Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почти 70 % от хотелиерите очакват „вълна от фалити“ до края на годината

Снимка: архив

Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели (BAHE) организира национално представително допитване в навечерието на парламентарните избори и в условия на частичен локдаун. Целта е да се установи реалното състояние на бизнеса, който е сред най-засегнатите от пандемията с Covid-19.

Съвсем очаквано, повече от половината от анкетираните хотелиери /или 54,9% / не са оптимисти за перспективите пред бизнеса им в следващите 6 месеца. Нещо повече - заради несигурната бизнес среда и постоянно надвисналата опасност от нови административни забрани, свързани с разпространението на Covid-19, много от кадрите в хотелите започват да се преориентират към други бизнеси или дори към емиграция. Цели 90,3% от попълнилите анкетата очакват сериозна липса на кадри в хотелите в близко бъдеще. Изненадващо, обаче, на фона на тези данни, над 60% от хотелиерите заявяват, че все пак ще успеят да запазят поне ключовите си служители, една четвърт от анкетираните, обаче не са убедени, че ще се справят.


С консенсус от 79,3%, хотелският бизнес е на мнение, че правителствените мерки за справяне с пандемията са „хаотични и неуспешни“ и само 20,7% ги определят като „отчасти успешни“. Освен това 58,5% от анкетираните хотелиери са категорични, че програмите за подкрепа на бизнеса, в т.ч. и мярката 60/40, въобще не могат да компенсират този спад.

Нещо повече - голяма тревога буди фактът, че 69,5% от анкетираните хотелиери очакват „вълна от фалити“ до края на годината. Тези сериозни опасения би трябвало да замигат като предупредителна лампичка в съзнанието на управляващите и особено на тези от тях в ресор „Туризъм“, алармират от Асоциацията на мениджърите на хотели.

Така, на фона на  предстоящите на 4 април избори, 69,5% от хотелиерския бизнес не очакват някакво подобрение на ситуацията. Това, според организаторите на допитването, показва и занижени очаквания към работата на следващото правителство, но в същото време отваря добри възможности, чрез адекватни действия, управляващите след изборите да поднесат приятни изненади.

А на въпроса кога бизнесът ще се върне към предепидемичните си нива, преобладаващата част от хотелиерите са по-скоро песимистично настроени – между 3 и 5 години (60%). 26,5% от анкетираните смятат, че това може да стане до две години, а около 10% предвиждат, че възстановяването ще отнеме не по-малко от пет години.

Като заключение от BAHE заявяват, че хотелиерите ще направят всичко възможно, за да запазят бизнеса и служителите си, но в същото време очакват от изпълнителната и законодателната власти по-сериозна ангажираност и готовност за решителни действия.

Редактор: Венета Николова

Снимки: архив, Pixabay

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Първи къмпинг фестивал Explore the world 2024 в Бургас през април

Черноморският ни град Бургас ще бъде домакин на първото издание на къмпинг фестивала Explore The World 2024. Събитието, което ще се проведе на 27 и 28 април на Морска гара, е насочено към запалените почитатели на почивката на колела. В програмата му са..

публикувано на 12.03.24 в 06:25
Снимка: архив на Николета и Уриел Зунино

Горски сватби, мусака по аржентински, походи за билки … по-различната хижа на Николета и Уриел

Хижата с най-вкусната храна, най-младите хижари и най-нестандартните преживявания се намира в Родопите и носи приказното име "Момчил юнак". Допреди време базата, собственост на Община Смолян, пустееше. Но Николета и Уриел Зунино пристигат, запретват..

публикувано на 11.03.24 в 10:45

Нова снежна покривка на Пампорово

В края на зимния сезон любителите на ските могат да се възползват от новата 20-сантиметрова снежна покрива на Пампорово в Родопите. На тяхно разположение са дванайсет писти, а лифт картите са на промоционални цени. Ски сезонът ще продължи минимум до 7..

публикувано на 09.03.24 в 10:11