Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

По-важните акценти от региона в седмицата 29 март - 02 април 2021 г.

Оттеглянето на Турция от Истанбулската конвенция е окончателно


Оттеглянето на Турция от Истанбулската конвенция е свършен факт, решението е окончателно. Това обяви президентът на страната Реджеп Ердоган в отговор на призиви от Европа за преосмисляне на турската позиция, предаде Нова телевизия. Решението за оттегляне от конвенцията бе обявено от Анкара изненадващо преди десетина дни. Реакциите в страната не закъсняха – хиляди излязоха на улицата в подкрепа на документа, една от целите на който е да защити жените от насилие, информира бТВ.

По данни на Световната здравна организация, 38% от жените в Турция са били подложени на насилие от партньор поне веднъж в живота си. От началото на годината в страната при съмнителни обстоятелства са загинали 78 жени.

Конвенцията бе подписана от Турция през 2011 г. Противниците на документа обаче смятат, че той подкопава семейството със заложената концепция за равенство на половете, уточни БНТ.

Доклад на САЩ разкритикува Сърбия, Сърбия разкритикува САЩ


Сръбският вътрешен министър Александър Вулин, в коментар по последния доклад на Държавния департамент на САЩ, заяви, че „правителството на САЩ може да критикува, но трябва да знае, че неговата критика струва колкото неговата готовност да прилага това, което изисква от другите, и към себе си“, съобщават местни медии, цитирани от БГНЕС.

„Страна, в която Сенатът се защитава и с цената на живота на протестиращите, не трябва да иска от сръбската полиция да не защитава своя парламент. Правителството на държава, в която расовите конфликти се разрастват, а случайните престъпления от омраза са нещо обичайно, не бива да обвинява толкова лесно Сърбия за престъпления от омраза”, каза Вулин.

През 2020 г. Сърбия и Черна гора бяха изправени пред значителни предизвикателства в областта на правата на човека, се казва в докладана американския Държавен департамент. Отбелязват се сериозни ограничения за свободата на изразяване, включително насилие, и необосновани арести и преследване на журналисти.

Всеки грък с право на безплатен тест за Covid-19 веднъж седмично


От 1 април всеки гръцки гражданин има право на безплатен тест за Covid-19 веднъж седмично. От 3 април в Гърция се позволява напускане на района по местоживеене през почивните дни в края на седмицата. От 5-и април отварят магазините, но не и моловете, съобщава БНР „Хоризонт“. Всички, заети в търговията, задължително ще се тестват по два пъти седмично.

Румънците излязоха на улицата заради ограниченията


Въпреки новата вълна на пандемията и претоварването на болничната система, няколко дни подред румънците протестираха в Букурещ и други градове срещу ограниченията, свързани с пандемията. На места протестите прераснаха в насилие. Недоволните настояват за отмяна на изискването за носене на маски на открито, за отваряне на училищата, ресторантите и фитнесите, срещу ограниченията в придвижването след определен час и намаленото работно време на магазините, предаде Радио Румъния. Властите обаче са убедени, че само така може да се ограничи разпространението на Covid-19 и засега не смятат да разхлабват мерките.

Към момента в Румъния са ваксинирани над 2 млн. души, около половината от тях - с втора доза.

Кипър се отваря за туристите


От 1 април Кипър се отваря официално за туристи от над 65 държави, предаде кореспондентката на БНР на острова Бранислава Бобанац. Според влезлия в сила нов протокол, пристигащите от тези страни няма да се самоизолират след кацането си на острова, а ще представят един или два отрицателни PCR-теста в зависимост от категоризацията на държавите. От 1 април в Кипър се прилага европейската класификация на страните в „зелена”, „оранжева” и „червена” група. Туристите от най-големите туристически пазари за Кипър - Великобритания, Русия и Израел, които попадат в „червената“ група, могат да пътуват до острова, представяйки два отрицателни PCR теста - един преди полета и втори при пристигането им. Ваксинираните граждани на Израел влизат без тестове.

Съставила: Миглена Иванова

Снимки: БГНЕС, Balkan.eu, ЕПА/БГНЕС

Още от категорията

Искат вот на недоверие към правителството

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че внася искане за вот на недоверие към служебното правителство на Димитър Главчев. Под проекта на решение са се подписали 67 депутати от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ", предаде..

публикувано на 17.04.24 в 16:00

Ремонт на служебния кабинет предлага премиерът Димитър Главчев

Броени дни след полагането на клетва на министрите от служебния кабинет, премиерът Димитър Главчев предложи персонални промени в състава на Министерския съвет. Първата се отнася до Министерството на външните работи. Мотивирано с нуждата от..

публикувано на 16.04.24 в 16:45

Антъни Блинкен: Съюзниците в Черно море могат да разчитат на САЩ

Инвестицията в сигурността на Черно море ще гарантира мира и свободата в регионален план и Европа. България подкрепя мирната формула на украинския президент Володимир Зеленески и ще участва в мирната конференция на високо равнище за Украйна в през..

публикувано на 15.04.24 в 11:52