Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 388

Снимка: БГНЕС

Постепенно разхлабване на мерките срещу Covid-19 след 1 април
От 1-ви април ще работят само ресторантите с открити площи при ограничено работно време от 6.00 до 23.00 часа. Детските градини и яслите започват работа от 5 април. От 12 април учениците ще се връщат в училище по график. Това гласи издадена днес заповед на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов, която бе оповестена от него предварително, при посрещането на над 50 000 дози от ваксината на Moderna в София.

От 1 април ще работят театрите и фитнесите с 30% от своя капацитет. Моловете и големите магазини няма да отварят. Изключение ще има за магазините, които могат да осигурят пространства на открито. Нощните заведения остават затворени до края на април. Що се отнася до изборите, министърът насърчи гражданите да гласуват и обяви, че процедурата е безопасна.

Очертава се изход от третата вълна на епидемията
Близо милион българи вече са имунизирани и защитени от коронавирус –около 500 000 защото са преболедували и 450 000 понеже са имунизирани. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Тази бройка ще расте на ден с по над 10-15 000. Към края на април, вече ще има и свободен достъп до ваксини по избор, обещава Кунчев, цитиран от БГНЕС.

Това все още е малко, за да се отрази на цялостния епидемичен процес, но е достатъчно голяма численост, за да доведе до намаляване темпа на нарастване на заразата. Тенденцията е видима от последната седмица. Страната върви към плато на третата вълна, а нови мерки ще се налагат само при необходимост, заявява ръководителят на здравния инспекторат.

Премиерът очаква до юни България да излезе от пандемията
В град Бяла, Русенска област, премиерът Бойко Борисов изрази увереност, че ваксините, които ще пристигнат през март в България ще бъдат общо 230 000 дози, а до края на април още над 700 000.  Разчита се много на личните лекари и медицинските специалисти да поставят максимално по 10 -15 000 ваксини на ден. „Това дава възможност за оптимизъм, че май - юни ще излизаме от пандемията“, добави Борисов.

23% са новозаразените при направени 19 242 тестове за денонощието
4497 са новите случаи на коронавирус в страната за последното денонощие, сочи Единният информационен портал. Най-много са новозаразените в София – 1183, следвани от областите Пловдив – 391 и Варна – 264. Активните случаи са 67 864. Хоспитализирани са 9679 пациенти. 752 са в интензивни отделения. 203 души са починали. Излекуваните са 3112. Броят на потвърдените случаи на Covid-19 в България от началото на пандемията достигна 333 250, починали са 12 913. Излекуваните са 252 473.

През последните 24 часа са поставени 9006 ваксини. С тях общият брой на инжектираните дози вече е 445 547. Имунизираните и с втора доза са 90 327 лица.

Натискът върху болниците налага допълнителни мерки в Смолянско
Пик на заразата с Covid-19 по всички показатели отбелязват от Регионалната здравна инспекция в Смолян за последните две седмици. Областният оперативен щаб въвежда допълнителни мерки заради големия натиск върху болниците. Учениците от 1 до 12 клас ще продължат обучението си виртуално на 1 и 2 април, а на 6 и 7 – онлайн ще учат учениците от 12 клас. Преустановява се плановият прием в болниците до второ нареждане. Въвежда се триаж за прегледите в Спешно отделение в Смолян, като дошлите за амбулаторен преглед ще се насочват към неотложния кабинет или към личните лекари.

Пандемията увеличи електронното подаване на данъчни декларации
Електронно са подадени над 95% от данъчните декларации, дори от физически лица. Това е силно повлияно от Covid кризата и от цифровизирането на услугите, каза пред БНТ говорителят на Националната агенция за приходите Росен Бъчваров. Вече не се налага взимането и представянето на служебни бележки в над 90% от случаите. Агенцията предлага и още над 100 електронни услуги, допълни Бъчваров.

Готвят производството на българския препарати срещу коронавирус
Български учени изпробват препарати срещу Covid-19 на основата на антитела, добити от коластра на животни. Те ще се прилагат локално върху лигавицата на устната и носната кухина, казва пред БТА доц. д-р Волф Люпке. Той смята, че ваксинацията е приложима само за профилактика при здрави хора, но при болни и при застрашен медицински персонал е най-добре да се прилагат антитела, които предпазват от усложненията.

Подобно лечение вече е изпитано при животни заразени с коронавирус и заболяването е спряло за една седмица. В тясно сътрудничество с Институтите по микробиология и криобиология към БАН се подготвя партньорство за производство на препаратите в завод в Пещера.

Ръст на търсенето на жилища с по-голяма площ
Наблюдава се 5-6-процентен ръст на цените на жилищните площи в големите градове. Пазарът се развива изключително добре, каза пред БНР Добромир Ганев, председател на Национално сдружение „Недвижими имоти“.

По думите му, към момента, търсенето е насочено към по-големи имоти или такива, които предлагат гъвкави пространства, по-големи отворени части като тераси, балкони, лоджии, включително и партерни етажи със зелено пространство. Търсят се и къщи, парцели около големите градове.

Според експерта интересът към подобен тип имоти е продиктуван от пандемията. В новите условия най-засегнат е наемният пазар в големите градове и този на офисните площи.

Ограничителните мерки в Турция няма да са пречка за гласуването на 4 април
Турските власти и органите към Министерството на вътрешните работи, са уверили, че на всички български граждани, които желаят да упражнят правото си на глас на 4 април, ще бъде осигурен безпрепятствен достъп до съответните избирателни секции в изборния ден. Това написа във Фейсбук страницата си българското Генерално консулство в Истанбул.

Припомня се, че избирателят ще удостоверява самоличността си с българска лична карта или паспорт. Не се допуска гласуване с българска шофьорска книжка.

Заради вечерния час в Албания посолството ни ще издава бележки на гласувалите
Посолство ни в Тирана ще предоставя служебна бележка, в случай че на българските граждани, гласували на 4 април 2021 г., се налага да нарушат обявения в страната вечерен час (20 ч. – 06 ч.), при завръщането им от избирателната секция. От мисията ни уточняват, че в бележката ще бъде посочен часът на гласуване, а ако се наложи, тя ще може да бъде представяна на албанските власти.

Исландия въвежда задължителна карантина за пристигащите от България
Исландия въвежда за гражданите, пристигащи от „тъмно червени“ или „сиви“ зони, сред които е и България, 5-дневна карантина в хотел до провеждането на задължително двойно тестване, което се прави след влизане в страната. Мярката е в сила от 1 април 2021 г., съобщи българското външно министерство.

Едва 14% от заведенията са съгласни да работят само градините им

Едва 14% от собствениците на заведения са съгласни да работят само градините им. От бранша се опасяват, че отварянето единствено на външните площи може да ги остави без държавни помощи, а функционирането единствено на тези ограничени пространства няма да е достатъчно, за да поддържат бизнеса си. Освен това не всички заведения имат открити части.
Отварянето на външните части на заведенията беше сред предложенията, направените вчера от Сдружението на заведенията за разхлабване на мерките. В позицията си те настояха и за отваряне на нощните заведения от 15 април. Информацията е на репортерката Наталия Ганчовска.

Редактор: Йоан Колев + Екип Новини


Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 19 април 2024 г.

В "България днес" на 19 април говорим за успеха на българката Албена Василева от Чикаго, представяме ви уникалната изложба на автентични български килими, изложена в Париж и правим виртуално пътешествие до Казанлъшката гробница, открита на днешната..

публикувано на 19.04.24 в 19:00

България днес - 18 април 2024 г.

В „България днес“ на 18 април, Световен ден на радиолюбителите, разговаряме с Виктор Маринов, отдаден на радиото от 1977 г., след това се спираме на конвенционалните форми на журналистиката и въпроса доколко те намират отклик у младата публика в контекста..

публикувано на 18.04.24 в 19:00

България днес - 17 април 2024 г.

На 17 април в „България днес“ ви срещаме с Бледар Алтерзиу – млад човек от българското национално малицнство в Албания, завършил у нас и реализиращ се бе си в общинската администрация на албанския град Елбасан. С него разговаряме за основните..

публикувано на 17.04.24 в 19:00