Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравният министър: Пик на третата вълна на Covid-19, до седмици нещата ще се оправят

15 хиляди души се ваксинират дневно срещу коронавирус в България

Проф. Костадин Ангелов
Снимка: БГНЕС

„Намираме се на най-върховата част на пика, започваме да вървим в най-високата част на платото и се очаква положението да остане такова в следващите дни“. Така здравният министър проф. Костадин Ангелов характеризира ситуацията с върлуващата трета вълна на коронавируса у нас. По време на редовния брифинг на здравните власти той подкрепи думите си с информацията, че през последните 14 дни се покачват новорегистрираните случаи на Covid-19 и добави, че нещата ще се оправят в рамките на няколко седмици заради нарастващия брой на ваксиниращите се.

Системата на здравеопазването е подготвена да реагира на кризата, каза още проф. Костадин Ангелов. Най-голям натиск върху лечебните заведения има в областите София, Бургас, Шумен и Варна. Той обаче не е съпоставим с натиска върху психиката на хората, подчерта министърът. По думите му, различни хора се опитват да си играят със страховете и надеждите на гражданите.

България заема 5-о място в Европейския съюз по брой на заболелите от коронавирус за последните две седмици със 732 на 100 хил. души и 3-о място по смъртност с 21 на 100 хил. души. В момента 74% от леглата за неусложнени пациенти и 71% за хората в интензивни отделения са заети, но има възможност за увеличаването им. Активните случаи при медиците са 1216. Седем области имат заболяемост над 800 на 100 хил. души – сред тях София, Силистра и Бургас, и също толкова области под 500 на 100 хил. души, сред които Търговище, Кърджали и Видин.

До края на април ще получим достатъчно ваксини и това ще даде възможност на хората да правят информиран избор, заяви здравният министър. Сега около 15 хил. души се имунизират дневно. Според него България е единствената държава в Европа, в която някой си позволява да се откаже от ваксина, само защото не е избраната от него. До края на месеца се очакват около 700 хил. дози – от тях 350 ще бъдат РНК ваксини, а до края на юни – близо 1,5 млн. на „Пфайзер“ и 400 хил. на „Модерна“. На 16 април ще пристигнат 14 хил. дози от ваксината на „Янсен“, а десет дни по-късно – още 24 хиляди. Наличните дози ваксини наброяват 277 665.


За поредна седмица започваме да обръщаме тенденцията на броя положителни тестове спрямо броя излекувани от лечебните заведения в полза на вторите“, заключи министърът.

А според държавния главен инспектор доц. Ангел Кунчев в сравнение с втората вълна на коронавируса смъртността е значително по-ниска.

Доц. Ангел Кунчев
Здравните власти се надяват чрез частичното разхлабване на мерките от днес да се въведе ред в спазването им и съобщиха, че се търси баланс между това икономиката да работи и да се запази психичното здраве на българите, но при покачване на новозаразените мерките ще бъдат отново затегнати.

Снимки: БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 27 март 2024 г.

В „България днес“ на 27 март разговаряме за театъра като осмисляне на житейски ценности, срещаме ви с учителя Нучи Гроздани от Албания, научаваме как се справят в българското неделно училище „Надежда“ във Франция и ви..

публикувано на 27.03.24 в 19:00

Правителството определи авиопревозвачите за полети до Китай

Правителството назначи три български авиокомпании за превозвачи по международните въздушни линии между България и Китай. Авиокомпания "Компас Карго Еърлайнс" ще осъществява редовни товарни полети по линиите София-Шанхай-София, София-Джънджоу-София и..

публикувано на 27.03.24 в 16:41

Българите се тревожат за по-важни проблеми от политическата криза

Сред водещите проблеми на българите не са престъпността, имиграцията, жилищата, околната среда и климатичните промени, сочи представително проучване на Евробарометър от февруари 2024 г. За 2/3 от запитаните най-важните проблеми са „безработицата“ – 39% и..

публикувано на 27.03.24 в 15:23