Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 17 март празнуват близо 80 милиона ирландци по целия свят

В Деня на Свети Патрик – ирландски изненади и за българите

Посланик Мартина Фийни пред БНР: В България се чувствам като у дома си

Снимка: Посолство на Ирландия

17 март е Денят на Свети Патрик – празникът на всички ирландци по света, които наброяват близо 80 милиона души. Само в САЩ хората с ирландски произход са над 40 милиона. Затова и ирландският празник се отбелязва тържествено не само в Ирландия, но и в целия свят. Ирландците, живеещи постоянно в България, са неколкостотин, а няколко хиляди са онези, които притежават имот у нас. В България Денят на Свети Патрик се отбелязва официално от 2016 г. 

Свети Патрик е християнски мисионер и покровител на Ирландия. Легендата гласи, че е роден около 385 г. Той пътува до Ирландия през 432 г., където покръства ирландците в християнството. Свети Патрик използва трилистната детелина, за да обясни единството на Светата Троица на ирландския народ. Оттогава детелината става символ на Ирландия.

Н. Пр. Мартина Фийни е посланик на Република Ирландия в България, но представлява родината си и в Армения, и в Грузия. У нас е от няколко месеца. „Пристигнах в началото на октомври – казва тя. - Чувствам се като у дома си тук. За съжаление, заради ограниченията поради Covid-19 не мога да пътувам извън София и да се срещам с хората или да организираме големи събития, каквито ирландското посолство обикновено прави. Но очаквам с нетърпение да мога да пътувам, да опозная красивата ви страна и да се срещам с повече българи. Впечатленията ми за вас са от хората, които срещам в София. Те са много приятни и дружелюбни, винаги са в готовност да помогнат. А аз очаквам да задълбоча знанията си за българите в годините, които ми предстоят“.

Н. Пр. Мартина Фийни

На въпроса как посолството на Ирландия ще отбележи Деня на Свети Патрик в България, Мартина Фийни отговаря, че заради пандемията празнуването ще е по-различно, но въпреки това традицията ще бъде спазена: „Един от начините да отбележим празника е като осветим в зелено знаменити сгради по целия свят - продължава посланичката. - От години в зелено се осветяват сградата на операта в Сидни, Австралия и Ниагарския водопад. Тук, в България, осветяваме в зелено сградата на Ирландското посолство в София, както и сградите на Столичната библиотека, НДК, Националната опера и балет, Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, а извън София – Великотърновския университет, художествената галерия „Никола Петров“ във Видин, часовниковата кула в Трявна и сградата на общината в Русе.“

Часовниковата кула в Трявна

Осветяването на сгради по цял свят в зелено за Деня на Свети Патрик се прави вече 11-а година, като до момента част от глобалната инициатива са станали повече от 450 сгради по цял свят. 

Какви други събития да очакваме в България, разказва посланик Мартина Фийни: 

„В София на 17 март планираме да открием изложба - на Моста на влюбените до НДК. Във витрини ще бъдат изложени снимки на ирландски писатели и на преводачите, направили тяхното творчество достъпно за българския читател. Ще видите и плакати на ирландски филми, снимки на традиционни музикални инструменти, ирландски танцьори, както и фотоси на забележителни сгради в Ирландия от преди 500 години - до наши дни. 

Столичната библиотека в зелено

Вечерта „София Филм Фест“ ще покаже ирландския анимационен филм „Легенда за вълци“, който вече получи няколко международни награди. Филмът е дело на известно студио за анимационни филми в Килкени, Ирландия. Анимацията представя една ирландска приказка и ще бъда показана с оригиналния саундтрак – на английски език, като ще има субтитри на български и на ирландски език. След това ще има още две прожекции на "Легенда за вълци" (на 20 и 28 март, в Дома на киното), на които филмът ще бъде озвучен на български език“.

Любопитна подробност е, че голяма част от саундтрака на филма "Легенда за вълци" е записана в Първо студио на БНР с български музиканти. 

Традиционно всички ирландски посолства по света дават официален прием в Деня на Свети Патрик, но през тази година срещата с приятелите на Ирландия ще стане онлайн. 

Снимки: Посолство на Република Ирландия, архив 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Дъждовна и хладна неделя

През нощта облачността ще бъде значителна, на отделни места, главно в Югозападна България, ще вали дъжд. Минималните температури ще бъдат предимно между 3° и 8°, в София – около 5°. Утре преди обед ще започне да се развива купеста и..

публикувано на 20.04.24 в 18:30

Рекордно количество хероин задържаха на ГКПП “Капитан Андреево”

Близо 403 кг хероин на стойност над 16,7 млн. лв. беше открит на ГКПП “Капитан Андреево”. “ Заловеното количество е рекордно за последните пет години ”, заяви на брифинг служебният вътрешен министър Калин Стоянов. Наркотикът е бил разпределен в 156..

публикувано на 20.04.24 в 13:55

Емблематични сгради в София да възстановят статута си на недвижими културни ценности

Столичният кмет Васил Терзиев настоява в писмо до министъра на културата и директора на Националния институт за недвижимо културно наследство да бъде възстановен статутът на недвижими културни ценности на 17 сгради в центъра на София. Сградите са..

публикувано на 20.04.24 в 11:08