Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 391

Снимка: архив

До края на юни България ще получи над 1,25 млн. ваксини от ЕС

България ще получи 1млн.251хил. дози от "ваксините на солидарността". Това съобщиха за БНР от португалското председателство на ЕС. Новината е потвърдена и от дипломатически източници в София. Количеството е договорено на заседание на постоянните представители на страните членки. Споразумението бе предложено от португалското председателство. Дозите са част от общо 10 млн. дози на "Пфайзер"/"Бионтех”, договорени на последния Европейски съвет. Те ще бъдат разпределени според броя на населението в страните членки и ще се доставят през второто тримесечие на 2021 г.

Във Фейсбук премиерът Бойко Борисов коментира, че това е добра новина, не само за България, но и за цяла Европа, защото показва солидарността в ЕС.

Разхлабването на мерките от 1 април е самоубийствен акт, смята общопрактикуващ лекар

“Коронавирусът категорично изпреварва процеса на ваксинация и той имунизира българското население”, заяви пред БНР общопрактикуващият лекар д-р Валентин Янев. Той подчерта, че ваксинационният процес катастрофално изостава, а “това е на много лоша цена, възлизаща на 5% смъртност”. Лекарят прогнозира, че промяна в съотношението ваксинация - вирус едва ли ще настъпи, тъй като са необходими 2,5 млн. ваксини, за да се постигне колективен имунитет. Според д-р Янев разхлабването на мерките от 1 април е самоубийствен акт, от който ще има катастрофални последствия.

Договорено е удостоверението за ваксинация да е безплатно

“Всичко свързано с имунизацията е безплатно, подписахме анекс, който още днес ще се обнародва в Държавен вестник“. Това каза днес пред bTV председателят на Българският лекарски съюз д-р Иван Маджаров. Той визира подписания анекс в договора с Националната здравноосигурителна каса, с който официално сертификатът за ваксинация срещу Covid-19 e безплатен. "Държавата е длъжна да осигури всички мероприятия по ваксинация на гражданите да са безплатни", добави Маджаров.

Решен е и проблемът с признаването на лечение в болница след положителен атигенен тест и изразена клинична картина.

3694 са новозаразените с коронавирус в България или под 20% от тестуваните

3694 са новите случаи на коронавирус в страната за последното денонощие при направени 18 502 тестове, сочи Единният информационен портал. Положителни са 19,97% от пробите. Най-много са новите случаи в град София - 942. Следват Варна - 352 и Пловдив - 281.

70 919 са активните случаи. 10 152 са хоспитализираните пациенти. 747 се лекуват в интензивни отделения. За последните 24 часа са починали 116 болни с установен коронавирус. С тях жертвите на пандемията в България стават 13 313. Оздравелите са 2534. Излекуваните от началото на пандемията достигнаха числото от 262 095 души.

Поставените ваксини за денонощието са 13 559. Общият им брой на инжектираните дози надхвърля 486 000. Имунизираните с втора доза са 97 407 души.

Ваксинацията срещу Covid-19 ще е задължителна за някои професии

Имунизацията може да стане изискване за започване на работа в определени сфери, каза пред „Нова телевизия“ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. „Предлагам това да е предварително условие за започване на работа, както и в момента е имунизацията срещу Хепатит Б, за да работите в болница“, смята Кунчев и допълни, че е изпратил писмо до социалния министър с молба работещите в социалните домове да се ваксинират срещу Covid-19. Данните сочат, че последните случаи с коронавирус в домовете за възрастни хора, са внесени от персонал, който е отказал имунизация.

Ако до края на юни се ваксинират 50 % от населението, тежка епидемия не може да има, ако се достигнат 70 %, епидемичното развитие е невъзможно, смята Кунчев.

Covid-19 е отключващ фактор за диабет тип 2 смята д-р Ваня Грозева

Лечението на Covid-19 с кортикостероиди може да предизвика диабет тип 2, като за повечето пациенти той е преходен. Това каза в интервю за БНР д-р Ваня Грозева от столичната Университетска болница „Св. Иван Рилски“. Предразположени към диабет като пост Covid синдром са хората с наднормено тегло и затлъстяване.

Сам по себе си Covid-19 не е диабетогенен вирус. В случая той се явява стресов, отключващ, провокиращ фактор, който може да изяви захарен диабет и то при определени хора, уточни д-р Грозева. Covid-19 често е повод за откриване на вече наличен захарен диабет тип 2, подчерта ендокринологът.

Детските ясли и детски градини в Силистра остават затворени

Детските ясли и градини остават затворени и след 4 април, до нормализиране на нивото на заболеваемост в Силистра, съобщават от Общината. Мярката е продиктувана от високия процент на боледуващи от коронавирус в общината и сред работещите в детските заведения, съобщава кореспондентът на БНР Незабравка Кирова.


Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Съставил: Весела Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Посрещнете новите QSL-картички на БНР за 2024!

Здравейте, скъпи приятели! С радост ви съобщаваме, че с любезното съдействие на Министерството на туризма на Република България вече са факт QSL-картичките на БНР за 2024 г. Двете нови серии са озаглавени "Красотата на България". Със..

публикувано на 05.04.24 в 14:45

България днес – 4 април 2024 г.

В „България днес“ на 4 април ще ви разкажем за паметника на Кирил и Методий в Малага, първия български паметник в Испания, който ще бъде открит на 5 април, в навечерието на Успението на Св. Методий...

публикувано на 04.04.24 в 19:00

България днес – 3 април 2024 г.

В „България днес“ на 3 април отбелязваме 165 години от първата учебна година в Болградската гимназия „Георги Сава Раковски“. Как се преподават и учат знания във време на война и как България..

публикувано на 03.04.24 в 19:00