Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Българите във Виена по-активни в сравнение с предишния вот

Посолството на България във Виена
Снимка: mfa.bg

Спокойно протичат изборите във Виена и пред избирателните секции няма опашки, съобщи за Радио България Мариана де Мео, член на една от Секционните избирателни комисии. „В сравнение с предишни години сънародниците ни са малко по-активни”, каза тя. Подобна е ситуацията в другите секции в австрийската столица.

Здравните разпоредби в страната не затрудняват гласуването. Всички носят маски, членовете на комисията са и с ръкавици, химикалките, с които хората зачертават избора си на бюлетините, се дезинфектират. Прегради са поставени между комисията и гласуващите граждани.

Мариана де Мео
„Българите в чужбина са активни – някои от тях са пристигнали съвсем скоро, така че са много добре запознати с действителността в България – казва още Мариана де Мео. – Самата аз виждам сънародници зад граница, които доста по-добре познават политическата ситуация в сравнение с някои хора от страната. И нека да не се лъжем, ние в чужбина сме най-големия инвеститор в България и това е едно голямо основание да искаме да гласуваме и да държим сметка кой управлява държавата.”

Българите в чужбина настояват за промени в Изборния кодекс, които на следващите парламентарни избори да им осигурят многомандатен избирателен район, както и възможност за гласуване по пощата или електронно.

„Друго, което искаме да стане в България през следващите четири години, е да се създаде електронно правителство, да се осъществят промени в съдебната система и да има орган, който да контролира главния прокурор”, заявява Мариана де Мео.

Снимка: личен архив

        


Още от категорията

Никъде не можеш да се почувстваш тъй добре, както у дома в България

Над 360 000 наши сънародници живеят в Германия. Макар и ориентировъчен, броят им е красноречив, че това е едно от най-предпочитаните места, които приютяват българи и им предоставят възможност да започнат нов живот. Разбира се, цената, която плаща всеки..

публикувано на 19.10.21 в 13:35

49 българчета се учат на майчин език в неделното училище в Истанбул

Неделното училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в Истанбул отвори класните си стаи след една пандемична година, прекарана в домашно усамотение пред компютърния екран. И докато украсеният с български трибагреник звънец възвестяваше началото на новите учебни..

публикувано на 18.10.21 в 11:31
XVI Световна среща на българските медии по света

Външният министър призова българите зад граница да се включат в подготовката на изборите

Министърът на външните работи Светлан Стоев призова българските общности зад граница да се включат като доброволци в подготовката на изборите на 14 ноември 2021 г., „защото те са най-ценният ни партньор при организирането на избори в чужбина“. Стоев..

публикувано на 17.10.21 в 14:00