Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Бакалова за пътя си до „Борат” 2, посланията и мечтите

Снимка: Facebook /@mariabakalovaofficial

24-годишната Мария Бакалова е първата българска актриса с номинация за „Оскар”. Признанието идва за ролята ѝ на Тутар Сагдиев, дъщеря на измислен казахстански репортер, в комедийния филм „Борат 2“ на Саша Барън Коен. Часове след като стана ясно, че Мария е една от петте номинирани за най-добра актриса в поддържаща роля на най-престижните награди във филмовия свят, тя се срещна онлайн с български журналисти, сред които и Силвия Великова от БНР.

Срещата стана факт благодарение на Юлиан Костов, български актьор, режисьор и продуцент, бивш професионален плувец, който от години живее между Лондон и Лос Анджелис. Помолен да помогне с организирането на кастинг за главна роля във високобюджетна комедия, той намира 70 подходящи актриси. Една от тях е Мария Бакалова, която, по думите му, се откроявала от самото начало. Следва кастинг в Лондон, на който Мария отива докато се снима в филма „Като за последно”- лентата беше показана преди дни, в рамките на 25-то издание на София филм фест.

„Като за последно” е в сърцето ми. Ивайло Пенчев е брилянтен човек и режисьор. Пътят от „Като за последно” до „Борат” беше преплетен. По време на снимките имах само няколко почивни дни, в които да мога да летя до Лондон за кастинг за „Борат”. Не бих приела възможността да пътувам, ако Ивайло Пенчев не ме беше пуснал, но той ме пусна. И до голяма степен съм благодарна за този жест.”

За номинацията си за „Оскар“ българката научава по време на снимки за новия филм на Джъд Апатоу ”Балонът”. Мария признава, че по никакъв начин не е очаквала това признание, та дори мисълта за това ѝ се струвала нахална:

„Само фактът да бъда спомената в разговор редом до имената на Оливия Колман, Глен Клоуз, Аманда Сайфред или Юн Ю-джун, която е невероятна корейска актриса с огромен опит, беше достатъчен”, признава родената в Бургас актриса.

Учила сценични изкуства и флейта в гимназията, Мария Бакалова завършва Националната академия за театрално и филмово през 2019 г. Има запомнящи се участия в седем български кино продукции, преди да стигне до филма, който я изстреля в звездна орбита. А продуцентът му и изпълняващ ролята на Борат Саша Барън Коен написа в профила си в "Инстаграм": “Поздравления, България! Ти ни даде невероятно талантливата и смела Мария Бакалова, която е биещото сърце в “Борат 2”. Толкова се вълнуваме от историческата ви номинация за "Оскар!"

Мария Бакалова и Саша Барън Коен в сцена от „Борат 2“

Относно посланието на поляризиращата и публика, и критици лента, номинираната за „Оскар” родна актриса казва:

Макар да поставя и някои чисто американски проблеми, това е един филм - протест срещу неравноправието.Трябва наистина да се държим по-добре един към друг, без значение каква религия си, какъв е полът ти, от коя държава идваш. Напротив, трябва да се гордеем с тези неща. Мисля, че хората са достатъчно пораснали в последните години, за да са способни да се разсмеят. Защото самоиронията е висша степен на интелект. Надявам се, че хората наистина са осъзнали, че през сатирата и маската на тези глуповати шеги, този нелеп хумор, стоят много по-важни съобщения за това каква е функцията на жената в 21 век, дали патриархатът трябва да съществува, трябва ли да се променим , само за да се впишем в норма. Защо? Може ли жената, освен да бъде майка, да има и професия? Разбира се, че може.”

За Мария случващото се с нея е шанс и други български актьори да бъдат оценени в чужбина. Планира с Юлиан Костов да работят по проект за Руско-турската война, довела до освобождението на България: „Теми, които мислим, че биха били интересни на чужденците, на цял свят и не са правени – защо да не ги направим.”

„Бих била щастлива ако хората се държат един към друг толерантно, с респект и са добри като човешки същества - въпреки различията им , благодарение на различията им. И ако въздигнем тези наши различия и се обединим, би било красиво.”

На въпрос колко са големи амбициите ѝ след тази номинация, Мария Бакалова отговаря:

„Не ми се иска да бъда нахална. Вярвам на процеса, без да мисля за резултата. Аз ще си бъда дисциплинирана и ще работя възможно най-много. Ще се държа на земята, защото трябва да знаем как да ходим, ако искаме да се научим да летим. Пък ще видим.”

Церемонията по връчване на американските филмови награди „Оскар“ ще се проведе в ранните часове на 26 април българско време.

Редакция: Елена Каркаланова

Снимки: Facebook /@mariabakalovaofficial, bntnews.bg, Amazon Studios via AP/BTA

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Д-р Евгений Кара – лечителят на души, в когото се уповават все повече хора

Хората в шуменското село Никола Козлево смятат себе си за благословени, защото ден и нощ могат да почукат на една врата и да разтоварят болката си. С усмивка и добра дума ще ги посрещне докторът, който не просто облекчава физическите им страдания, но..

публикувано на 19.02.24 в 09:31
Алесандро Масачи се гордее с българските си корени

Италианският актьор с български произход Алесандро Масачи ще се появи и в нашенски сериал

Роден е в Италия преди 26 години. Майка му е българка, баща му - италианец, а той се гордее, че е носител на две култури и на два езика. Признава, че в София с чувства у дома. А голямата му любов е киното. Алесандро Масачи решава да стане актьор когато е..

публикувано на 15.02.24 в 10:05

Трифон Силяновски – ерудитът, когото комунистическата власт не успя да прекърши

В онова убого време на издялани по партиен калъп човеци да " стърчиш " със собствена осанка било грях, заплащан често с физическо унищожение. Някои обаче оцелявали – с потрошено от изстъпленията в комунистическите лагери тяло, ала с..

публикувано на 14.02.24 в 10:50