Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ако изборите бяха днес

Седем партии с шанс за парламента, две формации се борят за третото място

Седем партии влизат в новия парламент, ако изборите бяха днес – това показва проучване на „Галъп интернешънъл“ по поръчка на БНР.

Гласовете, подадени за партии, коалиции и кандидати показват следната картина:

За ГЕРБ и СДС биха гласували 28,2%,, а за БСП – 20,8%. Това са водещите две политически формации.

С почти изравнена подкрепа са „Има такъв народ“ , за които сеочаква да гласуват 12,9% и  ДПС –  с 12,7% от евентуалните бъдещи гласове. Социолозите отчитат, че на този етап е практически невъзможно да се определи коя от двете партии ще завърши на третото място – всичко зависи от различните типове мобилизация при двете партии.

„Демократична България“ с 6,1%, формацията „Изправи се! Мутри, вън!“ с 5,2% и ВМРО с 4,4% са близо помежду си, а не са и далеч от потенциалния ръб за влизане в парламента. Изгледите на тези формации зависят изцяло от последните дни и даже последните часове, както и от величината на бариерата и степента на „твърдост“ не електоратите.

Според анализаторите на нагласите преди вота последните дни и часове могат да нанесат промени в разпределението на силите. Например, коалицията Воля-НФСБ, която към момента получава подкрепа на 3% от избирателите ще се надява на предвидим вот и преодоляване на бариерата.

С 1,6% е „Възраждане“, с 1,4% – АБВ, с 1,3% е „Републиканци за България, с 0,6% е „Атака“ и т.н. За други партии вероятно ще гласуват 1,8 на сто от българските гражданите.

Що се отнася до активността на избирателите, проучването регистрира доста широк диапазон на вероятност – до избирателните урни ще отидат между  2,6 и 2,9 милиона души.

Декларативната активност на база реално пребиваващи в страната гласоподаватели е 50%, но според официалните списъци тя се очаква да е чувствително по-ниска – например, в диапазон по-близък до 40%.

И тези прогнози обаче са трудни и не се изключват изненади. Минимален дял от гласувалите се очаква да отбележат опцията „Не подкрепям никого“.

Големият въпрос е каква обществена поръчка ще даде българският народ на своя политически елит – поръчка за предвидимост или за промяна, поръчка за съставяне на правителство или такава за нови избори, коментира в интервю за БНР изпълнителният директор на „Галъп“ Първан Симеонов.

Той прогнозира, че следизборната кампания ще бъде по-интересна от предизборната, която приключва днес. „Коронавирусът направи така, че в началото на кампанията имаше дори по-бодри очаквания за активност. Сега изборите попадат в най-високите точки на случаите. Няма как да преценим точно каква ще е активността“, коментира социологът.

Изследването, проведено за Българското национално радио в периода 24-31 март, е сред 1013 пълнолетни българи и показва структурата на електоралните нагласи.

Повече по темата ТУК.

Редактор: Елена Каркаланова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Приключи срокът за регистрация на партиите за изборите

Общо 23 партии и 11 коалиции са подали в Централната избирателна комисия заявления за регистрация за участие в изборите за членове на Европейския парламент от Република България и/или за народни представители. Това предаде БТА, позовавайки се на..

публикувано на 24.04.24 в 18:28

Съвет ще координира политиките за българите в чужбина

Създава се Съвет за координация на политиките за българите зад граница. Това ще е постоянно действащ консултативен орган към Министерския съвет, реши на второ четене парламентът с промени в Закона за българите, живеещи извън България. Законопроектът..

публикувано на 24.04.24 в 13:10

В Европарламента се боят от руска намеса в българските избори на 9 юни

Евродепутати се опасяват от руска намеса в предстоящите избори на 9 юни. Това е записано в проекторезолюция на Европейската народна партия за руската намеса в предстоящите евроизбори и влиянието им върху ЕС. Резолюцията ще се гласувана в пленарна..

публикувано на 24.04.24 в 11:41