Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

По-важните акценти от региона в седмицата 15-19 март 2021 г.

ООН: Албания с най-много търсещи убежище през 2020 г.

Албания е начело в списъка от държави с ръст на емигранти през 2020 г., въпреки пандемията, предаде БГНЕС. Според доклад на ООН, през 2020 г. търсещите убежище албанци са били 550 на 100 000 жители. За сравнение тяхната бройка през 2015 г. е била около 350 души на 100 000 жители. След Албания се нарежда Турция със 100 емигранти на 100 000 жители. Докладът е подготвен от Върховния комисариат на ООН за бежанците и в него са използвани официални данни за броя на търсещите убежище.

Гърция и Турция продължават разговорите за морските си граници

Гърция и Турция проведоха пореден кръг проучвателни разговори в Атина в търсене на допирни точки по дългогодишния спор за морските им граници. Въпросът ще бъде обсъден и на срещата на европейските лидери на 25-26 март, предаде БТА. Двете съседни страни членки на НАТО спорят за разграничението на континеталния шелф между гръцките острови и турския бряг, морските права и въздушното пространство в Източното Средиземноморие, енергийните ресурси, етнически разделения остров Кипър и статута на някои острови в Егейско море. Проучвателните контакти между Турция и Гърция бяха подновени на 25 януари в Истанбул след петгодишно прекъсване. Напредъкът в състоялите се над 60 кръга разговори от 2002 г. насам засега е малък.

Сърбия отбеляза 17 години от погрома срещу сърбите в Косово

На 17 март в Сърбия отбелязаха 17-годишнината от погрома срещу сърбите в Косово през 2004 г. Тогава албански екстремисти са прогонили над 4000 души от сръбското население от анклавите в Южно Косово, мнозина са убити или изчезнали, припомня БТА. С отбелязването на тази дата сърбите изпращат послание, че това не трябва да се повтаря. Според данни на мисията на ООН в Косово UNMIK в погрома, започнал на 17 март и продължил два дни, са участвали около 60 000 албанци в 33 населени места. 800 сръбски къщи са били унищожени, а 35 църкви и манастири - осквернени, подпалени и разрушени.

Ford прави нова инвестиция от 2 млрд. долара в Турция

„Турция ще бъде най-големият производител на електрически превозни средства благодарение на новата инвестиция на голяма автомобилна фирма“. Това е заявил турският президент Реджеп Тайип Ердоган в реч в столицата Анкара, предаде БГНЕС. Базираната в Турция автомобилна фирма Ford Otosan ще инвестира 2 млрд. долара в изграждането на завод за сглобяване на батерии за електрически превозни средства през 2022 г. в индустриалната зона Коджаели. Предприятието ще е съвместно с турския холдинг Koç. Ердоган подчерта, че правителството дава различни стимули за бизнеса, за да превърне частния сектор в двигател на развитието на страната. По думите му, износът на турската автомобилна индустрия през 2020 г. надвишава 25 милиарда долара на фона на пандемията, като са изнесени над 900 000 превозни средства за 180 държави на пет континента.

В Кипър след 3-месечна пауза отвориха заведенията

След като 3 месеца бяха затворени, тази седмица отново започнаха работа ресторанти, кафенета и зони за хранене в търговските центрове в Кипър. Те могат да приемат клиенти само на външните си, открити пространства, предаде кореспондентката ни Бранислава Бобанац. Заведенията трябва да осигурят по 2 квадратни метра пространство на всеки клиент. Забранява се пускането на музика, която би насърчила хората да танцуват. Всички, които се връщат на работа, задължително преминават бърз тест за коронавирус. След това тестването им ще се извършва всяка седмица.

Пфайзер ще пренесе част от производството си в Румъния

Военните контролират процеса по ваксинация в Румъния. Имунизацията се извършва в специални центрове. Хората се регистрират през интернет или през кол център. В страната се набляга на ваксинирането с „Пфайзер“ и „Модерна“. Над 1,5 млн. души са получили поне по една доза, а половината от тях и втората. Това каза за БНР Владимир Митев, създател на блога за новини от България и Румъния „Мостът на приятелството“. Той съобщи също, че от „Пфайзер“ са обявили, че ще пренесат част от производството си от Белгия в Румъния заради по-ниските възнаграждения.

Съставила: Миглена Иванова

Снимки: ЕПА/БГНЕС и t24.com.tr


Още от категорията

С 10% са се повишили цените на жилищата в България за година

През четвъртото тримесечие на 2023 г. цените на жилищата в България са се увеличили с 10.1% в сравнение с четвъртото тримесечие на 2022 г., като 10,5% е ръстът на цените на новите жилища, а 9,8% - на съществуващите. Това показват изнесени днес..

публикувано на 25.03.24 в 16:30

Кирил Петков: Споразумението е причината за провала на преговорите

Лидерите на ПП-ДБ все още не са излезли с официален коментар след решението на предложената за премиер от ГЕРБ Мария Габриел да се откаже от връчения ѝ мандат за съставяне на кабинет, която също така заяви, че ГЕРБ няма да подкрепи друг кабинет...

публикувано на 25.03.24 в 14:52

Мария Габриел оттегля от парламента кандидатурата си за премиер

Номинираната от ГЕРБ за премиерския пост Мария Габриел съобщи на брифинг в неделя, че се отказва от кандидатурата за премиер и в понеделник, 25 март, ще внесе в парламента декларация за отказ от връчения мандат. Според заявеното от Габриел, ГЕРБ няма да..

публикувано на 25.03.24 в 05:45