Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 390

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пик на третата вълна на Covid-19

“Намираме се на най-върховата част на пика и се очаква положението да остане такова в следващите дни”. Така здравният министър проф. Костадин Ангелов характеризира ситуацията с върлуващата трета вълна на коронавируса на редовния брифинг на здравните власти. Той подкрепи думите си с информацията, че през последните 14 дни се покачват новорегистрираните случаи на Covid-19 и добави, че нещата ще се оправят в рамките на няколко седмици заради нарастващия брой на ваксиниращите се. Системата на здравеопазването е подготвена да реагира на кризата, каза още проф. Ангелов. Най-голям натиск върху лечебните заведения в момента има в областите София, Бургас, Шумен и Варна, но той не е съпоставим с натиска върху психиката на хората, подчерта министърът. По думите му, различни хора се опитват да си играят с техните страхове и надежди.

Първи сме по смъртност от Covid-19 на Балканския полуостров

България заема 5-о място в Европейския съюз по брой на заболелите от коронавирус за последните две седмици със 732 на 100 хил. души, както и 3-о място по смъртност с 21 на 100 хил. души и първо на Балканите. “За поредна седмица обръщаме тенденцията на броя положителни тестове спрямо броя излекувани от лечебните заведения в полза на вторите”, коментира здравният министър проф. Костадин Ангелов. А според държавния главен инспектор доц. Ангел Кунчев в сравнение с втората вълна на коронавируса смъртността е значително по-ниска. В момента 74% от леглата за неусложнени пациенти и 71% за хората в интензивни отделения са заети, но има възможност за увеличаването им. Активните случаи при медиците са 1216. Седем области имат заболяемост над 800 на 100 хил. души – сред тях София, Силистра и Бургас, и също толкова области под 500 на 100 хил. души – сред тях Търговище, Кърджали и Видин.

Хоспитализираните с коронавирус надхвърлиха 10 хиляди

4 207 нови случаи на коронавирус са установени през последното денонощие от направените 17 947 тестове, показват данните на Единния информационен портал. Положителен резултат са дали 23,4% от пробите. Най-много новозаразени има в София - 1138, във Варна - 367 и в Пловдив - 344. В болница са настанени 10 093 пациенти - с 282 повече от вчера, а в интензивни отделения са 772. Починалите са 129 души при общо 13 197 от началото на епидемията, докато излекуваните са 3 869. Активните случаи са 69 875. Поставените дози ваксини до момента са 472 443 – от тях 13 712 през последните 24 часа. Ваксинирани и с двете дози са 95 003 души.

В края на април ще избираме коя ваксина да си поставим

До края на април ще получим достатъчно ваксини и това ще даде възможност на хората да правят информиран избор, заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов. Сега около 15 хил. души се имунизират дневно. Според него България е единствената държава в Европа, в която някой си позволява да се откаже от ваксина, само защото не е избраната от него. До края на месеца се очакват около 700 хил. дози – от тях 350 ще бъдат РНК ваксини, а до края на юни – близо 1,5 млн. на “Пфайзер” и 400 хил. на “Модерна”. На 16 април ще пристигнат 14 хил. дози от ваксината на “Янсен”, а десет дни по-късно – още 24 хиляди. Наличните дози ваксини наброяват 277 665.

185 подвижни секции за карантинирани с коронавирус

Поставените под карантина заради коронавируса ще могат да гласуват в 185 подвижни секции на парламентарните избори на 4 април, съобщиха на пресконференция от полицията. Възможно е броят на секциите да бъде увеличен през следващите дни. Covid-секциите в болниците ще бъдат 88.

Разболелите се от Covid-19 в последния момент няма да могат да гласуват

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до Централната избирателна комисия, в което настоява да се реши проблема с правото на вот на хората, карантинирани на адрес, различен от техния постоянен или настоящ. Оказва се, че за тези граждани не е предвидена възможност да подадат заявление за гласуване с подвижна избирателна кутия. Междувременно говорителят на ЦИК Димитър Димитров съобщи, че хората, които са били поставени под карантина заради Covid-19 в последните три дни преди изборите, както и в деня на вота, също няма да могат да гласуват.

Близо 70 % от хотелиерите очакват „вълна от фалити“ до края на годината

С консенсус от 79,3%, хотелският бизнес е на мнение, че правителствените мерки за справяне с пандемията са „хаотични и неуспешни“ и само 20,7% ги определят като „отчасти успешни“, сочи национално представително допитване, направено от Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели. Нещо повече - 69,5% от анкетираните хотелиери очакват „вълна от фалити“ до края на годината. Още по темата- ТУК.

Хотелиерите сигнализираха ВАС заради жалба на здравния министър

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация подаде жалба във Върховния административен съд за нанесени щети заради заповедта на здравния министър от 18 март, с която затвори СПА центровете и заведенията в хотелите и другите места за настаняване, но без държавата да предложи компенсации за бизнеса, съобщиха от организацията. От бранша изтъкват, че от началото на коронакризата единственият сектор от туристическата индустрия, който не е бил обезщетен от държавата за принудителното си спиране на работа и за ограниченията, възпрепятствали дейността му, е хотелиерският. За да не бъдат компенсирани, хотелите оставаха формално отворени, въпреки че реално не можеха да извършват дейност, се казва още в жалбата.

Отпада карантината за пристигащите от много африкански държави

Здравният министър отмени задължителната карантина за пристигащите от някои африкански държави по-малко от месец след въвеждането й. Десетдневната изолация плюс PCR тест целеше да ограничи внасянето на южноафриканския вариант на коронавируса у нас. Занапред ще се влиза с отрицателен резултат от PCR тест от Египет, Алжир, Тунис, Мароко, Мали, Нигер, Чад, Судан, Еритрея, Етиопия, Сомалия, Централноафриканската република, Габон, Конго, Нигерия, Бенин, Того, Кот д'Ивоар, Либерия, Сиера Леоне, Гамбия, Сенегал, Буркина Фасо, Южен Судан, Гвинея, Гвинея-Бисау и Мадагаскар.


Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Съставил: Диана Цанкова

Отг. ред.: Е. Каркаланова


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 28 март 2024 г.

В "България днес" на 28 март ще проверим каква е ситуацията на Летище София два дни преди приемането на България в Шенген по въздух и море, след това ще разкажем малко известната история на българската доброволческа рота № 4093, част от НАТО в разгара на..

публикувано на 28.03.24 в 19:00

България днес – 27 март 2024 г.

В „България днес“ на 27 март разговаряме за театъра като осмисляне на житейски ценности, срещаме ви с учителя Нучи Гроздани от Албания, научаваме как се справят в българското неделно училище „Надежда“ във Франция и ви..

публикувано на 27.03.24 в 19:00

България днес – 26 март 2024 г.

В "България днес" на  26 март говорим за бежанците от Източна и Беломорска Тракия, които намират подслон в пределите на България в началото на ХХ век. Към историческите събития ни връща честването на Деня на..

публикувано на 26.03.24 в 19:00