Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 384

Снимка: БГНЕС

Има достатъчно легла за Covid болни в България
В България има 48 000 легла за активно лечение на Covid и нямаме притеснение, че леглата могат да свършат, каза в Сливен здравният министър Костадин Ангелов. Той ще издаде заповед всички дихателни апарати в болниците да бъдат преместени до болничните легла и те да станат реанимационни. За цялата страна се осигурява и кислород.

Министърът прогнозира, че с този темп на ваксинация и пристигане на ваксините, страната може да постигне колективен имунитет до края на лятото. Той отчете, че се наблюдава бум на желаещи да се ваксинират. Сред желаещите са лекари, медицински сестри, санитари и учители, а интересът е нараснал от 27% до 63%. Ангелов отказа да се ангажира дали ще бъдат удължени извънредните мерки след 31 март.

Пристигна нова пратка с ваксини
Днес в България са доставени 16 800 дози от ваксината на „АстраЗенека“, съобщи Единният информационен портал. Уточнява се, че доставените количества са били разпределени към регионалните здравни инспекции. Следващата доставка от близо 32 000 ваксини срещу Covid-19 се очаква в понеделник – 29 март. Тя ще бъде от препарата на „Пфайзер/Бионтех“.

До края на месеца се очаква да пристигнат 250 хил. дози ваксини
Директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов заяви пред бТВ, че до края на месеца в страната ни ще пристигнат около 250 хил. дози ваксини. През април се очаква доставка на 250 хил. дози от „Пфайзер/Бионтех” и 80 хил. от „Модерна”. Очакват се също 300 хил. дози от „АстраЗенека”. Богдан Кирилов обаче не се ангажира с прогноза дали хората ще могат да избират с коя от тях да се ваксинират. По думите му, 40 на сто от българите имат желание да се ваксинират. За сравнение през октомври и ноември желаещите да се имунизират срещу Covid-19 у нас са били едва 20%.

Правителството отпусна 96 млн. лв. за здравната система
На извънредно заседание правителството отпусна 96 млн. лв. за здравната система. 50 милиона от тях ще отидат за изплащане на по 1000 лв. на медиците на първа линия, а останалите 46 милиона – за купуването на препарата „Ремдесивир“, който се използва при пациентите с коронавирус в болниците. Премиерът Бойко Борисов коментира решенията на евролидерите за пропорционално разпределение на ваксините срещу Covid-19 и предположи, че през април на България ще бъдат доставени три пъти повече ваксини.

В края на лятото над 70% от българите ще бъдат ваксинирани
До края на юни половината от българите ще бъдат ваксинирани срещу коронавирус, а до края на лятото – над 70%. Тази прогноза направи пред Нова тв проф. Асен Балтов, директор на болница „Пирогов”. Междувременно в битката с Covid-19 ще влезе и втората векторна ваксина и тогава хората ще могат да избират. Проф. Асен Балтов каза още, че британският вариант е изключително агресивен и преболедувалите може да се заразят повторно. Според него коронавирусната инфекция се е превърнала в катализатор на хроничните заболявания. „Нацията ни имаше доста сериозни здравословни проблеми преди коронакризата”, добави той.

Лек спад на новозаразените с коронавирус
През последното денонощие са установени 3988 нови случаи на коронавирус или близо 22% от направените 17 825 тестове, показват данните на Единния информационен портал. Най-много новозаразени има в София – 1109, следват Варна – 362, Бургас – 321 и в Пловдив – 295. Излекуваните са 2161, починали са 99 души, а в болница се намират 9281 пациенти – от тях 769 в интензивни отделения.Активните случаи са 64 120. Вчера са поставени 14 292 дози ваксини и с тях общият им брой става 415 601. От началото на епидемията с Covid-19 са се заразили 321 104 души и са починали 12 512 души

По-малко нарушения на противоепидемичните мерки в София
Намаление на нарушенията на противоепидемичните мерки в София констатират проверяващите от столичния инспекторат. „За вчерашния ден има над 860 проверки като са съставени само 2 акта за неправилно носене на маски, което се явява едно от най-често срещаните нарушения“, каза Анета Савова от Столичния инспекторат.

Решението на пандемията ще е в противовирусното лечение на ранен етап, смята д-р Нина Янчева
Фармацевтичната компания „Пфайзер“ разработва лекарство за Covid-19, подобно на препаратите, с които се лекува ХИВ-инхибитор, който спира репликацията на вируса в човешките клетки, съобщи в интервю за БНР д-р Нина Янчева от Инфекциозна болница, ръководител на Катедрата по инфекциозни болести в Медицинския университет в София. Тя изтъкна едно от противоречията при лечение с препарата „Ремдесивир“ – той се прилага венозно в болница, а ефективността му е по-висока, когато се прилага на ранен етап. Хората, стигащи до болнично лечение обаче вече не са в този стадий. Цялото интервю чуйте ТУК.

Д-р Стоян Монев: Едва ли до края на годината ще се появи лекарство срещу Covid-19
„Не можем да лъжем хората, че до края на годината ще имаме сигурно лекарство. Коктейлът от антитела е подходящ за някои случаи – оказа се, че за по-леките случаи“. Това каза в интервю за БНР д-р Стоян Монев, който работи в Covid сектор в общинска болница в Германия. Според него спирането на ваксинацията в някои страни е било грешка. Интервюто с медика можете да чуете ТУК.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Съставил: Весела Кръстева


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 11 март 2024 г.

На 11 март в „България днес“ продължаваме вече започнатия с доц. Адриана Любенова от Пловдивския университет разговор за българското образование зад граница, в контекста на предстоящ тематичен форум в Португалия. От нея днес ще..

публикувано на 11.03.24 в 19:00

България днес – 8 март 2024 г.

В деня, който почитаме майките и жените в нашия живот, в предаването ни „България днес“ ви срещаме с Деница Секуличка - сърцето и душата на българската общност в Братислава, с доц.д-р Адриана Любенова разговаряме за  – българското..

публикувано на 08.03.24 в 19:00

България днес – 7 март 2024 г.

В "България днес" на 7 март ще погледнем към Северна Македония през призмата на литературата – с романите на македонския писател Владимир Плавевски, ще разговаряме с проф. Наташа Япова за Трифон Силяновски, български пианист и композитор, жертва на..

публикувано на 07.03.24 в 19:00