Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Държавата емитира нов дълг от 300 милиона лева

Българската народна банка
Снимка: bnb

Дългови книжа за 300 милиона лева днес ще бъдат предложени на аукцион, предаде репортерката ни Марта Младенова. Финансовото министерство предлага 5-годишни облигации при нулева лихва. 

От началото на 2021 г. държавата е емитирала на вътрешните пазари нов дълг в размер на 500 млн. лева. Заложеният в държавния бюджет таван на дълга за годината е 4,5 млрд. лева.

В последния „Икономически преглед“, изготвян от Българската народна банка, се посочва, че ако ситуацията покрай пандемията се влоши, това може да доведе до рискове за бюджета и по-голям ръст на дълга от очакваното.

Още от категорията

Неизвестността за бъдещето на въглищните централи продължава

Ако ресурсите на Фонда за справедлив преход на Европейската комисия бъдат увеличени след 31 декември 2024 г., ще бъде въведен Зелен механизъм за възнаграждение за страните, които успеят да намалят промишлените емисии на парникови газове. Това..

публикувано на 31.05.21 в 11:19
Кирил Петков

Провали се срещата на министъра на икономиката с големите кредитополучатели на ББР

Насрочената за днес среща между министъра на икономиката Кирил Петков и осемте най-големи кредитополучатели на Българската банка за развитие (ББР) не се състоя, след като не се яви нито една от поканените от Петков компании. Министърът каза, че..

публикувано на 28.05.21 в 15:41
Кирил Петков

Министърът на икономиката се среща с най-големите кредитополучатели на ББР

Служебният министър на икономиката Кирил Петков отправи за днес покана за среща-разговор с представители на 8-те фирми, получили най-големи кредити от Българската банка за развитие – на общата сума от над 470 млн. евро. Петков заяви, че..

публикувано на 28.05.21 в 05:45