Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приключва един измъчен и непредвидим зимен сезон

Снимка: borovets-bg

Хотелиерите в зимните ни курорти са категорични - след обявяването на поредния частичен локдаун от 22 март,  сезонът приключи, а бизнесът отново няма да получи необходимата за оцеляване държавна помощ.

Българските туристи не успяха да компенсират безпрецедентния отлив на чужди гости в ски комплексите ни през последните месеци. Заради коронавируса и противоепидемичните мерки тази зима, браншът отчита изключително тежък сезон със загуби, които изправят сектора пред сериозно изпитание. Заговори се и за фалити. Факт е, че курортите ни направиха чудеса, за да привлекат българските туристи през последните месеци, проявявайки гъвкавост и предприемчивост и се справиха геройски с предизвикателството.

Боровец

Според статистиката най-слаб е бил отливът в Боровец. Обяснението, според сайта Медиапул, е че Боровец е на хвърлей от София и през уикендите се пълни със столичани. По данни на НСИ около 60% е спадът на нощувките и приходите от туризма на годишна база, катопрез януари 2021г. туристите в курорта са намалели с една трета.

Пампорово

Хотелиерите в Пампорово пък са имали по-песимистични очаквания за сезона. Но с откриването на ски съоръженията, в края на януари, базата им започнала постепенно да се пълни. Освен това проверка на Медиапул е установила, че някои хотели в близост до пистите са били 100% заети през целия зимен сезон. Въпреки това, НСИ отчете спад със 64% на нощувките на годишна база. През януари в курорта са отдъхвали близо два пъти по-малко туристи, а приходите през месеца са намалели с 63% спрямо същия период през миналата година.

Банско

Как стоят нещата в Банско? И там тази зима се разчиташе на уикенд пакетите и на българските туристи. От началото на сезона спадът на хотелския бизнес в курорта е близо 80 процента. Половината хотели изобщо не отвориха тази зима, а два дни преди влизането на страната ни в поредния частичен локдаун /от 22 март/ започнаха да затварят и останалите, съобщава БНР. „Сезонът приключи преди да е свършил, както миналата година. Но тази беше убийствена“, сподели пред БНР-„Хоризонт” Румяна Моневска, мениджър на един от най-успешните хотели, и добави:

„Персоналът си тръгва, последните хора си заминаха, нови записвания въобще не се появяват. Загуба за бизнеса е това! Сезонът не можа да протече нормално. Покри си разноските в един момент, след което отново се загубиха пари. И в крайна сметка отново сме на минус. Това че в момента има сняг и работи ски зоната, нищо не означава!“


Затварят и 5-звездните хотели. Те бяха най-пълни през февруари, защото единствено в България работеха зимните курорти и дойдоха платежоспособните туристи от чужбина. И още –не се потвърдиха очакванията на властта, че от пандемията ще спечелят къщите за гости и малките семейни хотели, както се случи през лятото. Рая Вълкова, собственик на такава, каза:

"Имахме изключително тежък сезон, независимо от прогнозите на Министерството на туризма, че гостите ще отидат в малките хотели. Малките останаха дори неподпомогнати по досегашните мерки, защото имат оборот под 30 хиляди лева, което беше границата за подпомагане. Не спираме да изпращаме писма с искане за промяна, но нищо не е направено."

Съставил: Венета Николова

Снимки: borovets-bg, БГНЕС, banskoski.com, архив


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Youtube / World Buzz Channel

Японска телевизия популяризира България като туристическа дестинция

Японската телевизия Fuji TV засне епизоди, с които представя България пред японското общество. Снимачният процес е осъществен в сътрудничество с българското посолство в Токио, съобщиха от дипломатическото ни представителство...

публикувано на 09.04.24 в 11:26

Google актуализира функцията си за навигация с нови снимки от нашата страна

Колите на Google Street View отново ще прекосят България тази година. През следващите месеци те ще посетят над 25 града, сред които Смолян, Златоград, Исперих, Кърджали и Перник. Целта, освен да се актуализират изображенията на градовете и пътищата,..

публикувано на 06.04.24 в 09:10

Пътувай емоционално – туризмът като автентично преживяване и уединение с природата

Свръх туризмът, причинен от невиждания бум на пътуванията след края на епидемията е причина хората да търсят алтернатива на общоприетите представи за почивка. Особено сред по-младите поколения има пресищане от стандартните екскурзии до известни..

публикувано на 04.04.24 в 10:10