Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите във Франция ще могат да гласуват въпреки ограничителните мерки

Снимка: БГНЕС

Франция е информирала Външното ни министерство, че предоставя статут на изключение от действащите във Франция общонационални и регионални ограничителни мерки за българи, решили да гласуват на нейна територия на изборите за българско Народно събрание на 4 април 2021 г..

От режима на изключение могат да се възползват гражданите, които ще гласуват в избирателните секции в Париж, Лил и Ница, намиращи се в т. нар. департаменти, поставени под „засилени мерки“ (départements soumis à des "mesures renforcées"), където придвижването е ограничено в радиус до 10 км от дома и на които се налага да се придвижат на по-дълго разстояние от определеното в ограниченията. Те следва да попълнят Атестация за придвижване по изключение в департаментите, поставени под „засилени мерки“ между 6 ч и 19 ч (Attestation de déplacement dérogatoire dans les départements soumis à des "mesures renforcées" entre 6h et 19h), в която да се маркира позиция „10. Призоваване по съдебни или административни причини“ (10. Convocation judiciaire où administrative).

Формулярът е достъпен на сайта на Министерството на вътрешните работи на Франция, на следния линк:

Освен Атестацията за придвижване в департаментите със „засилени мерки“, българските граждани, които ще гласуват на 4 април 2021 г., следва  да разпечатат и да носят със себе си копие на френската вербална нота № 2021-0144818/PRO/PIDC, документ за самоличност или удостоверение за адресна регистрация. 

Копие на нотата може да бъде изтеглено от тук

МВнР напомня, че за придвижване след 19:00 ч. навсякъде във Франция се изисква и Атестация за придвижване след вечерния час (Attestation de déplacement dérogatoire „couvre-feu“), в която следва да се маркира позиция „5. Призоваване“ (5. Convocation). Атестацията е достъпна на сайта на Министерството на вътрешните работи на Франция, на следния линк.  


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българската общност в Ню Йорк посреща писателя Тодор Костадинов

Тази вечер, от 18:30 ч.местно време, българската общност в Ню Йорк ще има възможност да се срещне с писателя Тодор Костадинов, автор на книгите "Анти-некролози. Разкази против забравата" и "Трите начина на Мариана. Пловдивски разкази".  "Авторът е..

публикувано на 12.04.24 в 09:05

Магията на българските шевици завладя консулството ни в Ню Йорк

Модно ревю на дрехи с народни мотиви, дело на варненската дизайнерка Мая Неделчева се състоя в Генералното консулство на България в Ню Йорк. Елегантната колекция е била представена от танцьорите на ансамбъл Gorana Dance, научаваме от публикация на..

публикувано на 10.04.24 в 22:10
Алексей Пампоров

"Свързване на гласовете. Диаспората" представя историите на 82-ма българи зад граница

Онлайн платформата за човешки права "Маргиналия" с подкрепата на фондация "Томсън" е подготвила проекта "Свързване на гласовете. Диаспората", представящ 82 документални истории на хора от българската диаспора в ЕС, САЩ и Канада. Проектът ще бъде..

публикувано на 10.04.24 в 08:35