Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво мотивира българите в Чикаго да гласуват?

Една е избирателната секция в града с най-много българи в Америка

Генералното консулство на България в Чикаго
Снимка: mfa

Заявленията за участие в предстоящите парламентарни избори, постъпили от САЩ в Централната избирателна комисия са 5030. В страната ще бъдат открити 35 избирателни секции, т.е. максималният брой който може да бъде открит в държави извън ЕС, съобразно българското изборно законодателство. Чикаго е мястото с най-голямо присъствие на българи в Америка. Там секцията ще бъде една, в Генералното консулство, на адрес: 737 N, Michiganave., Suit 2105, Chicago, Il 60611.

Но освен в самия град, ще има още четири изборни секции в предградията, на следните адреси:

-1431 Lee St., Des Plaines, IL

-16. 832 Lee St., Des Plaines, IL

- 415 W. Golf Rd. #7, Arlington Heights, IL

- Bulgarica Center, 1120 Elmhurst Rd., Countryside Ct., Mount Prospect, IL

„При нас няма проблеми със секциите“ – казва кореспондентът на БНР в Чикаго Елена Цанева. Самата тя живее в града, но предпочита да отиде в предградията, за да упражни правото си на глас, защото е по-удобно за паркиране.

Елена Цанева потърси отговор на въпроса, какво активира българите в Чикаго и буди желанието им да гласуват. Ето с каква надежда ще пуснат своята бюлетина на 4 април две българки, които от години живеят в Града на ветровете:

„Ще гласувам. Надявам се много българи да излязат да гласуват, а в парламента да влязат хора с образование, с възможности и компетентни, – казва Яна Бъчварова, която от 25 години живее в Америка. – Всяка година си ходя в България, живо се интересувам какво става в моята Родина. Много ме боли когато виждам корупция и мафия на всяко едно ниво. Надявам се хората, които са в чужбина, по-нататък да се върнат и да могат да помогнат на България.“

Сънародничката ни свързва евентуалното си завръщане в Родината с необходимостта от промяна – „да видя, че наистина има почва за кадърни хора и със сигурност бих се върнала. Защото там са ми близките, там съм израстнала и със сигурност бих се върнала, ако видя, че България върви в правилната посока и че нещата се променят.“

Симона Шкьопу също е от хората, за които не е безразлична съдбата на Родината. Много иска да се случи промяната, която много българи по света мечтаят, а в избирателния ден й се иска повече хора и в България, и в Чикаго да гласуват:

 Очаквам тази година да се включат много повече хора, отколкото е било друг път. Макар че имам спомени отпреди 2 гласувания, когато чакахме пред урните часове – споделя надеждите си, свързани с изборния ден българката. – Живея от близо 20 години в чужбина. Не е имало случай, в който да не съм гласувала. Макар че в началото да имах някакви съмнения, защото все пак аз живея тук, а решавам съдбата на моите близки, които са в България.“

Симона Шкьопу е категорична, че сънародниците ни в чужбина трябва да имат свои представители в българския парламент:

Ние сме много свързани с Родината си и правим  много неща за нея. Непрекъснато се връщаме в България и искаме тази връзка, която е между нас и нашето Отечество по никакъв начин да не бъде прекъсната. Освен това мисля, че и хората излезли от България, но запазили връзката си с Родината, имат абсолютна необходимост от човек или хора, които да изразяват интересите им. Затова наистина смятам, че трябва да има представители на живеещите в чужбина българи.“

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Културният ни институт в Будапеща представя художници, удостоени с наградата "Миклош Мажарофф"

В Българския културен институт в столицата на Унгария - Будапеща, тази вечер от 18:00 ч. ще бъде открита изложба на художници, удостоени с наградата "Миклош Мажарофф". Експозицията ще бъде открита от Андраш Какоцки – изкуствовед, директор на..

публикувано на 26.03.24 в 08:15

Деница Тодорова с дебютна изложба в България

Изкуството често пъти е онзи универсален език, който ни доближава един до друг и събира в един миг на съзерцание миналото, настоящето и бъдещето. Такова е изкуството на Деница Тодорова, която след 20 години живот и работа в чужбина и множество..

публикувано на 25.03.24 в 10:25

Вицепрезидентът празнува Тудорица сред българите в румънския град Търговище

Вицепрезидентът Илияна Йотова бе гост на празника Тудорица - Конски Великден, честван от българите в румънския град Търговище. Ритуалът е част от културното наследство на сънародниците ни в Румъния. Обичаят бе отбелязан с парад на конете и фолклорна..

публикувано на 23.03.24 в 16:17