Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Борислава Танева: Имаме какво да дадем на света

100 години НМА „Проф. Панчо Владигеров“

Снимка: архив

През 2021г. най-старото висше училище за музика у нас празнува своята стогодишнина. Този забележителен повод се отбелязва с богата и пъстра програма от основни и съпътстващи събития, а подготовката е започнала още миналата година, научаваме от проф. Борислава Танева – известен педагог, композитор, изпълнител, заместник ректор на Академията.


„Първото голямо събитие, посветено на годишнината, е на 22 май – тържественото откриване на Международния фестивал „Софийски музикални седмици” – разказва проф. Танева. – Ще вземат участие всички представителни състави на Академията – Биг бендът, Студентският камерен оркестър, Студентският симфоничен оркестър, Академичният симфоничен оркестър и др. 

Същия ден във фоайето на зала „България“ се открива изложбата „Музикалната памет на България – слава и традиции“, която ще бъде там по време на целия фестивал. Вторият акцент от основната програма е дело на Вокалния факултет. 

Със съдействието на Старозагорската опера, нашите студенти ще представят „Любовен еликсир“ от Доницети в залата на театър „София“. Спектаклите са на 25 и 26 юни и са част от Европейския музикален фестивал. 

Централното събитие сме планирали на Международния ден на музиката 1 октомври. В голямата концертна зала ще прозвучи химнът на НМА, написан специално за случая от акад. Васил Казанджиев, както и произведения на Панчо Владигеров, Лист и др., в изпълнение на най-добрите ни студенти. Ще има и среща на ректорите на музикални академии от Източна Европа и Балканите. 

В Дни на отворените врати (29-31октомври) всеки, който проявява интерес, ще има възможност да се запознае с дейността на факултети и специалности. Последното крупно събитие е на 1 ноември – концерт на наши преподаватели. В основната програма са включени също майсторските класове на нашата оперна прима Красимира Стоянова и на Вера Немирова – един от най-изявените оперни режисьори.

Борислава Танева Снимка: БНР-архив
Стогодишнината ще бъде почетена и от Министерството на съобщенията с юбилейна марка, както и от БНБ, която подготвя юбилейна монета. От проф. Танева научихме, че част от празничните събития са „изнесени“ на различни сцени в столицата – БАН, НДК, СБК, както и в различни градове.

„Съпътстващата програма вече започна – допълва тя. – Съвместно с посолството на Бразилия у нас осъществихме цикъл от пет онлайн концерта, включващи неизпълнявани или рядко изпълнявани произведения от бразилски композитори. По повод Деня на франкофонията, заедно с посолството на Швейцария у нас, се проведе концерт, на който студенти изпълниха творби от български и швейцарски композитори. 

Планирали сме събития с подкрепата и на други посолства, културни центрове у нас и в чужбина. Предстои конкурсът „Верди“, организиран от Вокалния факултет. Лауреатите тази година ще имат възможност да пеят с оркестър Симфониета – Видин. Планираме концерт на Виктория Василенко, Мирослав Димов, Стоимен Пеев, Маргарита Илиева, Атанас Кръстев, Гергана Несторова, Петър Македонски, Ива Любомирова, Нона Кръстникова, Георги Бойкин – известни изпълнители, които са и млади надежди в нашите преподавателски редици. 

 Искам да отбележа, че всички по-значими фестивали у нас посвещават концерти на юбилея. Освен споменатите, това са също „Мартенски музикални дни“, „Аполония“, „Моцартови дни“ в Правец, Дни на камерната музика в Балабановата къща – Пловдив. Да не пропускаме и факта, че всички симфонични оркестри и оперни театри поне веднъж през юбилейната година ще предоставят сцена на наши изтъкнати студенти.“

Сто години несъмнено са респектиращ период от време, но, както е известно, по света има висши училища за музика с много по-дълга история. Независимо от това, НМА дава уникални възможности на своите студенти и преподаватели, според проф. Танева, която е учила, преподавала и водила майсторски класове къде ли не по света:

От гледна точка на човек, който е бил в доста европейски и извън европейски консерватории и музикални академии, мога да кажа, че НМА стои на изключително високо място. Не само защото така ми се иска, а по съвсем обективни причини – ние имаме изключително богата библиотека, преподавателска колегия, която се обновява, чудесно тонрежисьорско студио. Но преди всичко можем да се радваме на нещо, което липсва по света – Академичен симфоничен оркестър, с който студентите по дирижиране всяка седмица изнасят концерти, а солисти са представители на изпълнителските специалности. Имаме и хор, с който работят студентите по хорово дирижиране. Твърдя, че това е едно извънредно луксозно преимущество. Имаме с какво да се гордеем и какво да дадем на света.“



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Всичко е било за добро" - първи дует на Михаела Филева и Дара Екимова

С предчувствие за пролет, две от най-актуалните дами в съвременната българска музика – Михаела Филева и Дара Екимова – подаряват на своите почитатели обща песен. Освен че в нея гласовете им за първи път звучат заедно, те са и автори на "Всичко е било..

публикувано на 08.03.24 в 10:15

Концерт на Лили Иванова в зала "Флаже" обединява българската общност в Белгия

След десетгодишна пауза примата на българската поп музика Лили Иванова отново ще изнесе голям концерт в Брюксел. Събитието е на 6 март, от 20:00 часа местно време, в легендарната зала "Флаже" на белгийската столица и е под патронажа на българския..

публикувано на 06.03.24 в 04:30

"Дай ми любов" събира Християна Дънкова и Кристиян Янкулов в дует

Двама млади, но вече добре познати изпълнители – Християна Дънкова и Кристиян Янкулов – представят първата си съвместна песен "Дай ми любов". Посветена на любовта, която днес все по-рядко срещаме в чистата ѝ форма,  "Дай ми любов" е красива поп балада..

публикувано на 05.03.24 в 10:55