Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Държавата емитира нов дълг от 300 милиона лева

Българската народна банка
Снимка: bnb

Дългови книжа за 300 милиона лева днес ще бъдат предложени на аукцион, предаде репортерката ни Марта Младенова. Финансовото министерство предлага 5-годишни облигации при нулева лихва. 

От началото на 2021 г. държавата е емитирала на вътрешните пазари нов дълг в размер на 500 млн. лева. Заложеният в държавния бюджет таван на дълга за годината е 4,5 млрд. лева.

В последния „Икономически преглед“, изготвян от Българската народна банка, се посочва, че ако ситуацията покрай пандемията се влоши, това може да доведе до рискове за бюджета и по-голям ръст на дълга от очакваното.

Още от категорията

НАП публикува имената на компаниите, свързани със санкционираните по закона “Магнитски”

Националната агенция по приходите публикува списък с 64 компании , свързани със санкционираните бизнесмени Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков по закона "Магнитски". Междувременно пред БНТ служебният финансов министър Асен Василев заяви, че ако в..

публикувано на 05.06.21 в 09:51

Германският бизнес: Основен проблем в България са липсата на кадри и корупцията

Анкета на Германо-българската индустриално-търговска камара посочва като основен проблем за бизнеса в България корупцията, престъпността и липсата на прозрачност при обществените поръчки, предаде репортерката на БНР Наталия Ганчовска. Анкетата..

публикувано на 04.06.21 в 16:31
Асен Василев, Гълъб Донев и Кирил Петков

Правителството съживява бизнеса с държавни гаранции за бързи кредити

В страната се усеща плавен преход от затваряне на икономиката към съживяване и възстановяване. Това се потвърждава и от нивото на безработицата, което към 2 юни е 5,65%. Спрямо година по-рано спадът е от 37%, съобщи служебният социален министър Гълъб..

публикувано на 04.06.21 в 12:19