова и ирландският празник се отбелязва тържествено не само в Ирландия, но и в целия свят. Ирландците, живеещи постоянно в България, са неколкостотин, а няколко хиляди са онези, които притежават имот у нас. В България Денят на Свети Патрик се отбелязва официално от 2016 г. 

Свети Патрик е християнски мисионер и покровител на Ирландия. Легендата гласи, че е роден около 385 г. Той пътува до Ирландия през 432 г., където покръства ирландците в християнството. Свети Патрик използва трилистната детелина, за да обясни единството на Светата Троица на ирландския народ. Оттогава детелината става символ на Ирландия.

Н. Пр. Мартина Фийни е посланик на Република Ирландия в България, но представлява родината си и в Армения, и в Грузия. У нас е от няколко месеца. „Пристигнах в началото на октомври – казва тя. - Чувствам се като у дома си тук. За съжаление, заради ограниченията поради Covid-19 не мога да пътувам извън София и да се срещам с хората или да организираме големи събития, каквито ирландското посолство обикновено прави. Но очаквам с нетърпение да мога да пътувам, да опозная красивата ви страна и да се срещам с повече българи. Впечатленията ми за вас са от хората, които срещам в София. Те са много приятни и дружелюбни, винаги са в готовност да помогнат. А аз очаквам да задълбоча знанията си за българите в годините, които ми предстоят“.

Н. Пр. Мартина Фийни

На въпроса как посолството на Ирландия ще отбележи Деня на Свети Патрик в България, Мартина Фийни отговаря, че заради пандемията празнуването ще е по-различно, но въпреки това традицията ще бъде спазена: „Един от начините да отбележим празника е като осветим в зелено знаменити сгради по целия свят - продължава посланичката. - От години в зелено се осветяват сградата на операта в Сидни, Австралия и Ниагарския водопад. Тук, в България, осветяваме в зелено сградата на Ирландското посолство в София, както и сградите на Столичната библиотека, НДК, Националната опера и балет, Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, а извън София – Великотърновския университет, художествената галерия „Никола Петров“ във Видин, часовниковата кула в Трявна и сградата на общината в Русе.“

Часовниковата кула в Трявна

Осветяването на сгради по цял свят в зелено за Деня на Свети Патрик се прави вече 11-а година, като до момента част от глобалната инициатива са станали повече от 450 сгради по цял свят. 

Какви други събития да очакваме в България, разказва посланик Мартина Фийни: 

„В София на 17 март планираме да открием изложба - на Моста на влюбените до НДК. Във витрини ще бъдат изложени снимки на ирландски писатели и на преводачите, направили тяхното творчество достъпно за българския читател. Ще видите и плакати на ирландски филми, снимки на традиционни музикални инструменти, ирландски танцьори, както и фотоси на забележителни сгради в Ирландия от преди 500 години - до наши дни. 

Столичната библиотека в зелено

Вечерта „София Филм Фест“ ще покаже ирландския анимационен филм „Легенда за вълци“, който вече получи няколко международни награди. Филмът е дело на известно студио за анимационни филми в Килкени, Ирландия. Анимацията представя една ирландска приказка и ще бъда показана с оригиналния саундтрак – на английски език, като ще има субтитри на български и на ирландски език. След това ще има още две прожекции на "Легенда за вълци" (на 20 и 28 март, в Дома на киното), на които филмът ще бъде озвучен на български език“.

Любопитна подробност е, че голяма част от саундтрака на филма "Легенда за вълци" е записана в Първо студио на БНР с български музиканти. 

Традиционно всички ирландски посолства по света дават официален прием в Деня на Свети Патрик, но през тази година срещата с приятелите на Ирландия ще стане онлайн. 

Снимки: Посолство на Република Ирландия, архив 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Нидерландия провежда разследване за измами с обезщетения от България

Нидерландската служба за данъчно разузнаване и разследване (FIOD) отново разследва организирани измами със социални обезщетения от България, предаде БТА. Отделът "Социални обезщетения" е получил множество сигнали за лица, които неправомерно се..

публикувано на 17.04.24 в 16:05
Станимир Михайлов

Парламентът освободи управителя на Здравната каса

Парламентът освободи управителя на Националната здравноосигурителна каса Станимир Михайлов. Решението беше взето със 116 гласа "за", "против" - 56 от ПП-ДБ, без въздържали се. Предсрочното прекратяване мандата на Михайлов, гласувано заради..

публикувано на 17.04.24 в 15:42
Снимки: БТА, БГНЕС

Колко ще струва Великденската трапеза на българите тази година

Кажи ми какво имаш на масата, за да ти кажа какво празнуваш. Така шеговито може да погледнем на празничния календар на българина от миналото до днес. Истината е, че трапезата винаги е била много важен елемент от битуването и празнуването ни. Великден..

публикувано на 17.04.24 в 13:30