Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 386

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Очакваме над 31 000 дози от Pfizer, 51 000 от Moderna и 150 000 от AstraZeneca 
В последните дни на март в България ще бъдат доставени над 31 000 дози от Pfizer, над 51 000 от Moderna, над 150 000 от AstraZeneca. През април се очакват общо минимум 650 000 дози, включително на компанията Johnson&Johnson. Това обобщи пред БНР Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата и член на ваксинационния щаб. 

Той поясни, че при актуализираните графици на доставките се очаква към юни да са осигурени дози за ваксиниране на общо 2,5 млн. българи. По думите му, страната ни е заявила дози като за 10-милионно население.

През април ще можем да се ваксинираме с ваксина по избор
„По отношение на обслужването на пациенти с коронавирус през третата вълна в България никой не може да се оплаче - няма върнати пациенти, оказва се адекватно лечение на болните“. Това каза пред БНР проф. Асен Балтов, директор на болницата за спешна медицина „Пирогов“ в София. Той призова хората да бъдат по-отговорни, за да се намали натискът върху болниците.

По думите му, след началото на април, когато се очаква пристигането на по-голям брой ваксини, всеки ще има възможност да избира с кой тип ваксина да бъде имунизиран. Засега в страната се прилага основно препаратът на AstraZeneca.

Тече проверка за смъртта на гръцки студент, чието семейството твърди, че е починал в "Пирогов" вследствие на ваксинация. Балтов уточни, че преди настаняването в болницата студентът е претърпял травматичен инцидент в дома си. Студентът не е вписан в регистъра за ваксинациите, което означава, че той не е ваксиниран в България.

2537 са новите случаи на Covid-19, 1453 са излекувани
2537 са новите случаи на коронавирус в България за последните 24 часа. Положителни са 21,3% от направените 11 931 теста, показват актуализираните данни на Единния информационен портал към полунощ. Най-много са новите случаи в София - 649, следват Бургас - 294, и Варна - 258.

В болница се лекуват 9674 пациенти с коронавирус, 769 от тях са в интензивни отделения. Като излекувани за 24 часа са отчетени 1453 души, починали са 49. Активните случаи на коронавирус в страната към днешна дата са 66 216.

През последното денонощие са ваксинирани 3930 души. С тях общият брой на поставените ваксини вече е 434 158. Общо ваксинирани лица с втора доза - 87 766.

От коронавирус на 36 години си отиде бургаската художничка Лора Янева
В Бургас си отиде от коронавирус интубирана 36-годишна родилка, за която се търсеха кръводарители. Това е талантливата бургаска художничка Лора Янева, предаде БНР Бургас. Детето е родено със секцио и в момента за него се грижат в бургаската болница.

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов е разпоредил проверка по случая.

Католиците отбелязаха една по-различна Палмова неделя 
Католическият свят отбелязва днес Палмова неделя. В град Раковски, където живее най-голямата католическа общност в България, тази година върбови клонки не се раздаваха, а миряните сами си ги носеха. Празникът започна с молитви на открито пред храма. След това те влязоха вътре за литургията, като бяха призовани да ползват маски, предаде Нова телевизия. 

Миналата година заради кризата с коронавируса празникът не беше честван в храма.

Съставила: Миглена Иванова

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Започна строителството на ГКПП „Струмяни – Берово“

Реалното изпълнение на проекта за строителство на граничния пункт "Струмяни-Берово" между България и Република Северна Македония е вече в ход. Това стана ясно на информационна среща в Благоевград по стратегическия проект.  Инвестицията е на стойност..

публикувано на 26.03.24 в 19:20
 Калин Стоянов

Аерогарите са готови за влизане в Шенген по въздух

Вътрешният министър Калин Стоянов се увери на място в готовността на аерогарите за влизането на България в Шенген по въздух от 31 март. От тази дата всички граждани, които пристигат от държави членки на Шенген, няма да подлежат на паспортна проверка. Те ще..

публикувано на 26.03.24 в 17:48

INSAIT е сред водещите световни институти работещи над изкуствения интелект

Българският институт INSAIT направи исторически пробив с 16 статии на конференцията CVPR- най-цитираният форум за изкуствен интелект и компютърно зрение в света. Успехът нарежда страната сред първите десет в Европа, съобщи пресцентърът на Министерството на..

публикувано на 26.03.24 в 15:54