Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

По-важните акценти от региона в седмицата 22-26 март 2021 г.

Сърбия ще произвежда Спутник V


Първата руска ваксина срещу Covid-19, Спутник V, ще се произвежда в Сърбия. Руският държавен инвестиционен фонд се е споразумял със сръбския институт по вирусология „Торлак“ производството да започне през май.  Гражданите на Сърбия и чужденците, които са се ваксинирали с препаратите на Пфайзер, Синофарм, АстраЗенека и Спутник V, ще могат да влизат в страната без PCR тест и изолация, съобщи пресслужбата на сръбското правителство. Досега седеммилионна Сърбия е ваксинирала над 2,241 млн. свои граждани, от които 903 000 вече са получили и втора доза от ваксината. По брой ваксинирани на 1 млн. жители страната заема първо място в региона и второ място в Европа, предаде БТА.

Албания си поръча китайска ваксина произведена в Турция


Албанското правителство подписа споразумение с турска компания за доставка на 1 млн. дози от китайската ваксина Синовак срещу коронавируса, съобщи сайтът Екзит. Договорът с турската компания е класифициран като "търговска тайна", така че цената на ваксините няма да бъде разкрита, отбелязва сайтът. Със санкцията на парламента правителството в Тирана реши да започне преговори с всяка компания, която е готова да осигури ваксини срещу Covid-19, одобрени в страната на произход. Първите 192 000 дози от Синовак вече са пристигнали. Останалите се очакват в рамките на 2 месеца. Албания, чието население е 2,8 млн. души подписа и договор за 500 000 дози от ваксината на Пфайзер/Бионтех. Досега в страната са имунизирани над 50 000 души с тази ваксина и с руската Спутник V.

Започна ваксинацията и в Атон


Първите 120 дози от ваксината на Пфайзер/Бионтех бяха поставени на монаси и цивилни в Атон. През април се очакват и нови дози от ваксината в монашеската република. Съобщава се за засилен интерес в братствата към имунизацията, която се провежда в столицата Карея.

На Света гора имаше десетки случаи на заразени с коронавируса, като най-малко 4-ма монаси загубиха живота си, а много други бяха лекувани в Солун. За предотвратяването на нови случаи и разпространението на вируса, достъпът на поклонници до Света гора беше забранен, а монасите и работещите там, които са приходящи, се подлагат на бързи тестове. 

Илиеску ще продължи да самоизследва революционната си дейност

Конституционният съд в Румъния "спаси" Института на румънската революция, ръководен от експрезидента Йон Илиеску. Законът, с който правителството искаше да премахне института, е обявен за противоконституционен, съобщи сайта Ziare.

През декември 2019 г., правителството заяви, че дейността на института не съответства на похарчените за него държавни средства. Институтът на румънската революция трябва да анализира какво се е случило по време на вълненията през декември 1989 г., когато бе свален комунистическият режим в страната и загинаха близо 1000 души. Над 30 години по-късно, участниците в тези събития и гражданите в страната все още очакват истината за румънската революция, ръководена тогава от Йон Илиеску.

Черна Гора започна търсене на нефт и газ


Черна гора започна първите сондажи за търсене на петролни залежи в морския си шелф с платформата Топаз Дрилър, съобщи агенция HINA. Италианско-руската компания Енел-Новатек проучва региона край адриатическия град Улцин. Търсенето на газови и петролни залежи се предвижда да продължи 180 дни.

Първите проучвания за газ и нефт край бреговете на Черна гора са договорени с концесия, подписана през 2016 г. Дълбочината на сондирането ще е 6525 метра. Неправителствени природозащитни организации надигнаха глас срещу сондажите. Жителите на Улцин също се опасяват, че проучването може да прогони туристите от 15-километровите пясъчни плажове в региона, предаде БТА.

Финансов и капиталов трус в Турция

Шахап Кавджъоглу е новият управител на централната банка на Турция. За по-малко от 2 години това е четвъртият гуверньор на трезора, назначен от президента Реджеп Ердоган, пише Bloomberg. Новината доведе до поевтиняване на лирата с 9-7% и срив на турските облигации и акции. Университетският професор и колумнист в проправителствените медии Кавджъоглу е критик на своя предшественик Наджи Агбал, който повиши лихвените проценти и стабилизира националната валута. За да успокои инвеститорите, финансовият министър заяви, че Турция ще запази режима на свободен валутен обмен, въпреки обезценяването на лирата.

Съставил: Иво Иванов

Снимки: Ройтерс, Vantage Drilling International, Twitter / Şahap Kavcıoğlu

Още от категорията

С 10% са се повишили цените на жилищата в България за година

През четвъртото тримесечие на 2023 г. цените на жилищата в България са се увеличили с 10.1% в сравнение с четвъртото тримесечие на 2022 г., като 10,5% е ръстът на цените на новите жилища, а 9,8% - на съществуващите. Това показват изнесени днес..

публикувано на 25.03.24 в 16:30

Кирил Петков: Споразумението е причината за провала на преговорите

Лидерите на ПП-ДБ все още не са излезли с официален коментар след решението на предложената за премиер от ГЕРБ Мария Габриел да се откаже от връчения ѝ мандат за съставяне на кабинет, която също така заяви, че ГЕРБ няма да подкрепи друг кабинет...

публикувано на 25.03.24 в 14:52

Мария Габриел оттегля от парламента кандидатурата си за премиер

Номинираната от ГЕРБ за премиерския пост Мария Габриел съобщи на брифинг в неделя, че се отказва от кандидатурата за премиер и в понеделник, 25 март, ще внесе в парламента декларация за отказ от връчения мандат. Според заявеното от Габриел, ГЕРБ няма да..

публикувано на 25.03.24 в 05:45