Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

Снимка: архив

В отговор на ситуацията с разпространението на Covid-19, някои държави направиха промени или подготвят такива по отношение на режима за влизане на граждани от България и други страни. Вижте:

Швейцария въвежда задължителна 10-дневна карантина за пътуващите от България граждани, независима с какво превозно средство влизат в страната, считано от 22 март 2021г. Напомняме, че лицата следва да представят отрицателен PCR тест при влизане в Швейцария.

Карантината може да бъде отменена не по-рано от 7-ия ден, при представяне на втори отрицателен тест. В тази връзка МВнР препоръчва на българските граждани да се въздържат от ненужни пътувания.

Тунис въведе допълнителна мярка за влизащите в страната лица, чийто престой надвишава два дни. Те трябва да представят доказателство за резервиран час на сайта за втори PCR тест, който да се извърши 48 часа след пристигането им.

Припомняме, че от 8 март 2021 г. гражданите, които пътуват за Тунис, следва да представят задължителен отрицателен PCR тест, направен не по-рано от 72 часа преди пътуването. След пристигането те трябва да проведат задължителна 48-часова карантина в домашни условия или в хотел. Въведено е и задължително извършване на повторен PCR тест 48 часа след пристигането, който е за сметка на пътуващия. При отрицателен резултат карантината се прекратява, а при положителен се продължава до представяне на отрицателен резултат.

Сърбия обяви, че на този етап не се предвиждат промени в граничния контрол за влизане в страната покрай въведените на 17 март по-строги ограничителни мерки. Според тях на територията на Сърбия ще работят единствено хранителни магазини, аптеки и бензиностанции. Тези ограничения ще важат поне до понеделник 22 март 2021 г., като не е изключено те да бъдат продължени и след тази дата.
Напомняме, че в средата на месец януари 2021г. Сърбия отмени изискването към българските граждани да представят отрицателен PCR-тест на влизане в страната. Няма и задължителна карантина.

Решението касае както пристигащите от България, така и от Албания, Босна и Херцеговина, Северна Македония и Черна гора. За пътуващите от всички останали държави обаче, Сърбия продължава да изисква представянето на отрицателен PCR-тест, направен до 48 ч. преди влизане в страната.

Филипините затварят границите си за месец заради пандемията. Властите спряха влизането на чужденци, за да предотвратят разпространението накоронавируса и неговите щамове, съобщава ТАСС. Забраната влиза в сила от 20-ти март до 19-ти април. Мерките не се отнасят за официалните представители на чужди държави, чуждестранни дипломати, акредитирани в страната и завръщащи се филипинци, работещи в чужбина.

На 13-ти март филипинските власти потвърдиха откриването на нов вариант на коронавирус, като бяха идентифицирани общо 98 такива случая. Освен това, Министерството на здравеопазването потвърди откриването на първия случай на бразилския вариант при филипинец, връщащ се от Бразилия.

Съставил: Венета Николова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Традиционната журналистика у нас няма своя младежка публика

Според изследване на Националния статистически институт (НСИ) за 2023г. над 88% от домакинствата в Българияимат постоянен достъп до Интернет. Повечето потребители изпoлзвaт aĸтивнo oнлaйн мpeжaтa вceĸи дeн, а над 95% от тях ca aĸтивни и в социалните..

публикувано на 16.04.24 в 10:50

Президентът поздрави юристите за Деня на Конституцията 16 април

На днешната дата с благодарност си спомняме за далновидността, политическата мъдрост и чувството за отговорност на участниците в Учредителното събрание, които преди 145 години в Търново приеха Търновската конституция и положиха основите на..

публикувано на 16.04.24 в 10:08

Български аромати и козметика се представят в Париж

Български аромати и козметика ще участват в започващото днес изложение IN-COSMETICS GLOBAL 2024 в световната столица на парфюмерийната индустрия - Париж, съобщиха от Българската национална асоциация "Етерични масла, парфюмерия и козметика"...

публикувано на 16.04.24 в 06:10