Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Благовещение с Деница Лафчиева

Една съвременна майка, преподавател и концертиращ артист

Снимка: личен архив

Успешна кариера и щастливо майчинство – за някои това съчетание звучи невъзможно, но все пак много дами успяват, независимо от постоянните жертви и неравната борба с времето и собствената си съвест. Заредена с най-искрена любов към музиката и близките си хора, Деница Лафчиева  упорито върви по този път. Появата на сина ѝ преди време води до сериозно решение – тя напуска позицията на първи кларинет в Sinfonia Finlandia, за да се посвети на детето си. Оказва се, че няма как да спре колелото на професионалния си живот. Малкият Алексис е само на два месеца, когато тя вече свири на фестивали в Ню Йорк, Ница, Монако. Ангажиментите, които е поел съпругът ѝ Александър Земцов са за години напред. Ето защо я придружава нейната баба, но това не винаги е възможно.

Деница Лафчиева
„Къде с нейната помощ, къде сама, някак си успях. Детето постоянно беше между столовете на сцената и празните кутии с инструменти“ – споделя тя.
Нека припомним, че Деница е сред най-известните кларинетисти от своето поколение. Има стотици концерти като солист и камерен изпълнител. Неколкократно е изнасяла рецитали в Wigmore Hall, Carnegie Hall ( Weill Recital Hall), Musikverein и др. Преподава в Италия и Долна Австрия, където е директор на музикално училище. Иначе домът на семейството е във Виена. С какво още е заето ежедневието ѝ през последните години:

Преподавам в музикалната академия Talent Music Master Courses в Бреша, заедно с много други известни музиканти. За съжаление, по-често сме онлайн в последно време. Разбира се, когато е разрешено присъственото обучение, пътувам до Италия. От около година съм артистичен директор на Лятната музикална академия, която се провежда на българското Черноморие в Бургас и Созопол.  През 2020 г. се наложи майсторските класове да са изцяло онлайн. Искрено се надявам тази година всичко да е наред, защото ще ни гостуват известни музиканти – невероятният цигулар Юлиан Рахлин, Сара Мак Елрейви (цигулка и виола), както и Петер Шомодари, соло челист на Виенската филхармония, Александър Земцов, професор по виола в Университета за музика в Лозана, а също и в Университета за музика и изкуства, Кьолн, Германия Viola professor at the University of Music Lausanne and also in University of Music and Arts, Cologne, Germany и др. Имаме интересни проекти съвместно с Бургаската филхармония. Подготвили сме програма с произведения на Брамс – Кларинетен квинтет в си минор оп. 115 в първата част, а във втората ще свирят Юлиан Рахлин и пианистът Сергей Редкин.“

С Деница разговаряме в София, в НМА „Панчо Владигеров“, където тя и синът ѝ присъстваха на майсторския клас по виола на Александър Земцов – ден след като той дирижира концерта на Софийската филхармония със солист Миша Майски.

„Всеки път когато прекрачвам прага на Музикалната академия за мен е много вълнуващо – казва тя. – Имах щастието да уча кларинет с проф. Петко Радев от 14-годишна възраст, уроците ни бяха тук. Израснала съм в тази сграда, идвах по няколко пъти седмично, това беше моят дом. Повече време бях в Академията, отколкото вкъщи. Завърших Музикалното училище, а след това в Академията взимах две години за една. После следвах във Виена (като стипендиант на фондация „Херберт фон Караян“), докторантура в Royal Academy of  Music, Лондон, но единствено благодарение на българската ми диплома сега мога да преподавам по света, защото само в нея има и педагогически специалности. Искам да се обърна към младите хора, които се готвят да учат в чужбина не подценявайте нашето образование. Наистина е на най-високо ниво.“

Как протича животът ѝ, изпълнен с толкова отговорности :

„Много е трудно. Работим в различни държави и доскоро почти не се виждахме със съпруга ми. По време на пандемията за пръв път се почувствахме като другите семейства. Убедихме се, че преди 10 години не сме направили грешка – така обичаме да се шегуваме. А и синът ни има възможност да бъде по-дълго с баща си, което преди беше трудно. От друга страна това, че и двамата сме много заети, превръща всяка среща в нещо наистина специално и красиво. У дома говорим на англо-руско-немски. Синът ни естествено знае български, а баща му го научи, според мен, за да говори с баба ми и дядо ми докато бяха живи. На какъв език спорим? Ние всъщност рядко имаме разногласия, които трябва да обсъдим. Но за подобни случаи руският е много мек и нежен, затова минаваме на английски.“

Александър Земцов, Деница Лафчиева и Алексис
В близките месеци, ако всичко върви по план, Деница ще води майсторски класове в рамките на няколко престижни европейски фестивала. През май предстои и концерт в „Третяковската галерия“ в Москва, където, заедно с известни руски музиканти, ще представи шедьоври за кларинет и различни камерни състави. А преди дни, по покана на Българския културен институт във Виена „Дом Витгенщайн“ и неговия директор проф. Румяна Конева, Деница, заедно с Мария Принц записа специален пролетен поздрав към всички почитатели на изкуството и красотата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Генерално консулство на България в Ню Йорк

Фани Менделсон и Клара Шуман на "Българските концертни вечери в Ню Йорк"

Концерт от инициативата "Български концертни вечери в Ню Йорк" ще се състои тази вечер от 18.30 ч. в Генералното консулство на страната ни в Ню Йорк. В рамките на събитието ще се изявят Стани Димитрова - цигулка, Чие-фан Иу - виола, Адриан Дауров..

публикувано на 19.03.24 в 15:06

Соня Йончева – българският оперен глас от световните сцени

Често пъти, когато говорим за България се прокрадва разделителната линия между "преди" и "сега"- в политически, обществен и исторически план. Но нещо, в което страната ни безспорно присъства без разделение и периоди е световната история на оперното..

публикувано на 18.03.24 в 10:05
Момент от репетицията на Симфоничния оркестър на БНР с диригент Марк Кадин в Първо студио. На пианото – Алексей Чернов.

Радиосимфониците отмениха концерта си за днес

В памет на Негово светейшество Българският патриарх Неофит и Софийски митрополит, БНР отмени насрочения за днес концерт на Симфоничния си оркестър. Концертът „Изкуството на живо“, който трябваше да се състои днес в Зала България,  беше с гост-диригент и..

публикувано на 15.03.24 в 13:35