Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите във Виена по-активни в сравнение с предишния вот

Посолството на България във Виена
Снимка: mfa.bg

Спокойно протичат изборите във Виена и пред избирателните секции няма опашки, съобщи за Радио България Мариана де Мео, член на една от Секционните избирателни комисии. „В сравнение с предишни години сънародниците ни са малко по-активни”, каза тя. Подобна е ситуацията в другите секции в австрийската столица.

Здравните разпоредби в страната не затрудняват гласуването. Всички носят маски, членовете на комисията са и с ръкавици, химикалките, с които хората зачертават избора си на бюлетините, се дезинфектират. Прегради са поставени между комисията и гласуващите граждани.

Мариана де Мео
„Българите в чужбина са активни – някои от тях са пристигнали съвсем скоро, така че са много добре запознати с действителността в България – казва още Мариана де Мео. – Самата аз виждам сънародници зад граница, които доста по-добре познават политическата ситуация в сравнение с някои хора от страната. И нека да не се лъжем, ние в чужбина сме най-големия инвеститор в България и това е едно голямо основание да искаме да гласуваме и да държим сметка кой управлява държавата.”

Българите в чужбина настояват за промени в Изборния кодекс, които на следващите парламентарни избори да им осигурят многомандатен избирателен район, както и възможност за гласуване по пощата или електронно.

„Друго, което искаме да стане в България през следващите четири години, е да се създаде електронно правителство, да се осъществят промени в съдебната система и да има орган, който да контролира главния прокурор”, заявява Мариана де Мео.

Снимка: личен архив

        


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Боряна Мургина: Логопед е нужен и за българчетата от неделните училища в чужбина

Човекът е част от обществото и трудно би живял без да общува. Затова грижата за доброто представяне пред другите започва още в ранна възраст, когато се учим да говорим. Всичко започва в семейството, но забързаният начин на живот забавя развитието в..

публикувано на 28.03.24 в 12:10

Правителството отпусна средства за българските общности в ЮИЕ

Министерският съвет одобри средства до 2 100 000 лева по Програмата за подкрепа на организациите на българските общности в Албания, Сърбия, Косово, Украйна и Молдова и на граждани на Република Северна Македония с българско самосъзнание за работа..

публикувано на 27.03.24 в 16:43

Българско училище "Гергана" ще отбележи тържествено 20-ия си рожден ден

По традиция българската общност в американския североизток празнува Деня на българската просвета и култура и славянската писменост 24 май с редица концерти. Особено тържествено празникът ще бъде отбелязан от българското училище и хор "Гергана" в..

публикувано на 27.03.24 в 16:37