Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Католическата общност в България празнува Възкресение Христово

Католическата катедрала в град Раковски
Снимка: БГНЕС-архив

Тази вечер се отслужва пасхално бдение, предизвестяващо възкресението на Иисус Христос. За разлика от миналата година, сега на него могат да присъстват миряни, но при спазване на строги мерки за безопасност.

Енорийският свещеник във Варна Яцек Вуйчик призова вярващите сами да изберат храма или онлайн службите преди Светлия празник. 

В град Раковски, където живее най-голямата католическа общност у нас, месата започва в 20 часа, информира БНТ. Миналата година заради пандемията богослуженията за големия празник в града можеха да се посетят единствено онлайн. Утре празникът ще бъде отбелязан със служби в 7:00, 10:00 и 18:00 часа.

Католиците в България представляват малко над един процент от населението на страната. Историята на католицизма в България ни връща в Средновековието, когато монаси от Францисканския орден от днешна Босна предприемат поклонническо пътуване до Светите земи. Пътят им води през България, тогава част от Османската империя. Една група от тези монаси остава в нашите земи и по поръчение на Ватикана поставят началото на католическата църква в България. Още за българските католици можете да прочетете в публикация от колекцията на „Радио България“ ТУК



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българският храм „Свети Стефан“ в Истанбул

Преди 164 години в Цариград е заявена българската църковна независимост

На 3 април 1860 г. по време на тържествената великденска служба в българския храм „Свети Стефан“ в Истанбул митрополит Иларион Макариополски не споменава името на вселенския гръцки патриарх. Вместо името на патриарх Кирил VII е произнесено това на..

публикувано на 03.04.24 в 10:41

Католици, арменци и протестанти празнуват Възкресение Христово

Католиците в България и по свята празнуват Възкресение Христово . Най-голямата католическа общност живее в Пловдивска област и региона на Свищов. В полунощ срещу неделя на 31 март католическите храмове в България се изпълниха с вярващи, а..

публикувано на 31.03.24 в 10:27
Отец Александър Чъкърък

Създаденото от отец Александър Чъкърък в Одрин дава своите плодове

Непосредствено преди избухването на Балканската война 1912-1913 г., българите в района на Одринска Тракия наброявали 410 724 души, по информация на тогавашното Министерство на външните работи на България. С превземането на Одринската крепост на 26..

публикувано на 27.03.24 в 13:05