Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чудодейните паунови пера

Снимка: zelensviat.com

Някога птичите пера били част от моминските украшения. Вярвали, че те пазят девойките от уроки, от лоша среща, магии и зли духове. Особена сила имали перата на някои птици, сред които почетно място заема красивото оперение на мъжкия паун.

Насън ако видиш паун – добро е, твърди българският фолклорен съновник. Птицата била рядкост по нашите земи, затова често перата се купували, слагали се на видно място в домовете с вярата, че носят късмет и щастие.

Паунът е възпят и в множество фолклорни сватбарски песни като „птица хубава и величава“. В тях младоженецът се оприличава на паун, булката на пауница. 


Защо наричали пауновите пера „лазарички” и какво разказват за тях българските народни приказки, песни и поверия, прочетете в публикацията „Като паун по болярски двори“ от колекцията на Радио България.

Редактор: Елена Каркаланова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Православните християни почитат Свети мъченик Трифон

На 1 февруари Българската православна църква почита паметта на Свети Трифон по нов стил. Денят предшества празника Сретение Господне.  Светецът, живял през III век в малоазийската област Фригия, имал лечителска дарба. Убит е, след като отказал да..

публикувано на 01.02.24 в 04:35

Скулпторът Валентин Старчев: "Правя това, в което вярвам…"

На 16 февруари ще отбележим 88 години от началото на предаванията за чужбина на националното радио, чийто правоприемник е Радио България. Датата сме възприели и като празник на Радио България. Във връзка с това в поредица от публикации ще си..

публикувано на 23.01.24 в 10:10

105 години от рождението на легендарния гайдар Дафо Трендафилов

На днешната дата – 17 януари – отбелязваме 105 години от рождението на легендарния гайдар Дафо Трендафилов. Роден в родопското село Гела през 1919 г., целият му живот остава свързан с този магичен край. Започнал да свири на гайда едва 14-годишен,..

публикувано на 17.01.24 в 05:55