Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Държавата емитира нов дълг от 300 милиона лева

Българската народна банка
Снимка: bnb

Дългови книжа за 300 милиона лева днес ще бъдат предложени на аукцион, предаде репортерката ни Марта Младенова. Финансовото министерство предлага 5-годишни облигации при нулева лихва. 

От началото на 2021 г. държавата е емитирала на вътрешните пазари нов дълг в размер на 500 млн. лева. Заложеният в държавния бюджет таван на дълга за годината е 4,5 млрд. лева.

В последния „Икономически преглед“, изготвян от Българската народна банка, се посочва, че ако ситуацията покрай пандемията се влоши, това може да доведе до рискове за бюджета и по-голям ръст на дълга от очакваното.

Още от категорията

Асен Василев, Гълъб Донев и Кирил Петков

Правителството съживява бизнеса с държавни гаранции за бързи кредити

В страната се усеща плавен преход от затваряне на икономиката към съживяване и възстановяване. Това се потвърждава и от нивото на безработицата, което към 2 юни е 5,65%. Спрямо година по-рано спадът е от 37%, съобщи служебният социален министър Гълъб..

публикувано на 04.06.21 в 12:19

Илияна Цанова става заместник генерален директор по бюджета в ЕК

Българката Илияна Цанова е назначена за заместник генерален директор на Генералната дирекция по бюджета в Европейската комисия, съобщи заместник-председателят на Комисията Маргаритис Схинас. От 1 септември Цанова ще отговаря за вземането и..

публикувано на 02.06.21 в 16:12

Ниска изкупна цена и залежала продукция – пречки пред тазгодишната лавандулова реколта

България се намира в челото на производителите на лавандулово масло в света, като преди няколко години бе изместила дори Франция. Традиционни пазари, за които страната ни изнася лавандулово масло са САЩ, Великобритания, Франция, Германия и Китай,..

публикувано на 02.06.21 в 12:00