Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Долмените – „змейовите къщи” в Сакар планина

Снимка: obekti.bg

Долмените са древни мегалитни съоръжения, изградени от няколко отвесни и хоризонтални каменни плочи. Свързани са с религиозните вярвания на древните хора. Според изследователите, в България най-висока концентрация на подобни структури има в планините Странджа, Сакар и Източния дял на Родопите.

Над 600 са описаните долмени в Сакар планина. Местните там ги наричат още още „змейови дупки“. Някога хората вярвали, че в тях живеели змейове, които олицетворявали мъжката сила. В Сакар има много песни и легенди за кражби на девойки от змейове със златни криле, които обитавали тези каменни къщи.

Веселин Кълвачев, директор на Общинския исторически музей в Тополовград, има своя теория за произхода на долмените: „Някога хората са усещали силата на природните дадености на гранита, кварца и са ги използвали. В тези мегалитни структури те са медитирали, лекували са се там. И са търсили връзка с боговете. Това са изключително древни, неразгадани конструкции, които притежават много голяма и полезна сила.“

Според едно местно поверие, долмените притежават лечебни сили, затова жените, които не можели да заченат, минавали през отвора на каменните дупки с надеждата, че ще се сдобият с рожба. Още за поверията, свързани с тези внушителни каменни образувания прочетете в публикацията „Хилядолетните долмени – неразгадаемата тайна на Сакар планина”, от колекцията на Радио България.

Редактор: Елена Каркаланова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

105 години от рождението на легендарния гайдар Дафо Трендафилов

На днешната дата – 17 януари – отбелязваме 105 години от рождението на легендарния гайдар Дафо Трендафилов. Роден в родопското село Гела през 1919 г., целият му живот остава свързан с този магичен край. Започнал да свири на гайда едва 14-годишен,..

публикувано на 17.01.24 в 05:55

13 години без Надка Караджова

На днешния ден през 2011 година от този свят си отиде емблемата на тракийската народна песен Надка Караджова. Само на 73-годишна възраст тя остави стотици песни, записани за Българското национално радио, Българската национална телевизия и..

публикувано на 03.01.24 в 15:30

За сурвакането по българските земи и магическата сила на сурвачката

С обичая сурвакане започват първите часове на Новата година в България, според народната традиция. Това е обредно обхождане на къщите от групи с деца или ергени, които потупват със сурвачка членовете на семейството, животните, постройките и изричат..

публикувано на 01.01.24 в 11:16