Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Франция българите гласуват в 17 изборни секции

Студенти в Страсбург: Има доста желаещи да гласуват, но организацията е добра

| обновено на 04.04.21 в 18:55
Снимка: Калин Цвятков

Във Франция са разкрити 17 изборни секции за вота на сънародниците ни на парламентарните избори 2021. Освен в дипломатическите ни представителства в Париж и в Страсбург, българите гласуват в 13 населени места.Предвадварително бяха регистрирани 18 секции във Франция, но Централната избирателна комисия взе решение за затваряне на изборната секция в Моасак и незапочване на изборния ден там след категорична забрана от страна на местната префектура, огласена късно вчера. По информация на българското посолство в Париж, най-близката секция, в която сънародниците ни в Моасак биха могли да гласуват, е тази в Тулуза. Тя се намира на адрес: La Chapelle Saint-Michel 18, Grande Rue Saint Michel, 31400 Toulouse.

Организацията на изборния процес в секциите във Франция е съобразена с последните санитарни ограничения, които бяха въведени от властите. Напомняме, че Франция даде статут на изключение от ограничителните мерки за българите, желаещи да гласуват в днешния ден. Така, например, сънародниците ни, живеещи в Париж, Лил и Ница (в т. нар. департаменти, поставени под „засилени мерки“),  следва да попълнят специална Атестация за придвижване по изключение.

В Страсбург, където живее многобройна българска диаспора, изборният ден протича спокойно и без усложнения, въпреки частичния локдаун, в който се намира града, научаваме от Калин Цвятков – студент по право в Страсбургския университет.

„Изборният ден мина много бързо за мен, тъй като нямаше голяма опашка – каза Калин. – Регистрирахме се преди това в Интернет, защото все пак гласуваме в чужбина. Но дори нямаше нужда на място да попълваме специални документи и чаках по-малко от 5 минути. На опашката имаше към 5-6 души!  Освен това не трябваше да попълвам специална декларация за придвижване, защото живея на по-малко от 10 км. от посолството и не се изисква такава от властите. Но познавам българи, които имат проблеми със стигане до секцията и им се наложи да попълват въпросната декларация.“


Страсбург е известен и като университетски град. Тук живеят и учат много български студенти. Сред тях е и 22-годишната Рая Димитрова, студентка по Международни отношения, която избра да гласува в ранните часове на днешния изборен ден.


Имаше доста хора, които искат да гласуват, но организацията беше добра и не чакахме дълго на опашка. Всички мерки бяха спазени, всички бяха с маски, имаше осигурени гелове, нови химикалки, осигурена беше дистанция между хората, така че нямах никакви притеснения. Освен това  организаторите на изборите в чужбина се погрижиха ние да имаме легитимни документи, с които да се обосновем пред властите за нашето излизане от дома в условия на частичен локдаун в града, за което сме благодарни!“

Как протича изборният ден в Париж? Впечатленията на Валентина Савова, която гласува в Българското посолство:


„Много слънчев ден за Париж. Това е Великден, небето е синьо и да речем, че това е добро предзнаменование за нашите избори. Защото в този пролетен ден, около посолството цареше доста оживление. Виждаше се желанието на хората да гласуват, които бяха дошли повече от всякога. Към 11 часа се виеше опашка от около 200 човека, която преминаваше даже в съседната улица. Всички хора смятат, че участието в тези избори е по-масово от досега. Иначе организацията беше съвсем нормална, спазваха се всякакви дистанции между хората, всички бяха с маски, вътре в самата сграда и в двора. 


Мина без проблем. Самото гласуване и попълване на декларации на тези, които не бяха заявили предварително, че ще гласуват, беше кратко. Но чакането отвън беше около час. Което е нормално. Защото хората бяха повече от това което се очакваше.”

Снимки: Калин Цвятков и Валентина Савова

          


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

На първо четене депутатите одобриха Съвет за българите в чужбина

Да се създаде постоянно действащ Съвет за координация на политиките за българите зад граница, решиха депутатите на първо четене с промени в Закона за българите, живеещи извън България. "Съветът ще спомага за разрешаването на въпроси от..

публикувано на 20.03.24 в 13:09
Снимка: Фейсбук/Българско училище „Кирил и Методий” в Париж

Ученици от Първа българска гимназия в Париж на посещение в Европарламента

Ученици от Първа българска гимназия в Париж ще посетят Европейския парламент в Брюксел на 20 март. Това съобщи БТА, позовавайки се на Камелия Конакчиева-Трибулен, ръководител на гимназията във френската столица. Петнадесет гимназисти с петима..

публикувано на 20.03.24 в 06:35
Посланик Георги Панайотов и Карол Куилън в Къщата музей на президента Удроу Уилсън

Българският посланик в САЩ влезе в Консултативния съвет на музея на Удроу Уилсън

Посланикът на България в САЩ Георги Панайотов е назначен за член на Консултативния съвет на Къщата музей на президента Удроу Уилсън, съобщи дипломатическото представителство във Вашингтон, предава БТА.Назначението е одобрено от Карол Куилън, президент..

публикувано на 19.03.24 в 13:14