Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дизайнерът Филип Бояджиев търси мястото на ценностите в съвремието

Най-новият проект на българина разкрива опасността от преекспонирането на българските национални герои

Снимка: личен архив

"conTEMPORARY TRADITION"– така е нарекъл експозицията си родният дизайнер Филип Бояджиев. Тя ще бъде представена пред публика в германската столица Берлин от 26 до 31 март.

Център на вниманието в нея са образите на българските национални герои и символите, свързани с националните ни традиции и самосъзнание. Водещо е желанието на Филип да накара публиката да преосмисли контекста, в който използва термини като „родно“, „национално“, „патриотично“. Според него ежедневието, в което живеем, отдавна е изменило както ситуациите, така и конотацията, с която използваме тези понятия. И ако не бъде подбран точният момент и послание, което човек би искал да внуши чрез тях, рискува да остане криворазбран. Думите пък може да предизвикат дори присмех, досада или отегчение, което не бива да допускаме.


Безмълвните погледи на българските революционери Христо Ботев, Васил Левски и Георги Раковски, наблюдаващи публиката от стените в едно от уютните средища за българска култура в германската столица – „Kuker Berlin“, вероятно ще породят редица въпроси, сред които и този, какво реално хората знаят за техните завети, борба и защитавани ценности:

„В различните слоеве на обществото вероятно се възприемат различно – посочи в интервю за Радио България Филип Бояджиев. - Мога да кажа, че една от причините да направя изложбата, беше моето вътрешно усещане, че тези герои започват „да губят пръстта под краката си”. Заради пренасищането с техните образи, те се превръщат по-скоро в обект на поп- културата.”

Причината за тази далеч не само българска девалвация е в стремежа да търсим упование в техните дела и вярвания, за да осмислим настоящето, чрез нашето минало.


„В своето време българските герои са се борели за свободата ни, а днес тя вече е даденост. Няма как да разглеждаме и транслираме техните действия директно в нашето съвремие, следвайки ги на сляпо – категоричен е дизайнерът. - Миналото за мен е един трамплин, една здрава основа, която безспорно трябва да помним. Не бива обаче да се опитваме то да населява настоящето ни.”

Филип вижда бъдещето на своята изложба като пътуваща и насочена преди всичко към българска публика. Въпреки това, без колебание приема поканата на германския домакин - българката Диляна Величкова, тъй като определя това като един чудесен експеримент с възприятията на публиката. Засега е убеден, че чужденец трудно би могъл да разбере неговото послание, но признава, че е нетърпелив мнението му да бъде опровергано.

Но кой всъщност е Филип Бояджиев и защо ви представяме поредното негово артистично предизвикателство?


Макар и млад, той вече е сред утвърдените имена в артистичните среди в България. Бързо съумява да открие своя път в необятната вселена на дизайна и се посвещава на изграждането на рекламно-визуалната идентичност на продукта. Стилът си определя по-скоро като минималистичен, но винаги съобразен с онова, което би било най-подходящо за съответния проект. За един от тях – преосмисляне на предназначението и духа на столичната улица „Малко Търново“, вече сме ви разказвали в публикация на Радио България. Пандемията осуетява намеренията за реализацията му в цялост, за която са необходими и немалко средства. Това обаче не означава, че работата е прекратена. Тъкмо обратното – в момента се създава специален уебсайт, разкриващ подробности от историята на една от най-късите, но емблематични улици на София.

Снимки: личен архив, Facebook /Филип Бояджиев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Петя Кокудева

Среща с писателката Петя Кокудева по повод Деня на европейските автори

25 март е обявен от Европейската комисия за Ден на европейските автори. Мисията му е да празнува творците на Стария континент и да насърчава интереса към четенето и езиковото многообразие в Европа. Инициативата се провежда в последния понеделник от месец..

публикувано на 25.03.24 в 05:30

"Сухо" на мексиканките Астрид Рондеро и Фернанда Валадес с голямата награда на СФФ

На церемония в Националния дворец на културата в София бяха връчени наградите на 28-ия Международен филмов фестивал "София Филм Фест".  Филмът "Сухо" на мексиканските режисьорки Астрид Рондеро и Фернанда Валадес спечели голямата награда на "София..

публикувано на 24.03.24 в 08:17

"От вестника до музея" – карикатурите от социализма, събрани в една изложба

Опит за реконструкция на карикатурния жанр в условията на тоталитарната система на управление в България между 1944 и 1989г. прави изложбата "От вестника до музея", която вече пети месец привлича посетители в Музея на изкуството от периода на..

публикувано на 23.03.24 в 03:55